Reistips

Reistip: zekerheid op zak

Voor mij begint iedere reis met goede voorbereiding. Ik doe alvast research naar wat ik wil gaan bezoeken en ontdekken, maak een lijstje met wat ik specifiek voor deze trip moet meenemen en zorg dat ik essentiële dingen klaar leg. Reizen zonder credit card is tegenwoordig bijna onmogelijk, maar helemaal 100% op plastic vertrouwen durf ik niet. Ik zorg altijd dat ik lokale valuta bij me heb. Daarom deel ik graag mijn inside reistip over geld.

Zeker geld

Binnen Europa heb je sinds de Euro nauwelijks vreemde valuta meer nodig en kan je bijna altijd terecht met je pinpas of credit card. Toch stond ik tijdens mijn roadtrip naar Hamburg regelmatig met open mond te kijken: overal kon je alleen contant betalen. Gelukkig zijn euro’s altijd wel voor handen, maar anders had ik daar zonder geld gezeten. Omdat ik dat vaker heb meegemaakt, zorg ik dat ik nooit reis zonder lokale valuta. Het hoeft niet veel te zijn, maar voldoende cash om je een dag te redden.

Lokale valuta meenemen

Lokale valuta regel ik bij een GWK. Vooraf kun je hier online vreemde valuta bestellen voor het bedrag wat jij wilt wisselen. Zo wisselde ik € 100 om voor US Dollars, vlak voor ik naar New York vertrok. Just to be sure. Het voordeel van online je bestelling plaatsen is dat je geen provisie betaalt en de beste wisselkoers wordt berekend. Het bestelproces is erg simpel: selecteer de gewenste valuta, het bedrag in euro’s dat je wilt wisselen, een gewenste afhaallocatie en afhaaldatum. Het GWK zit op alle grotere NS-stations, Schiphol, Eindhoven en Rotterdam airport en in veel stadscentra. Ook voor mijn visit Londen, over 2 weken voor de World Travel Market, ga ik weer netjes ponden bestellen. Niets zo vervelend als met lege handen staan bij een kapotte automaat, niet kunnen betalen in de taxi of geen krant op straat kunnen kopen omdat je alleen cash kunt afrekenen.
Amerikaanse dollars of Britse ponden kun je de volgende dag al afhalen, andere vreemde valuta ligt gemiddeld binnen 5 werkdagen voor je klaar.

@sabinedewitte buying a deer skin

A post shared by P A T J E M (@patjem) on

Gemak op zak

Door de mogelijkheid van online buitenlands geld bestellen heb ik voor mijn gevoel altijd genoeg ‘gemak’ op zak. En mocht ik toch veel cash geld overhouden, dan kan je het eenvoudig weer omwisselen bij een GWK kantoor.
Reizen met lokale valuta doe ik altijd, sinds ik een paar keer op locatie voor verrassingen kwam te staan: een kapotte wisselautomaat, hoge wisselkoers bij niet al te betrouwbare wisselkantoren of een credit card waarvan de magneetstrip stuk is. Ik wil me tijdens reizen geen zorgen hoeven maken over geld.

Noodgeld

Naast lokale valuta zorg ik dat ik ook wat extra contante euro’s op zak heb, in ieder geval genoeg voor een extra hotelovernachting. Mocht je onverwachts stranden, dan kun je altijd terug vallen op noodgeld. Ook handig bij een reis naar de Verenigde Staten, waar je ondanks een uitgebreide reisverzekering vaak cash dingen moet voorschieten in het geval van een bezoek aan de EHBO.

American Express

Wat credit cards betreft, kan ik niet zonder American Express. Bij de kaart zit een uitgebreide reisverzekering, de kaart heeft geen limiet, (wat handig is als je ineens zonder AirBnb komt te zitten en toch in een hotel moet overnachten) en de werelddekking en goede service is voor mij onbetaalbaar. Helaas kun je niet altijd betalen met AE in bijvoorbeeld restaurants of winkels. Voor die gevallen is er Visa of Mastercard.

Hoe regel jij je geldzaken voordat je op reis gaat? Ga je voorbereid op reis of zie je ter plekke wel hoe je aan je geld komt?

Sabine de Witte