Reistips Travel

Parijs vs. New York

Parijs vs. New York: je suis une Parisienne

Eindelijk, nadat ik steeds al een voorkeur had bij de blogs van Garance Dore, kan ik zelf de vergelijking tussen Parijs en New York maken. Heel vermakelijk zijn haar ‘Paris vs. New York…’ blogs met bijbehorende schetsen en je kunt merken dat haar verhuizing naar New York nog niet de Parisienne uit haar heeft gehaald. Ook het hilarische blog ParisvsNewYork weet de verschillen steeds treffend te verbeelden/verwoorden. Mijn voorkeur gaat uit voor Parijs, en dat nadat ik bijna 2 weken in NYC heb rondgelopen. Zo lang achter elkaar ben ik zelfs nog nooit in Parijs geweest! Waarom toch Parijs? Ik voel me daar meteen thuis. Niet eerst tijd nodig om te ‘aarden’, maar het gevoel hebben dat je er tussen past. Dat wordt extra versterkt als er vaak aan je gevraagd wordt welke metro je moet hebben of waar die straat is, wat mij altijd overkomt in Parijs. Maar ook qua levensstijl past Parijs beter bij mij.

parijs versus new york

Parijs vs. New York wonen

In Parijs zie ik mijzelf meteen wonen. In Montmartre in een appartementje, met in de verte uitzicht op de Sacre Coeur. In New York zag ik dat niet gebeuren. Door de hoge gebouwen voelde het benauwd en donker. Ik hou van ruimtelijk, klassieke panden, pleintjes etc. Niet bepaald het straatbeeld van New York, tenzij je Time Square een ‘gezellig plein’ vindt.

Werken in Parijs of New York

Hoewel ik in New York qua taal beter zou kunnen werken, past de werkcultuur niet bij mij. Er is meer dan alleen werk, iets wat ik in Amsterdam en Parijs altijd prima weet te combineren. Maar doordat het straatbeeld in New York zo wordt bepaald door de werkcultuur, zeker in de buurt van Wallstreet, lijkt het altijd gehaast. De Mediterraanse werktijdens preken mij aan, dat merk ik niet alleen in Parijs, maar ook in Altea en Barcelona. Een dag lijkt veel langer en efficienter en ik merk echt dat een lange pauze mij goed doet.

New York vs Paris streetstyle

De straatstijl van New York, daar had ik hoge verwachtingen van. Iedereen zou er hip en ‘eigen’ uit zien, mocht ik de foto’s van The Sartorialist geloven. Helaas. Veel slonzige te dikke Amerikanen, veel sneakers en een lelijke extra tas voor de hakken die op kantoor pas aan gaan. Weinig mooie mensen, veel ‘gelijke’ gezichten. Doe mij dan maar de stijl van Parijs, altijd netjes en chique. Ook mijn Parijse vrienden zien er altijd uit om door een ringetje te halen, zelfs als ze een ‘casual’ day hebben, kun je ze niet betrappen op slonzig of vergeten details.

happy in parijs

Eten in Parijs en New York

Hoewel de ‘coffee to go’ cultuur in New York een perfect excuus is voor de Hermes koffiehouder, geniet ik lekker even op een terrasje van een thee. Ook dat is voor mij te gehaast, te snel. Doe mij maar de typische gevlochten stoelen, waar iedereen in Parijs ‘s ochtends even de krant doorleest of een sigaretje rookt voordat de werkdag begint. Dan het eten. In New York zijn de restaurants waar ik echt bijzonder heb gegeten best spaarzaam, er is me maar weinig zo bijgebleven als de plekken waar ik in Parijs heb gegeten. Voor de ‘beste’ restaurants to be seen moet je weken van tevoren op de wachtlijst en als ik ergens een hekel aan heb… Ook had ik grote verwachtingen van de cupcakes. Magnolia Bakery was ‘de’ plek om de Sex and the City cupcakes te proberen, die best tegen vielen. Ook andere cupcakes konden voor mij niet op tegen de macarons van LaDuree. Die ik gelukkig ook in New York kon halen.

cupcakes cs macarons

Ben jij meer Parijs of New York? Waarom?

Om mijn liefde voor Parijs nog even kracht bij te zetten, NSMBL plaatste deze prachtige Parijs foto’s!

Sabine de Witte