Hotspots

Proef de winter bij Meneer Nieges

Meneer Nieges

De lente laat nog wel even op zich wachten en hoe jammer ik dat ook vind. – Ik haat het namelijk om in het donker op te staan en in een koud huis thuis te komen (lang leve Nest, maar dat ter zijde). – Hoe minder erg het wordt nadat je bij Meneer Nieges het wintermenu hebt geproefd.

Meneer Nieges staat misschien eerder op je rader als de zon schijnt en het warm buiten is. Een absolute hotspot in de zomer. Meneer Nieges heeft een giga terras, lekker aan het water waar tot in de middag de zon schijnt, er is een prieeltje, er zijn strandstoelen, picknicktafels, lichtjes en vlaggetjes. De plek waar je in de zomer eigenlijk helemaal niet meer weg wil. Maar ook in de winter is het feest bij Meneer Nieges. Het terras is misschien iets minder aantrekkelijk maar binnen staat de haard aan en kun je in een schommelstoel genieten van de warmte.

Bovendien heeft Meneer Nieges onlangs een flinke een update gekregen. Zo weet het personeel tegenwoordig alles over de wijnen en krijg je dus gegarandeerd een lekkere wijn bij je gerecht, is er nieuw servies en zijn linnen servetten! Maar dat is niet alles. Er is een nieuwe chef. Chef Casper, – die voorheen in de keuken stond bij Restaurant Breda en de Librije – en het menu krijgt hierdoor ook een flinke culinaire boost. Niet dat je er voorheen niet lekker kon eten, maar de côte de boeuf heeft plek gemaakt voor nieuwe ‘winterse’ gerechten.

Proef de winter

Op het winterse menu van Meneer Nieges heb ik het volgende mogen proberen. We begonnen de avond met een amuse met witlofchutney, geitenyoghurt en mosterdschuim. Een klein jampotje die je binnen 3 happen hebt uitgelepeld want: oh, zo lekker. Daarbij werd een biologische sprankeling wijn geschonken en daar maak je mij altijd blij mee. Bubbels, Nina houdt van bubbels!

Vervolgens stond er gerookte zwaardvis op ’t menu. Grappig genoeg vond ik dat het gerecht amper naar vis proefde, maar meer naar vlees. Misschien kwam dat door de romesco saus die erbij werd geserveerd. Glas goede wijn erbij en smullen maar. De verrassing van de avond waren de Krokante spruitjes, gember, ponzu & Hollandaise. Spruitjes zou ik normaal gesproken nooit bestellen wanneer ik het op een menukaart zou zien staan. Maar geloof mij, deze wil je absoluut proeven. Hemels! Ik zou er bijna een frituurpan voor aanschaffen! Het volgende op het verrassingsmenu van Chef Casper was een hapje ossenstaart, aardappel crème, gepofte ui en ossenstaart dashi. Daarna volgde er wild. Wilde eend, zuurkool, pastinaak en eendenjus.

Meneer Nieges

Toetjes tijd

Een van de pluspunten van het nieuwe menu vond ik trouwens het formaat van de porties. Normaal gesproken tijdens een verrassingsmenu wil de chef soms nét iets te veel laten zien en hierdoor worden de porties vaak nogal groot. Waardoor je aan het einde van de rit behoorlijk vol zit van het eten en je bijna geen plek meer hebt voor een toetje. Chef Casper serveerde porties waardoor je niet propvol zat. We kregen zelfs een amuse toetje. Ja echt!

Meneer Nieges toetjes

Het eerste desert was een amuse van duindoornbes, worteltaart en witte chocolade. Ik vind trouwens dat een dessert altijd chocolade moet bevatten, geen witte want dat vind ik persoonlijk de minste. Maar het volgende toetje heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn standaard aanpas. Hazelnoot roomijs, hazelnootschuim, gezouten karamel en zeezout. Ja, karamel met zeezout. Het proefde eigenlijk een beetje een soort van snack. Een Snicker toetje. Yum!

Wat is er goed? De smaakcombinaties zijn echt verrassend, bovendien zijn de porties ook perfect.
Wat kan er beter? Een tip voor de zomer. Het lijkt mij ideaal als je straks ook kunt reserveren op het terras.
Extra punten voor: Frank, die ervoor zorgde dat er bij elk gerecht een passende wijn was!

Contactgegevens Meneer Nieges

Reserveren doe je via +31 20 215 9482 of via de website.

Openingstijden: Iedere dag vanaf 11.00. Je kunt er behalve dineren, ook terecht voor een heerlijke brunch, lunch, borrel/pikketanissie of diner, er mag gedanst worden!
Waar? Westerdoksdijk 40, Amsterdam

Sabine de Witte