Reistips

Oranje wordt zwart

Het volksfeest, waar Nederland altijd naar uitkijkt. Koninginnedag. Praktisch iedereen is vrij, oranje uitgedost en vrolijk. Hoogstens wat brakheid van de Koninginnenacht dat roet in het eten gooit.

Vandaag kwam er bruut een einde aan de feestvreugde in Apeldoorn. Een 38-jarige, depressieve, werkloze autochtone man, reed opzettelijk de mensenmassa in met als doel de bus met de Koninklijke Familie. Gevolg: 4 doden, 13 gewonden waaronder 5 ernstig. Afschuwelijke beelden die via alle media binnen druppelen. Een aangeslagen Beatrix. Wederom een prutsende Balkenende. Een bizarre aanslag, waar hopelijk gauw meer over bekend wordt. Wat heeft deze man bewogen dit te doen? Wat dacht hij hier mee te bereiken?

Koninginnedag zal nooit meer hetzelfde zijn. De kans op op een handje van Maxima, een kletspraatje met Willem-Alexander of een knipoog van Beatrix als ze langs loopt, zal volgend jaar erg gering zijn. Ze zullen niet meer ‘los lopen’. Een dag van en voor het volk, toenadering en het enige wat voor- en tegenstanders van de monarchie enigszins verbond.

Vorig jaar en ook vandaag heb ik er weinig aan mee gedaan. Ok, een oranje tompouce gekocht en gegeten. Zelfs na dit bericht. Ik heb de mooie feestjes meegemaakt, maar hoef nu niet meer zo nodig. Vandaag kan ik het ook niet opbrengen. In Meppel gaat het programma versoberd door. Het vuurwerk, de Dikdakkers en het Jordaanduo zijn defintief afgelast. Er hangt nog geen vlag half stok. Het tevreden houden van het feestgedruis zal wel belangrijker zijn. Tuurlijk, de situatie wordt er niet anders van als je alles af zegt, maar een beetje respect tonen kan geen kwaad.

Volgend jaar zal 30 april er wel eens heel anders uit kunnen zien. Geen aubade die de dag start, maar een minuut stilte. Geen oranje shirts, maar een zwarte opdruk. Vanaf 30 april 2009 zal er altijd een zwarte rand om deze dag zitten. Onvoorstelbaar.

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima zwaar aangeslagen

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima zwaar aangeslagen