Travel

Overblijven

In het vliegtuig naar Italië keek ik een film waarover ik al veel gehoord had. Wisselende reacties op het regiedebuut van mode ontwerper Tom Ford’s A Single Man. Met een hoofdrol voor Colin Firth en een overtuigende Julianne Moore als alcoholiste had ik mezelf al snel laten meeslepen in het verhaal.

Docent Engels, George is een single man. Vrijgezel na het verlies van zijn vriend. A single man was in de jaren ’60 ook een verwijzing naar homoseksuele mannen, in de tijd dat het verhaal werd geschreven. George krijgt te horen dat zijn vriend en levenspartner bij een auto ongeluk om het leven is gekomen. Bij zijn ‘schoonfamilie’ is hij niet welkom. Vervolgens verliest hij zichzelf in zijn eenzame bestaan als alleenstaande man.

Dat Tom Ford van oorsprong modeman is, zie je in iedere scene terug zonder dat het storend is. Het versterkt de sfeer. Hoe bewust George iedere dag een nieuw overhemd klaarlegt, zijn dassen strak gestrikt zijn en zijn schoenen nooit een kale plek zullen hebben. Hoe zijn bril zijn gezicht de hardheid van zijn gevoel weergeeft. Hoe zijn droevige ogen door het glas worden vergroot. George besluit er zelf een eind aan te maken om bij zijn geliefde te kunnen zijn, op het moment dat hij zijn geliefde verloor had het leven voor hem geen zin meer. Zijn afscheid heeft hij tot in de puntjes voorbereid, alles stylistisch verantwoord neergelegd op zijn bureau. De laatste avond met zijn beste vriendin Charly, waarin je duidelijk ziet dat het zijn afscheid is van haar.

Door een opdringerige student die hem doet denken aan zijn geliefde, besluit hij het heft niet in eigen handen te nemen. Het lot op z’n beloop te laten. En nadat hij toegeeft aan die gedachte, krijgt hij een hartaanval, waar hij uiteindelijk een eenzame dood aan sterft.

Een zielig verhaal, een trieste eenzame man. Maar zijn we allemaal niet bang om alleen over te blijven? Is het niet heel vanzelfsprekend dat we niet eenzaam en alleen willen zijn? Niet op onze oude dag, maar eigenlijk ons hele leven niet? We zoeken vrienden op, storten ons volledig in relaties en we proberen allemaal zo sociaal mogelijk te doen om maar niet alleen over te blijven. Maar als je wel overblijft, is je leven dan over?