design Travel

Paris Design Week

Paris Design Week 2011

Eerste editie Paris Design Week

Lucky me, goedkope vliegtickets vinden, een business meeting scoren en met je neus in de Paris Design Week vallen. Dat kan slechter! Had ik trouwens al laten vallen dat ik hier gewoon in een t-shirtje rondloop in het stralende herfstzonnetje? Een beter begin van de herfst kan ik me bijna niet voorstellen, stiekem is Parijs dan op haar mooist! Maandag 12 tot en met zondag 18 september staat Parijs, naast de herfst, in het teken van design. Bijzondere galerieën hebben extra uitgepakt, winkels en restaurants doen mee en overal duikt ineens design verantwoorde ‘art’ op. Etienne Cochet, oprichter van Maison et Objet, vond dat Parijs op het design gebied genoeg te bieden had om er een terugkerend event van te maken. Hij pakte meteen groots en professioneel uit…

Paris Design Week 2011

Top Design in Parijs

Paris Design Week ademt alleen topdesign uit. Gisteren belandde ik bij Emilio Roba (Galerie Vivienne, moet je sowieso een kijkje gaan nemen als je echte Parijse klasse wilt zien, loop dan even door de tuinen van Palais Royal en geniet van de jeu des boules spelende mensen!). Ik ben niet gezegend met groene vingers en ik vind planten en bloemen geweldig, maar bij mij veroorzaken ze alleen maar ellende (zoals fruitvliegjes plagen), maar deze kan ik ook nog in leven houden. Orchideeën, bamboe, grassen in vazen met complete vegetatie processen. Je hoeft ze nooit water te geven, want door het afgesloten glas ontstaat er vanzelf damp. Foto’s maken werd er niet op prijs gesteld, maar neem een kijkje op de website en je snapt wat ik bedoel. Ik vond er zelfs nog een (betaalbaar) cadeautje voor oma, wat een lastige missie bleek tussen al het gekunstelde groen!
Vervolgens bezocht ik de Keith Haring expositie in Museum En Herbe, eigenlijk een kindermuseum, maar Keith’s expositie was geschikt voor groot en klein. Haring is bekend van de herkenbare poppetjes, de blaffende hond en zijn eigen opvallende verschijning. Weer had ik het geluk om als enige in het museum rond te dwalen, eigenlijk is er niets leukers dan dat. Minpuntje is dat de beveiliging zo op je let dat ongezien een foto maken een onmogelijke missie is, ook zonder flits was het niet toegestaan. De expositie Les hieroglyphes de Keith Haring is nog te zien tot 31 december 2011.

Les Hieroglyphes de Keith Haring expositie

Spots die je niet mag missen tijdens Paris Fashion Week

Als je denkt dat het dan wel klaar is met cultureel & design verantwoord doen, een bezoekje aan Colette tijdens Design Week was natuurlijk een must. Met de veel te dure maar prachtige glazen die Karl Lagerfeld voor Orrefors ontwierp, de bubbeltjes kalender die helaas uitverkocht was en de make-over van de Water Bar. Om bijna het thema Paris vs. New York te vergeten, hi-la-rische sketches van Vahram Murathyan met de verschillen tussen Parijs en New York waarin stiekem zijn voorliefde voor de Franse hoofdstad te zien is. Vervolgens werd er gegeten in restaurant/shop/cafe/gallery Renoma, waar naast zwart-wit foto’s van Monroe, James Dean en andere bekende Amerikanen, de streetart van Banksy was binnen gedrongen. Hip, happening, goed maar simpel eten en een leuke sfeer. Helaas was de shop afgesloten, vanwege Paris Design Week uiteraard, en ontbrak mijn naam helaas op de benodigde VIP lijst. De avond werd afgesloten in het Persing Hall hotel, als je de website ziet, weet je het al… Een en al design wat het hotel ademt, go see it yourself als je in Parijs bent!

Karl Lagerfeld etalage bij Colette

Sabine de Witte