Instagram

 • Stille getuigen van moeder natuur. De Maasai Mara is een uitgestrekt gebied waar het wildlife voor een groot deel haar gang kan gaan zonder menselijke ingrepen. Er wordt gelet op de dieren, alles gedaan om stropen te voorkomen, je mag niet off road rijden (maar op sommige stukken wel de auto uit, op eigen risico natuurlijk en daarom is met een gids op pad wel zo slim). Hoewel in het laagseizoen resulteert dat wel in alle auto’s die massaal op dezelfde ‘sighting’ af komen, en zo sta je ineens met >25 busjes naar een jagend luipaard te kijken, wat het dier niet echt helpt met de buit. Heel anders dan in meer private game reserves zoals Madikwe en Morukuru in Zuid-Afrika (bij de Botswaanse grens). Goed om over na te denken bij het kiezen van safari reizen: boxjes afvinken of animal wellbeing? 💚🐆
.
#kenia #safari #bushlife #safarireizen #conscioustravel #natureneedsheroes #wildlife #maasaimara #afrika #kenya #safaridesign
 • ‘Zeg, dat safari gebeuren, dan sta je heul vroeg op enzo. Waar ontbijt je dan? En de hele dag in zo’n auto, wat als je moet plassen?’ - nou, ontbijten doe je zo en wild piesen achter de auto. Ook dat is bushlife, tussen de skelettenkoppen en andere dieren sporen. Helemaal geen straf bij een opkomend zonnetje 💚
.
#bushlife #kenia #safari #wildlife #lekkereco #groen #visitkenya #luxurytravel #maasaimara
 • Sundowners op safari zijn zó mooi! De giraffen waren helaas camera shy maar zonder telefoon om ze vast te leggen net zo mooi 🦒😍
 • De Keniase kustlijn is een plaatje, helemaal vanuit Diani White House - een parel die je tegenkomt op Airbnb. Aan het strand, op loopafstand van shops. Diani is een lange strip van hotels, resorts, restaurants en kraampjes met Maasai koopwaar. De stranden zijn hagelwit, het water different shades of blue en de apen hondsbrutaal. Paradijsje hoor! .
#kenia #kenya #dianibeach #dianiwhitehouse #airbnb #airbnbparel #afrika #nevernottraveling #bestbeachesoftheworld #whitebeach #luxurytravel #luxurylifestyle
 • Ga je naar de Algarve en wil je iets bijzonders doen? Restaurant Caniço is gebouwd in de rotsen, gespecialiseerd in lokale vis en trakteert je op Cousteau-achtige filmpjes geprojecteerd op de rots. Je kunt er terecht voor lunch en diner, echt een aanrader! .
#portugal #algarve #rockrestaurant #canicorestaurante #michelinguide #local #fishrestaurant #luxurylifestyle #luxurytravel
 • Kleurrijk Lagos - en eind oktober is het nog heerlijk in de Portugese Algarve 💚
 • Het is nog goed toeven in de Portugese Algarve en wat is het er prachtig met alle krijtrotsen, grotten en blauwe water. Wat is jouw favoriete herfstvakantie zonbestemming?
.
#portugal #algarve #benagil #caves #praia #portugesekust #herfstvakantie
 • Throwback Thursday naar een van de meest romantische plekjes van Annecy 🖤
 • Precies 4 jaar geleden reisde Sabine af naar Iran, een reis die haar leerde meer ruimte te maken voor verveling en spontaniteit, je nog meer open stellen voor het onbekende en de mensen die daardoor op je pad komen en dat van de vooroordelen niets klopte. Een van de mooiste reizen ooit. En ja, ook daar genoeg hippe zaken en je kunt je ook gewoon optutten met een andere hoofddoek.
.
4 Years ago Sabine traveled through Iran and it was such an enriching trip, teaching about loyalty, hospitality and prejudices. 
#iran #haftkhan #shiraz #travel #nevernottraveling #forevercurious
 • Als je nog niet helemaal overtuigd was van de schoonheid van het meer van Annecy 💙
 • Een abdij omgetoverd tot hotel, spa, restaurant, brasserie én wedding location aan met meer van Annecy. Hier is het echt leven als God(in) in Frankrijk @abbayedetalloires
.
#savoiemontblanc #talloires #abbaye #lacdannecy #meervanannecy #annecy #frankrijk #luxurylifestyle #luxurytravel #upgradeyourstyle

Follow Me!

Travel

Openbare wifi-netwerken zijn verleidelijk, maar waar moet je op letten?

28/08/2017
Openbare wifi-netwerken, Laptop by Blake Wisz on Unsplash

Openbare wifi-netwerken zijn overal. In cafés, restaurants, hotels, noem maar op. Juist omdat ze er vaak zo vertrouwd uitzien, maak je vaak gauw verbinding. Toch zijn deze netwerken vaak niet veilig. Maar waar moet je op letten? En wat kun je er aan doen om wel veilig verbonden te zijn?

Hier spam. Groetjes Julian

Praag in 2013. Na een dag door de stad te hebben geslenterd  kom ik het hotel binnen waar de wifi automatisch wordt verbonden. Even kijken wat ik gemist heb en ook een leuke foto op instagram plaatsen.

Tot mijn verbazing kreeg ik een paar appjes met de vraag: “Wat heb je mij nou doorgestuurd?”. Ik had geen idee wat dit was totdat ik erachter kwam dat mijn verzonden-berichten map vol stond met hetzelfde bericht. Kennelijk  had ik een groot deel van mijn contactenlijst een mail gestuurd met een link naar een of andere vage website.

Het was de mail die ik op dat moment voor alles gebruikte onder andere ook voor deze reis. Ik had dus geen flauw benul waar die mail naartoe was gestuurd. Uiteraard baalde ik daar ontzettend van maar helaas kon ik dat niet meer terugdraaien. Vervolgens heb ik alle wachtwoorden gereset en een aantal excuses mailtjes gestuurd. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is me nog steeds een raadsel.

Free WiFi Inside

In het buitenland kan ik het niet weerstaan om af en toe verbinding te maken met een openbare hotspot/wifi. Bij het versturen van Whatsappjes kan dat niet veel kwaad. Dit wordt een ander verhaal wanneer je gaat internetbankieren of je mail gaat bekijken. (Zou het hier bij mij zijn misgegaan…?)

Op een (openbaar) wifi netwerk wordt internetactiviteit gemonitord en kan de beheerder jou in de gaten houden. Alleen heb je bij openbare wifi in eerste instantie geen idee met wie of wat je verbinding hebt gemaakt. Het veranderen van  een netwerknaam die er meer betrouwbaar uitziet is namelijk zo gedaan. Airport-public-wifi, Starbucks-guest-network, guests-hotel, zie jij het nog…? Hier kan het dus mis gaan.

 photo open-wifi-kreta.jpg

Omdat het erg makkelijk is jezelf voor te doen als het netwerk van de lokale koffietent, kunnen mensen hier misbruik van maken. Door op drukbezochte plekken waar mensen (openbare) wifi verwachten zelf een wifi hotspot op te zetten.

Tegenwoordig is iedereen die maar een beetje handig is met computers in staat om dit trucje uit te halen. Zo kunnen ze rustig mee kijken wanneer jij aan het rond surfen bent en wat je invoert. Einde van de rit, stel je bent wél verbonden met een beveiligd netwerk, weet je nog niet voor 100% zeker wie erachter zit. Én wat deze persoon aan de andere kant met je gegevens kan doen. Om deze reden ben ik een VPN gaan gebruiken.

Wat is een VPN?

Normaliter wanneer je verbinding maakt met het internet maak je eerst verbinding met je internetaanbieder. Vervolgens verbindt die jou met de websites die je wilt bezoeken. Zoals het voorbeeld met de openbare wifi kan de internetaanbieder ook al het verkeer in de gaten houden wat bij hen langs komt.

Nu hoor ik je de vraag stellen “Maar mijn internet provider thuis dan? Die kan dus ook aflezen dat ik de laatste GoT heb gedownload?”. Dat is inderdaad het geval maar laten we voor nu ervan uitgaan dat je internetverkeer daar wel veilig is.

Met een VPN (Virtual Private Network) wordt er een beveiligde verbinding gelegd tussen jouw apparaat en het internet. Je verbindt als ware met een andere computer op een andere locatie om vanaf daar het internet op te gaan. Je internet-activiteit wordt zo verborgen voor je internetaanbieder (en de overheid). Hierdoor kan je wel veilig overal je bankzaken regelen en mails bekijken die alleen voor jou bestemd zijn.

Locatie-voordelen

Doordat je je ip-adres met bijbehorende locatie kan aanpassen heeft het ook nog wat handige voordelen  voor als je onderweg bent. Streamingdiensten zoals Uitzending Gemist hebben een zogenaamde geolock. Hierdoor is lokale content alleen in een bepaald gebied of land te zien. Netflix biedt trouwens ook andere content aan per land.

Het helpt je ook bij de resultaten van verschillende zoekmachines. Heel logisch, die verschillende Google resultaten per locatie maar soms wil je gewoon de dingen die je thuis gewend bent.

 photo Google zoekresultaten.png

Momenteel zijn er veel verschillende VPN-aanbieders. Waarvan sommige een betaalde versie hebben en andere (deels) gratis. Volledig gratis VPN diensten zou ik niet vertrouwen. In sommige gevallen blijken deze je verbinding niet eens te beveiligen. En wat is tegenwoordig nog gratis?

Let op een aantal dingen wanneer je een keuze gaat maken tussen VPN aanbieders:

 • Op welke locaties heeft de VPN aanbieder servers? Je kunt geen Uitzending Gemist kijken als het geen server in Nederland heeft.
 • Houdt het logs bij? De anonimiteit is er anders snel weer vanaf.
 • Zit er een datalimiet op het gebruik van de VPN? Tenzij je eens keer in de maand iets download, zoals vroeger met LimeWire of KaZaa.

Publieke netwerken zijn onveilig

In het verhaal hierboven gaat het vooral over het voordeel in het buitenland. Maar overal waar (openbare) wifi-netwerken zijn is dat van belang. Wat als dit gebeurt als je buiten de deur aan het werk bent en je toevallig met DigiD gaat inloggen? Overigens is het verstandiger om gewoon thuis je zaken te regelen waarvoor een DigiD nodig is. Wifi op een openbaar netwerk is niet veilig. Het voorkomen van meekijkers kun je zelf al op een paar manieren doen:

 • Voer geen vertrouwelijke informatie in op publieke netwerken.
 • Als je bundel groot genoeg is, (zeker binnen EU waar roamingkosten zijn verdwenen) blijf op 3G/4G.
 • Voorkom automatisch verbinding met openbare wifi-netwerken. Je hebt geen idee waar je allemaal mee contact maakt.
 • Maak ook geen automatische verbinding met “bekende”openbare wifi-netwerken, misschien zijn deze netwerken niet zo bekend als je denkt.
 • Wil je helemaal veilig gaan: gebruik een VPN.

Wil je een wat uitgebreidere toelichting over digitale beveiligingsrisico’s en dingen die je kunt doen? Bekijk dan even deze factsheet van het National Cyber Security Centrum.

Waar gaat dit heen?

Het gebruik van VPN is voor sommige landen, zeker door censuur, een doorn in het oog. Het zorgt ervoor dat er niet meer te controleren is wie wat leest op welke websites. Laten we hopen dat een open en vrij internet kan blijven bestaan en je in het buitenland ook gewoon al je series kunt blijven kijken. Oké nee, niet al teveel internetten in het buitenland. Dat doe je maar lekker thuis.

Fotocredits header: Blake Wisz

Julian Aijal

Dwaalt vaak rond over het internet, maar vindt altijd de weg weer terug. Is erg geïnteresseerd in tech en de nieuwste gadgets maar blijft een apple fanboy. Drinkt ook graag speciaal bier.
Julian Aijal

Instagram

 • Monday Motivation: work hard, travel further and relax more
.
#aftermountainbikeglow #kenya #bikesafari #iphonetest #mondaymotivation #workhardplayharder #neubaueyewear #dogoodseegood #powerstones
 • Flat savannah or desert like landscapes are my fave. Missing safari bush life .
#kenya #maasaimara #bushlife #safari #natureneedsheroes #timberland #preservenature #blendingin #greentravel #conscioustravel #kenia #africa
 • Hakuna Matata
.
#kenya #kenia #africa #bushlife #sunset #swaraacacia_kenya #wildlife #incrediblenature #luxurytravel #luxurylifestyle #natgeotravel #natgeoirl #hakunamatata
 • Saw my wallpaper in action 🐆
Safari life completed ☑️
Photo magic shot @byliselore and her new Sony gadgets
.
#safari #maasaimara #kenya #leopardloar #leopardroar #wallpaper #photography #bushlife #wildlife #nationalgeographic #natgeoirl #africamcflashtours #luxurytravel #luxurylifestyle
 • Sundowners with wine in the wild ✔️
Not in the picture: the 🦒 who didn’t want to model 📷 @byliselore .
#safari #bushlife #sundowner #kenya #wineinthewild #luxurytravel #africa
 • Me running into the sea. Wow, what an incredible coast, white sandy beaches, clear blue water. Stayed at one of the nicest Airbnb’s ever, with the best care of John and his friends. All fueled up for the bush life, starting tomorrow! .
#kenia #kenya #dianibeach #airbnb #airbnbpearl #hiddengem #luxurytravel #sustainabletravel #whitebeach #beachlife #africa #beautifulworld #travel #experience #coastline
 • Out of Office 🧳
From family holiday in Portugal to adventure and hugging a close friend in Kenya. Final packing, work etc. before stepping on the plane tomorrow. Excited much! 
Drone footage by @herendelsewhere 💙
.
#outofoffice #travelbug #nevernottravelling #reunite #kenya #bushlife #safari #beach
 • If life gives you lemons 🍋 squirt someone in the eye! Happy Sunday!
.
#algarve #Portugal #casacaravela #lemontree #makeyourownquotes #makelemonade #garden #luz #faro
 • Is it weekend yet? 
And this pretty much sums up last week in Portugal: relaxing with a permanent smile on my face. Slept for days, read books, took naps on the beach, by the pool and in the hammock.
#portugal #holiday #hammocktime #autumnbreak #nevernottraveling #zenbine #selfcare #unwind #dogoodseebetter #neubaueyewear
 • The house in the middle was our home in Portugal last week. Incredibly thankful for the family holiday, spending time together, making memories 💙🙏🏻 Drone capture by @herendelsewhere @herrehuberts and @elisedewitte. Oh and we fully paid, nospon, but a very sincere shout out to Sascha from @surfeninportugal.nl who arranged the incredible house, transport etc. .
#portugal #praiadaluz #lagos #faro #familyholiday #autumnbreak #villa #luxurytravel #surfeninportugal #dronefootage #herendelsewhere #thankful #throwback #tbt #throwbackthursday #travelmemory
 • Geeky gadget loving @ninaphilomene and @sabinedewitte show how easy it is to install the Philips Hue Play HDMI Sync box #philipshue #review #hdmi #howto #install #techgirls #sabcollab

Follow Me!