Travel

Reis de wereld rond met een kop thee

theeplantage kenia

Sinds reizen er voorlopig nog steeds niet in zit en de dagen korter en kouder worden, zullen we hier wat vaker reisinspiratie delen, om vanuit huis te reizen en de dagen zo wat spannender en knusser te maken. Dromen mag, toch? Dus pak een kop thee, steek een lekkere geurkaars aan en kruip achter je laptop, want vandaag komt de reisinspiratie uit… thee! Laten we je dagelijkse theemomentje omtoveren tot een kans om met je zintuigen grenzen over te steken en je dankzij de geur en smaak op verre bestemmingen te wanen?

Het boekingsplatform voor reiservaringen, Musement, heeft een unieke wereldkaart gecreëerd met 10 plekken die je kunt ontdekken en proeven met een kopje thee. Van Earl Grey in Engeland tot Ceylonthee in Sri Lanka en muntthee in Marokko… Tijd voor een lesje in thee…

Welke thee komt waarvandaan en wat is er zo speciaal aan?

Als je een echte theeleut bent, heb je je wellicht wel eens verdiept in de verschillende soorten en smaken. In de supermarkt kan het je duizelen van de keuzes kleurige pakjes. De afkomst van Earl Grey kent iedereen wel, maar weet je ook waar de enige thee in Europa wordt verbouwd? En waar de bubbly tea, matcha en maté thee vandaan komt? Na het lezen van dit artikel wel.

Earl Grey, Engeland

Afternoontea is een dagelijks fenomeen in Londen, waar 17.00 uur maar één betekenis heeft: zwarte thee met melk en snacks. Dit traditionele namiddagritueel dateert uit 1840 en was bedoeld als een tussendoortje om de honger te stillen tot het avondeten. Tegenwoordig komen vrienden en familie nog steeds samen voor een korte pauze in de beroemde theesalons. Een populaire thee voor dit moment is Earl Grey, een theemelange van zwarte thee, licht op smaak gebracht met fruitige bergamotolie.

§3Bubble Tea, Taiwan

In Taipei en de rest van het land is thee veel meer dan alleen een drankje: het is kunst. Een ware toewijding die in de loop van de tijd verschillende vormen en smaken heeft aangenomen waarvan Bubble Tea er een is. Deze internationale foodtrend is een hele zoete ijsthee met gekleurde snoepjes die met een rietje kunnen worden opgezogen. De kleurrijke en smakelijke drank is een voorbeeld van hoe Taiwan oude tradities nieuw leven inblaast door geschiedenis en innovatie vakkundig te combineren.

Ceylonthee, Sri Lanka

Het groene eiland in de Indische Oceaan is een van de grootste theeproducenten ter wereld. Het gematigde en vochtige klimaat in de centrale hooglanden biedt ideale omstandigheden voor theeteelt. Een van de belangrijkste locaties voor Ceylontheeproductie in Sri Lanka is het pittoreske Nuwara Eliya, dat op ongeveer 2000 meter boven zeeniveau ligt. Geniet van een kopje aromatische Ceylonthee en reis in gedachten per trein door de hooglanden van Sri Lanka door fantastische landschappen en heldergroene theeplantages.

Rooibos, Zuid-Afrika

De zoete, verfijnde Rooibos komt uit het verre Zuid-Afrika en doet denken aan alle natuurlijke elementen die kenmerkend zijn voor dit fascinerende land. De plant is rijk aan minerale zouten en vitamine C en lest de dorst. De infusie, die al gebruikt werd door de inboorlingen rond de Cederberg, wordt verkregen uit een struik waarvan de vezels worden gebroken en vermalen en daarna laat men het zo’n 8 uur fermenteren. Aan het einde van het proces wordt het product gedroogd in de zon. Met een kopje Rooibos is het Afrikaanse continent dichterbij dan ooit.

Groene thee, China

Wist je dat het eerste theeblad in China werd ontdekt? Afkomstig uit het zuidelijke deel van het land in de 3e eeuw, werd de drank oorspronkelijk gemaakt met gestoomde bladeren die in een vijzel werden gestampt en vervolgens gekookt met rijst, gember, zout, sinaasappelschil, kruiden, melk en soms uien. Long Jing, met zijn geroosterde karakter en fruitige smaak, wordt beschouwd als de beste groene thee ter wereld. Een thee die je met gesloten ogen meeneemt naar een land dat rijk is aan oude tradities.

thee wereldkaart

Matcha, Japan

Een land waar theetradities teruggaan tot de 12e eeuw, is een essentieel onderdeel van onze zintuigelijke wereldreis. Uji, in de buurt van Kyoto, herbergt enkele van de oudste Matchaproducenten in het land. Deze groene thee in poedervorm lijkt ongelooflijke gunstige eigenschappen te hebben en is nu ook populair bij theedrinkers in het Westen. Een kopje Matcha-thee brengt je zo naar het land van de rijzende zon.

Maté-thee, Brazilië

Maté-thee, warm of koud gedronken, is rijk aan cafeïne, vitamines, mineralen en antioxidanten en heeft een aantal bevorderende eigenschappen voor lichaam en geest. In het zuiden van Brazilië en in landen als Paraguay, Argentinië, Uruguay, Bolivia en Chili wordt maté traditioneel gedronken uit een uitgeholde en gedroogde fles (kalebas) met een speciaal rietje (bombilla). Maté-thee is overal verkrijgbaar op de stranden van Rio de Janeiro. Koud en vaak genoten met citroensap, is de drank onderdeel van het culturele erfgoed van de stad geworden.

Azoren-thee, Azoren

Het eiland São Miguel (de Azoren) produceert zwarte thee en groene thee en is daarmee de enige theeproducent in Europa. Men zegt dat het eerste theezaad dat op de Azoren werd geplant in de 19e eeuw uit Brazilië kwam. Tegenwoordig produceert het eiland São Miguel ongeveer 33 ton thee per jaar, volledig biologisch. Een klein deel van de productie blijft op het eiland en de rest wordt geëxporteerd naar verschillende landen in Europa en Zuid-Amerika. Deze thee schijnt iets milder te zijn in vergelijking met thee uit andere delen van de wereld.

Muntthee, Marokko

De Marokkaanse cultuur en muntthee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is echter niet enkel thee, het is ook een uitdrukking van gastvrijheid. Het bereiden van muntthee is een tijdrovend ritueel, maar het resultaat mag er zijn. Om dit warme drankje te maken, laat men Chinese groene thee samen met verse muntblaadjes en suiker trekken in kokend water in een metalen theepot. Daarna schenkt men de thee meerdere malen in de glaasjes en weer terug in de pot voordat het gedronken wordt. Met dit mierzoete drankje zul je je in Noord-Afrikaanse sferen wanen.

IJsthee, Verenigde Staten

IJsthee in de VS dateert uit halverwege de 19e eeuw, maar werd een hit tijdens de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis. De verfrissende drank is goed voor ongeveer 85% van de theeconsumptie in Amerika en kan op verschillende manieren worden bereid. Theebladeren worden, soms urenlang, in koudere temperaturen gedrenkt om een rijke smaak te garanderen. IJsthee wordt over het algemeen ongezoet geserveerd met een schijfje citroen, zodat je het naar wens kunt bereiden, terwijl het in de zuidelijke staten vaker al gezoet wordt geserveerd.

Hoe zit het dan met thee uit Kenia?

Dat vroeg ik me tijdens mijn eerste bezoek aan het land af. Ik ben dol op thee, had de plaatjes gezien van de prachtige groene theeplantages, daar wilde ik heen en meer van weten. Nou blijft Keniase thee (zwart en groen) vooral in Kenia, dus de kans dat je dat thuis zit te drinken is nihil. Net als het feit dat je weet dat de omstandigheden waarin thee hier wordt geplukt, niet de beste zijn. Waar bijvoorbeeld Dilmah en Pukha thee bekend staan om hun sustainable en humane verbouw, zijn die regels hier niet van toepassing. Dat is voor mij de aanleiding om een onderzoek te starten, waar ik momenteel middenin zit en mee bezig ben. Ik was zo naïef om te denken dat sinds Max Havelaar en een streng beleid voor koffie en chocolade, de problematiek rond thee ook wel verleden tijd zou zijn. Niet dus. Terwijl een Afrikaans land als Malawi een volledig ‘groen’ beleid heeft voor thee, zowel voor natuur als mens. Het onderzoek is niet iets wat volgende week af is, en dat is ook niet mijn doel. COVID heeft grote invloed (gehad) op de theeplantages en het plantageleven, dus daarom is het feit dat ik nu in Kenia ben ook noodzakelijk.

Niet echt een gezellige theeleut afsluiting, maar ik wil hiermee meegeven dat achter ieder product een supply chain zit waarvan je waarschijnlijk denkt dat het allemaal onschuldig is, maar je soms je oogkleppen af moet zetten om de waarheid in te willen zien en er iets mee te doen.

Sabine de Witte