Travel

Op rondreis door Iran

Schermafbeelding 2015-10-12 om 15.59.53

Gisteren ben ik vertrokken op een heel bijzondere reis, met bestemming Iran. Geen voor de hand liggende plek, niet per definitie luxe. Maar het land intrigeert mij al sinds kleins af aan en ik kreeg in januari het verzoek om te laten zien dat Iran veilig is, juist voor vrouwen.
Toen was er nog geen nucleair verdrag, wat ervoor zou zorgen dat reizen naar en in het land nog eenvoudiger maakt. Dat is er nu wel en het voelt erg bijzonder om daar een van de eersten te mogen ontdekken wat voor wereld er voor de Iraniers open gaat.

Waar het eerst de bedoeling was om alleen te gaan, reis ik de eerste twee weken met vriendin en travel trendwatcher Tessa. We beginnen onze reis in Kashan, via Ishafan, Yazd en Shiraz naar Theran. Daarna ga ik met een under the radar blijvende wereldreiziger mee naar de Garmeh woestijn voor een digital detox en oasis bezoek.

In de afgelopen 7 jaar heb ik verschillende bijzondere reizen mogen maken, van Noors-Lapland tot Mauritius, Thailand, Jordanie en Canada maar ook dicht bij huis. Op sommige reizen moest ik me behoorlijk aanpassen of out of my comfort zone komen en allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat de verschillende culturen ze zo bijzonder maken. Deze reis is nog specialer. Het vergt andere voorbereiding. Ik heb heel veel boeken verslonden, columns gelezen en tv afleveringen bekeken. Advies gevraagd van mensen die er geweest zijn. En ik werd alleen maar enthousiaster, die gastvrijheid waar iedereen het over heeft, wilde ik zelf gaan ervaren. Zo’n reis maken op zo’n ongepolijste bestemming zou mij pas een echte reizigster maken. Wel heb ik gekozen voor een stukje comfort; accommodaties en vervoer zijn geregeld door Lilon Travel.
Toegegeven; ik heb er zenuwen van in mijn buik gehad en zelfs wakker van gelegen. Omdat het zo’n andere wereld is en ik lastig in kan schatten wat ik kan verwachten. De kledingvoorschriften zijn een uitdaging, een hoofddoek goed om krijgen vergt wat oefenen en ik ben benieuwd hoe mijn lijf zal reageren op de warmte, het eten.

Deze reis geen rolkoffer, maar een backpack. Bij de Fjallraven Flagship store in Amsterdam werd ik keurig geadviseerd en ging ik met een blauw exemplaar op mijn rug de deur uit. Kleding zoeken en het inpakken van mijn nieuwe reismaat werden de volgende uitdaging. Via Sjaalmania ontving ik een prachtige blauwe shawl van wol en zijde, mijn zwarte Teva’s zullen zorgen dat ik comfortabel heel veel meters kan afleggen op zoek naar bijzondere ontmoetingen in Iran en verder is het motto lang en luchtig.

Het gaat een bijzonder avontuur worden, nog nooit heb ik zoveel reacties op een reis gehad. Ik zou niet gaan als ik niet zeker zou weten dat het veilig is. Op deze reis wint mijn nieuwsgierigheid het van convenience en comfort. Dit is heel erg out of my comfort zone en in sommige opzichten minder ‘Sabine’ dan iedereen van me gewend is. Dat maakt het misschien nog specialer.

Ik zal niet vanuit Iran bloggen, maar als het internet het toelaat hier en daar een social media post delen op mijn eigen kanalen en het Twitter kanaal van National Geographic Traveler. Reis hier met me mee door Iran, langs de oude zijde route, door haar geschiedenis en het veranderende nu.

Sabine de Witte