Travel

Op wintersport in het magische Tirol

Zodra de zomer is afgelopen, verlang ik meteen naar de winter. Wat mij betreft slaan we de herfst over en mag de sneeuw meteen vallen. Ik ben enorm fan van wintersport en kan er een heel jaar naar uitkijken om weer naar het mooie Oostenrijk te gaan.

Een paar weken geleden ben ik naar Tirol gereden, om er een paar dagen vermaakt te worden door veel sneeuw, veel skiën, en veel (heel veel) lekker eten. Wij verbleven in de buurt Kitzbühel, een skigebied wat al jaren bekend staat als de ultieme wintersport bestemming met lange winters, veel sneeuw en vooral ook een adembenemend uitzicht.

Met de auto naar de piste

Tot voor kort verbleef ik altijd op een accommodatie dat aan de piste lag. We konden vanuit de skikelder onze ski’s naar de piste slepen (die letterlijk meteen aan de parkeerplaats lag) en naar de lift skiën. Dat klinkt erg luxe en ideaal, maar ik heb afgelopen winter ondervonden dat het eigenlijk veel idealer is om niet meteen aan een piste te zitten. Het voordeel hieraan is namelijk dat je elke dag naar een ander skigebied kunt rijden. Je Google’t ’s ochtends op welke berg de meeste zon schijnt en pakt vervolgens de auto om hier naar toe te gaan.

We hebben bijna elke dag een nieuw gebied gezien. Elmau, Kirchberg, Kitzbuhel, Jochberg, Fieberbrunn en Saalbach-Hinterglemm, ze zijn allen erg makkelijk te bereiken met de auto en je had daarbij bijna de hele weg zicht op De Wilder Kaiser. Ik kan amper in woorden uitdrukken hoe gaaf het is om ’s ochtends vroeg in de auto te zitten en dromerig uit het raampje naar de magisch besneeuwde bergtoppen te kijken.

Het pittoreske Kitsbühel

We hadden het geluk dat het bijna de hele week erg mooi weer was. Één dagje sneeuwde het, en hebben wij ons vermaakt in het pittoreske stadje Kitzbühel. Met de snowboots aan, warme muts op en Yathzee in de binnenzak van mijn nieuwe Goldbergh jas, pakten we de auto om naar Kitzbühel te rijden, een dorpje waar je je uren kan vermaken. De mooie, luxe kleding en interieur winkeltjes, de heerlijke restaurantjes en vooral de mooie, oude gebouwen geven het dorpje een prachtig sfeertje.

Na sneeuw komt…

Het voordeel aan een dagje sneeuw is de nog mooiere pistes op de dag erna. De mooie witte bomen en de nog wittere pistes in combinatie met het prachtige uitzicht in dit skigebied maken wat bij mij los. Ik kan dan gewoon niet wachten om ’s ochtends vroeg mijn uber-zachte Colmar skibroek aan te trekken en mijn skischoenen in de auto te zetten. Gelukkig heb ik ook een erg fanatieke familie en vinden we het heerlijk om veel kilometers te maken op een dag.

Het heerlijke (vegan) eten in Tirol

Ondanks dat we veel skiën, houden we ook van uitgebreid koffie drinken en lunchen. En als veganist kan het soms best lastig om naar een nieuw skigebied te gaan, waar je de restaurantjes nog niet goed kent. Zeker in een land als Oostenrijk, waar ze altijd iets met kaas aanbieden als vegetarische optie. Ik kan je zeggen dat ik (behalve de eerste dag) overal heerlijk heb kunnen lunchen!

Je ziet dat Oostenrijk sinds kort ook mee gaat in de trend van duurzaamheid en vegan. Zodra je de ober vertelde wat je wensen waren, kwamen ze met de meest creatieve gerechten: ik heb veel vegan kaiserschmarren en overheerlijke pasta gegeten en zag herhaaldelijk vegan pizza en vegan burgers op de kaart staan – ze hielden er bijna overal rekening mee. Omdat ik in het hoogseizoen ging en het dus vaak erg druk was, konden sommige restaurants niet iets maken wat niet op de kaart stond, wat natuurljk begrijpelijk is. In dat geval heb ik altijd een zakje instant-soep in mijn jaszak en vraag ik om een kommetje kokend water en bij echte honger nog een portion Pommes.

Je zult begrijpen dat ik niet kan wachten om weer terug te gaan naar het mooie Oostenrijk!

Karien Anne
Laatste berichten van Karien Anne (alles zien)