Fit

Powerbody: met TRX en squash

TRX training

Met TRX en squash heb ik echt de uitvinding van het jaar gedaan. Nee, het zijn geen sporten die zijn overgewaaid uit Amerika en echt helemaal hot-en-happening zijn. Oke oke, TRX komt wel uit Amerika maar al vanaf 2009 en squash komt uit Engeland vanaf 1865. Ik ben er in ieder geval pas in februari mee begonnen en ik doe het gemiddeld 3 keer (!) per week. Met een pre-babylichaam als Emily Skye (en post-baby inmiddels ook weer) zal ik deze zomer de stranden niet overschaduwen, maar I AM WORING IT.

Waarom TRX

Ik had nog nooit van TRX gehoord, maar ze boden het aan bij mijn sportschool. Ik was inmiddels al vier maanden niet gaan sporten en mijn vriend zei, terecht, dat ik dan beter mijn abonnement kon stopzetten. Maar koppig als ik was trok ik mijn stoute sportschoenen aan en gaf het nog een kans. Opgeven was nog geen optie. En nu ben ik minsten twee keer in de week aan het TRX’en. Zo kan dat gaan. TRX’en doe je met nylontouwen die vastgemaakt zijn aan, in dit geval, een brug in de sportschool. En met je eigen gewicht hang je in die touwen en doe je oefeningen van een halfuur. Lastig met woorden te omschrijven dus een filmpje werkt beter denk ik.

Nou, zo staan we dan. Nee grapje, maar je kunt echt alles ermee trainen. Full body work-out dus en ik zweet me helemaal dood in een halfuur! Ik ben blij, want ik ben echt een loser in het volhouden van sporten. En ik heb AL-LES geprobeerd. Een eindeloze lijst lessen: bodypump, -shap, steps, supersteps, yoga, pilates, etc. etc. Maar ook zelfsport: hardlopen, kickboksen, zwemmen, etc. Niks bleef hangen. En ik denk dat ik nu weet waarom: het duurt allemaal te lang. Al die lessen van een uur of langer: dat betekent dus minstens twee uur van je tijd weg inclusief fietsen douchen en aankleden. En twee uur is voor mij een groot gat in mijn agenda. Ik gedij beter met kort en krachtig, net als mijn spanningsboog. Dus ik sport nu in lijn met mijn persoonlijkheid. Nog zo’n ontdekking.

Waarom squash

In dezelfde sportschool hebben ze ook veel squashbanen. Squash is, heel kort door de bocht, een soort tennis in een hok. Ik heb een tennisachtergrond, maar in Amsterdam tennissen? Vergeet het maar. Kost klauwen met geld en dan ben ik 40 eer ik eindelijk de baan op mag. Zo lang zijn die wachtlijsten volgens mij. Dus nee, helaas geen tennis. Maar sporten met een racket en een bal liggen mij wel. Van beachball tennis of badminton word ik ook heel vrolijk. Dus squash vind ik echt top. En het wedstrijdelement zet me helemaal in vuur en vlam. Je kunt iemand letterlijk alle hoeken van de kamer laten zien! Daardoor vergeet ik helemaal dat ik aan het sporten ben; ik word meer een hond die achter een bal aanloopt. En ook hier is de inspanning kort maar krachtig; na 45 minuten ben je echt gesloopt.

Conclusie

Zowel TRX als squash zijn erg intensieve sporten. Je verbrand dus veel calorieën (punt 1). Daarnaast duren beide sporten minder dan een uur, waardoor je je overige tijd kunt besteden aan… van alles (punt 2). Beide sporten zijn zowel gericht op kracht als op uithoudingsvermogen en balans dus je hebt alles-in-een (punt 3). Zomer here I come!

Credits: hoofdfoto afkomstig van Pexels.com

Sabine de Witte