Travel

Overstekend wild, platgereden wild

Wat vervoer betreft ben ik een oer-Hollands meiske. Ik neem al sinds ik kan fietsen genoeg met een simpel rijwiel. Geen scooter toen ik 16 was (waar ik nu nog wel eens van baal, want een scooter in Amsterdam is erg handig), helaas ook geen roze papiertje om achter het stuur te kruipen.

De laatste tijd zit ik niet op mijn eigen fietsje, maar achterop de scooter. En wat mij opviel is dat de fietsers zich gedragen als overstekend wild. Zonder licht, door rood rijdend, toeristen die geen idee hebben hoe en waar ze fietsen en nog nooit van verkeersregels hebben gehoord.

Het is wildseizoen. Daar een fietser onder een auto, verderop een fietser onder de tram. Ze denken allemaal dat ze op de fiets voorrang hebben en onschendbaar zijn. Het tegendeel is waar. Op je krakkemikkige ijzertje ben je kwetsbaarder dan menig vierwielig koekblik. Maar dat geloven ze allemaal te laat.

Lieve fietsers met haast; ja het is koud, ja de stoplichten op de Vijzelstraat lijken nutteloos, ja het is fijn om met muziek op te fietsen, maar je bent niet alleen op de weg. Hou rekening met elkaar. Ontsteek op die donkere avonden je lichtjes. Voor je eindigt in overreden wild.