Geen groter kwaad dan onrecht
De riots in Engeland maken me woest. Hoe kan het dat een incident, waarbij een autoriteit (de politie) heeft ingeschat dat dit de juiste manier van handelen was, zoveel los maakt bij anderen? Een dergelijke reactie uit de directe omgeving snap ik nog enigszins, al is dat ook slecht. Maar dit geeft niemand het recht om te plunderen, te slopen, agressief te zijn en daarbij onschuldige mensen te betrekken of beroepsuitoefenaars te verwonden. Afschuwelijke beelden. Waarom moet dat zo? Hoe tegenstrijdig is het met de sfeer van zaterdag in Amsterdam tijdens de Gay Pride, gemoedelijk, respectvol en feestelijk. De frustraties van de bevolking worden aangewakkerd, ineens moet alles anders en lijkt anarchie de oplossing.
Onterecht
Maar ook dichter bij huis is er veel onterecht. Je fiets die voor de zoveelste keer is gejat, het oude vrouwtje wat omver wordt gelopen bij de supermarkt, de motor die zo op de stoep geparkeerd staat dat iemand in een rolstoel er niet langs kan. Elektriciteit wat illegaal wordt afgetapt. Chantage. Werkloosheid. Als je onrecht aangedaan wordt, raak je gefrustreerd. Maar wie bepaald dat het onrecht is? De maatschappij? Jij? In de huidige samenleving vinden we alles wat ons niet goed uitkomt onterecht en onrecht. We kijken alleen naar de incidenten, niet naar het grote geheel. Het is juist wel heel terecht dat je werd afgesneden toen je voor de zoveelste keer door rood fietste of liep. Alleen past het niet in je straatje. We beschuldigen graag anderen, als er iets stuk is, niet af is of er ergens een fout is gemaakt. Toegeven dat je zelf iets verkeerd hebt gedaan, is vaak nog erger dan het onrecht zelf. Waarom? We zijn mensen, geen robots en iedereen maakt fouten. De agenten in Londen die de beslissing maakten om te schieten, worden bijna gedwongen om toe te geven dat het een onterecht besluit was, vanwege de enorme gevolgen van het incident. Terwijl Obama praktisch geen verklaring hoeft af te leggen over de enorme staatsschulden, omdat het Amerika is, waar de rest van de wereldeconomie afhankelijk van is, is het terecht.
Brei het recht
Onrecht is niet iets wat niet meer goed te maken is. Een onterechte gele kaart, wordt vaak na een voetbalwedstrijd nog kwijtgescholden, als blijkt dat het echt geen overtreding was. We hebben allemaal maar 1 paar ogen, zien alles vaak met een kleurtje of door een waas, zoals we het willen zien. Maar fouten maken hoort bij het leven. Valse beschuldigingen echter niet. Daarmee doe je een ander onrecht, met soms verschrikkelijke gevolgen. Schuif dus een keer niet de schuld af op een ander, maar geef toe dat jij verantwoordelijk was voor het ontbreken van de koffie op maandagochtend, iets verkeerd in je agenda had gezet waardoor je een deadline mist. Zonder het met leugens recht te breien, maar door je bewust te zijn van je fout en daar oprecht spijt van te hebben. Scheelt een hoop on(te)recht.
- Uber lanceert Uber Safari - 30/09/2024
- Zo mooi woont Camille Razat (Emily in Paris) - 29/09/2024
- Uber update: boat cruisen door Parijs en Flying Blue miles sparen - 16/07/2024