Hotspots Reistips Travel

Paasbest in Parijs

Colette kaart Paris I Love You

Paasweekend in Parijs

Het afgelopen weekend was het even stil. De laptop bleef thuis en ik genoot optimaal van Parijs. Vroeg op, laat terug in het hotel. In Parijs lijkt opstaan nog makkelijker te gaan en mijn energie leek bijna niet op te kunnen. Mijn hart ligt in deze stad, ik voel me er thuis, vind er een rust die ik in Amsterdam nog niet heb ontdekt en dankzij goed gezelschap weet ik me er iedere keer weer uitstekend te vermaken. Vrijdag stonden er nog 2 afspraken op de agenda, maar daarna was het volledig in de relax mode, genieten van de stad. Was het vrijdag nog zonnig en goed uit te houden, zaterdag en zondag was het koud! Ik was al voor de venijnige wind gewaarschuwd en had uit voorzorg m’n warmste jas en handschoenen meegenomen. Oe, wat was ik daar blij mee!
Een heel weekend in 1 blog schrijven, dat wordt een lang verhaal!

Thalys op Gare du Nord

Winkelen in Parijs

Vrijdagmiddag stond in het teken van winkelen. Een van mijn favoriete buurten is toch wel Rue Faubourg Saint-Honore, de luxe winkelstraat. Niet om de dure merken, maar om het mensen kijken, de typische Parijse sfeer en de mooie oude gebouwen. Op mijn lijstje stond een bezoek aan de Marc Jacobs winkel, ik ben dol op zijn sieraden lijn. Betaalbaar, goede kwaliteit en origineel. Daarna was het tijd voor lunch. Nomad’s is een geweldige hotspot. In het restaurant hangen overal foto’s en kunstwerken die je kunt kopen en de expositie wisselt regelmatig. Daarnaast hebben ze een geweldige kaart, klassiek Franse gerechten met een fusion twist. Ooit een carpaccio van dorade gezien, met basilicumschuim? Ik ging voor foie gras met chutney, weinig twist maar ik kan het in Parijs niet laten om dit aan mijn neus voorbij te laten gaan. Na de lunch stond ik even te kijken bij de oesterboer verderop, waar de Franse dames hun Paasmaal uitzochten. Daarna struinde ik nog een tijdje langs de winkels en kocht ik oranje gympen en mijn favoriete geurtje. Vervolgens Avenue Montaigne, waar ik heerlijk lunchte bij L’Avenue in de zon en met een glas bubbels een mijlpaal vierde. Per toeval ging de wandeling terug langs het paleis van Sarkozy, waar ik net getuige was van de wisseling van de wacht. Dat had ik in Parijs nog nooit gezien! ’s Avonds ging ik eten met een vriendinnetje van Patrick, dus snel naar het hotel om om te kleden, een klein dutje te doen en mijn voetjes wat rust te gunnen. Ik at onder de voet van de Sacre Coeur in een 2 weken daarvoor nog hip en onontdekt restaurant. Nu zaten er veel luidruchtige toeristen en de keuken had moeite met het bijhouden van het tempo. Ook dat is Parijs 😉

Souvenirs uit Parijs

Helmut Newton in Grand Palais

Een korte nacht in het prima Hotel Eiffel Saint Charles, in het 15e arrondissement op loopafstand van de Eiffeltoren. Want de kunst riep! Getipt door Cristiaen had ik online alvast kaarten (€ 12,50 per stuk) gekocht voor de Helmut Newton expositie in het Grand Palais. In juli 2010 heb ik bijna een uur buiten staan wachten voor ik het Petit Palais binnen kon voor de Yves Saint Laurent tentoonstelling, en dat terwijl iedere minuut in Parijs een kostbare is! Dit keer kon ik dus gewoon doorlopen. Helaas mocht je van de expo geen foto’s maken, maar wat een mooie verzameling van Newton’s werken! Per periode zie je zijn werk hangen, inclusief een flashback in de tijd, een stukje geschiedenis en veel quotes. Newton noemde zichzelf een ‘voyeur professionel’ en hij bewerkte zijn foto’s zelden. Hij weet klasse vast te leggen op camera en hoe hij voor Vogue mode kon vastleggen binnen de kunstzinnige posities die hij de modellen liet aannemen, wow! De tentoonstelling is nog te zien tot en met 17 juni 2012. Helaas was ik even vergeten dat de zaterdag voor Pasen veel Parijzenaren brunchen met vrienden, voordat ze de stad verlaten om met familie of in buitenhuizen de Paasdagen door te brengen. Alle ontbijtplekken in de buurt zaten dus vol.

Helmut Newton Grand Palais

Louis Vuitton Marc Jacobs expositie

Gelukkig was de volgende missie, de Louis Vuitton expositie, op een hele gunstige route. Colette zit vlakbij en ik sla geen bezoek aan Parijs over zonder daar even in de winkel te zijn geweest. Daar heb ik heerlijk ontbeten (hoewel het personeel, zo’n 7 man, bizar opgewonden was, want vanaf 14u was het restaurant gereserveerd door een ‘speciaal persoon’, ik weet nog steeds niet wie), met stukjes Hugo en de lekkerste omelet die ik ooit heb gegeten. Ook neem ik daar altijd een water, van de ellenlange water menukaart en wortelsap, want die smaakt daar zo lekker. Ik shopte nog een paar kaarten als aandenken aan dit tripje Parijs. Dat doe ik eigenlijk bij ieder tripje buitenland, een kaart voor mezelf kopen als herinnering. Net als een magazine, dan kan je altijd zien wanneer je er geweest bent (die laatste tip kreeg ik van iemand maar ik weet niet meer wie ik daar voor moet bedanken, dus bij deze: dank!) Met wat window shopping langs Place Vendome kwam ik aan bij Les Arts Decoratifs, waar de Louis Vuitton Marc Jacobs expositie te zien is. Ook hier had ik het geluk dat ik niet hoefde te wachten, maar is het aan te raden om je kaarten (€ 9,50) vooraf te kopen. Dat kan gewoon bij de Fnac.
Deze tentoonstelling is misschien wel de mooiste die ik heb gezien. Niet omdat ik zo’n fan ben van de ontwerpen van Louis Vuitton, maar het was zo mooi ingericht! En leerzaam, want de monogrammen en initialen, zelfs het bruine ruitje, alles heeft een hele praktische reden gehad als oorsprong. Als je koffers maakt, dan wil je dat ze makkelijk te herkennen zijn! Het ruitje maakte de luxe koffers van Vuitton van afstand herkenbaar, de initialen waren voor de eigenaar een handig middel om de bagage te herkennen. Bewonderenswaardig hoe een praktisch kwaad verheven is tot luxe product. Aan koffers en tassen om je spullen in te vervoeren geef je misschien liever niet zo graag geld uit, dat geef je liever uit aan je reis. Vuitton wist het voor elkaar te krijgen. En Marc Jacobs… tja, de man durft. Zonder dat hij de klasse van het merk aantast uit hij zijn creativiteit, gaat hij met de tijd mee en blijft hij knipogen naar de serieuze fashion wereld. De expositie was een stijlvolle ode, interactieve beleving en een mooi overzicht van de prestaties van beide heren door de jaren heen. Voor mode-minnende Parijs bezoekers is dit echt een must! (Nog te zien tot en met 16 september 2012).

expositie louis vuitton marc jacobs

Tijd voor eten

Na zoveel moois was het tijd om nog wat mooie plekjes van Parijs te zien. Een hele fijne plek daarvoor is café Marly, bij het Louvre. Heerlijk buiten op het terras mensen kijken, een croque monsieur eten en zien hoe toeristen zich in allerlei bochten wringen om de 3 piramides van het Louvre samen op de foto te krijgen. Vaste prik, om daar een kaartje te schrijven en even stil te staan bij ‘mijn’ Parijs.
Omdat het eigenlijk wat te fris was om buiten te zitten ben ik maar even gebleven. ’s Middags had ik met een Parijse vriend afgesproken in Le Marais. Hij weet dat ik gek ben op lekker eten en er was een nieuwe patisserie die heel Parijs in rep en roer had gekregen. Vanwege de Paasinkopen en drukte was hier helaas geen plek, maar de volgende keer ga ik hier zeker naartoe! Het alternatief was een high tea bij Poilane, het oudste en bekendste broodhuis van Parijs. Slim als de Parijzenaren zijn, serveerden ze daar de gebakjes van de nieuwe patisserie, Jacques Genin. De lekkerste tarte au citron ooit! En de groene thee was ook echt gifgroen! Simon durfde te beweren dat macarons in Parijs alweer op z’n retour zijn. Tja, ze duiken inmiddels ook wel overal op, zelfs de McDonalds serveert ze! Maar passe, dat leek me sterk. Tot ik bij Popelini voor de deur in de rij stond. Choux a la creme is het helemaal. Nederlandse nuchterheid: het zijn eigenlijk veredelde soesjes in een iets dikker laagje deeg. De vulling is room in verschillende smaken. Ik moet toegeven, ze waren heerlijk! Ze zien er ook leuk uit, maar meenemen is met macarons al lastig, de choux die ik de volgende dag als Paasontbijt naar binnen werkte waren ook niet voor transport gemaakt. Le Marais staat door dit nieuwe hapje ieder weekend op z’n kop, de Parijzenaren zijn er dol op!

popelini parijs

W Parijs

Vorige maand opende het W Hotel in Parijs, om de hoek bij de Apple store tegenover Opera. Het W ken ik uit Barcelona, waar ik menig cocktail heb gedronken in de Eclipse bar op de bovenste verdieping. In New York keek ik vanuit de lounge op Ground Zero uit en het W staat dan ook bekend om haar ‘it’ locaties en de vele VIPS die er overnachten of feesten. De locatie in Parijs is gevestigd in een oude Spaanse bank. Daarom moesten veel oude elementen in dezelfde staat blijven, wat het hotel meteen al een heel andere sfeer geeft. Zowel in Barcelona als Parijs zijn het opvallende nieuwe panden met bijzondere architectuur. Ik nestelde me in de lobby met wat tijdschriften en thee, om even bij te komen van de hele dag slenteren. Het personeel bracht de ene worteltjes snack na de andere, wisselde kaaspopcorn af met caramel spicy en als kers op de taart kreeg ik mini-oreo’s. De bar ziet er prachtig uit, met veel zwart, goud en wit, waardoor het een luxe uitstraling heeft. Maar door de lage ramen en het vele daglicht bleek het lastig om het er ‘gezellig’ te maken. De muziek was iets te heftig voor het tijdstip en te hard om een goed gesprek te kunnen voeren, maar dat de lounge hip en happening is was te merken. Veel mooie, hippe en jonge mensen die naar het W kwamen om te zien en gezien te worden. Mij iets te Amerikaans, maar als je bij de receptie naar boven kijkt is het pand toch wel zwaar indrukwekkend! Daarna nog even geshopt en eindelijk een lang gezocht witte blazer en witte jumpsuit gevonden, laat de zomer maar komen! (tip: de Spaanse ketens zijn in Frankrijk zelfs duurder dan in Nederland, er zit zo’n € 20,00 verschil per item op, dus ga voor een echte shop sessie liever voor de echte Franse merken. Maje en Repetto zijn hele goede tijdens de sale!)

witte jumpsuit

Feestelijke afsluiter

Zaterdagavond at ik met vrienden bij Maxan, een heerlijk restaurant met Franse keuken, goede wijn en een fijne sfeer. De avond werd voortgezet in Persing Hall, waar we met bubbels toasten op het weerzien en onze vriendschap. Ik viel in slaap in de Uber taxi naar het hotel, met een glimlach van oor tot oor.
Zondag was de laatste dag en nam ik snel een kijkje bij het nieuwe boetiek hotel Hotel du Ministere. In juli 2011 is dit design hotel geopend, vlakbij Rue Fabourg Saint-Honore en Madeleine, richt zich vooral op de zakelijke Parijs bezoekers. Centraal gelegen, waardoor je na alle zakelijke verplichtingen nog makkelijk van het echte Paris kunt genieten. Het interieur design is ontworpen door de Franse ontwerper François Champsaur en hij heeft optimaal gebruik gemaakt van ruimte, kleur en vormen. In plaats van het bed staat ook in dit hotel vaak het badkamer element meer centraal. Het hotel was al volgeboekt toen ik mijn Parijs plannen maakte, maar ik ga hier zeker nog eens naartoe!
Om toch een beetje Pasen volgens traditie te vieren, had ik een Paaslunch gereserveerd in het Mandarin Oriental Paris. Net als in Barcelona weten ze wat service en kwaliteit inhouden. Ik at heerlijke gegrilde groene asperges op een bedje van kruiden en gemarineerde olijven en de combinatie met de Chablis wijn was goddelijk. Het toetje was een smaaksensatie waardoor ik een half uur alleen maar tevreden voor me uit heb kunnen staren. Na de lunch heb ik nog lekker gelezen op m’n iPad (Stadsliefde uitgelezen) in de lobby en de film Hugo gedownload, om op de terugweg in de Thalys te kijken. Vol van een weekend heerlijk eten, drinken en leuke momenten in het fijne Parijs, nam ik tevreden afscheid. Dag Eiffeltoren en prachtige Seine, tot snel!

Op reis in Parijs

Wat heb jij gedaan met Pasen?

[google-maps width=500 height=375]

Sabine de Witte