Travel

Ongezouten

Stoepen, straten en opritten. Onbegaanbare parkeerplaatsen door opgesnoven sneeuw of ijsbanen. Rondom de seniorenwoningen verderop is het een grote gevaarlijke glijpartij, bij de supermarkt en de scholen kom je zeker niet op de fiets en de stoep naar het station is levensgevaarlijk, heb ik gister met eigen lichaam mogen ervaren.

Het is -5 overdag, de ‘oude’ sneeuw is aangevroren, nieuwe volgens het weerbericht met ‘showers’ in aantocht en het (strooi)zout is op rantsoen. Daar wordt je toch flauw van! Hoe is het mogelijk dat ons land, het Nederland waar alles zo goed geregeld schijnt te zijn, nergens op voorbereid is? Of het hele openbaar vervoer ligt plat en iedereen zit verplicht thuis, of je staat tot half 2 ’s nachts in een kringetje om het Amsterdamse ringetje, of het zout is bijna op.

Als eerste hebben buurlanden dat probleem niet, wij zijn ongeveer het enige land dat zoveel zout gebruikt. Andere landen strooien dat gecombineerd met scherp zand of kleine steentjes. Voor alle methoden is wat te zeggen; zout is slecht voor de planten en auto’s, zand voor het asfalt en de riolering en steentjes strooien zal ook de nodige schade aanrichten. Maar het aantal EHBO-bezoeken is de afgelopen weken door gladheid en slecht strooibeleid ernstig gestegen. Ik voorzie nu al een noodzakelijke verhoging in de zorgverzekeringspremies, vanwege het grote aantal glijpartijen.

Als tweede, we hebben zo vaak oefeningen met de meest bizarre doemscenario’s, waarom kunnen we dan geen paar dagen sneeuw en temperaturen lager dan -5 aan? Ja de aardbol warmt langzaam op en de temperaturen lopen omhoog, behalve in de winter. Die zijn de afgelopen jaren een stuk strenger en witter geworden. Waarom wordt daar in de zomer niet al rekening mee gehouden? Is de organisatie van de Elfstedentocht de enige organisatie die zich het gehele jaar door bezighoudt met ‘de mogelijkheid tot een tocht der tochten bij doorzettende vorst?’ Als die tocht er komt, wil ik alvast meegeven, dat ik niet met de NS richting het Friese land zou proberen te komen. Dan blijf je gegarandeerd ergens ter hoogte van Steenwijk of Wolvega steken, daar waar het net geen Friesland is en het allemaal niet gebeurt. Tenzij je dagen van te voren al weg gaat, dan maak je nog een kans. Ik vermoed dat je, als het zover komt, je auto moet voorzien van sneeuwschuivers en een strooisysteem, want op de staat kan je niet meer rekenen.

Wie stopt de Nederlandse overheid wat peper in haar reet, haalt dat bord voor de kop van Den Haag weg en houdt JP een spiegel voor? Wil ons land nou echt serieus genomen worden en een rol gaan spelen binnen Europa? Moeten we hier nou trots op zijn?

Ik banjer vanavond op snowboots naar de supermarkt, sla een rantsoen in voor de komende dagen waarin we zullen leven in de onzekerheid ‘of we nog wel weg kunnen’. Kom op, winterbanden verplichten, versoepel het (zand/zout/stenen)strooibeleid en maak het weer verplicht om in ieder geval je eigen stoepje schoon te vegen. Jammer van de sleeritjes naar school, glijden doe je maar op de glij- of ijsbaan.

Mijn ongezouten mening. Nu ben ik er wel een beetje flauw van. Ik hoop dat dat beetje sneeuw niet de hele weekendplanning in de soep gooit, dat de voorspellingen en het zouttekort meevallen en het gauw weer 21 maart is. Mocht het nou echt nog erger worden, stel ik een massale winterslaap voor. Alle problemen opgelost, weg met de winterdip en dan lopen we in het voorjaar maar al te graag weer warm en een stapje harder voor de verplichtingen. If you can’t beat it, enjoy it.

PS Misschien gaan we over een -tig aantal jaar wel de verfilming krijgen van ‘De winter in 2010, zo moet het niet’. ‘De hel van ’63’ is er dan vast niets bij!