Berlijn

Berlijn, stad met vele gezichten

De eerste keer dat ik in Berlijn was, was ik meteen fan. De stad met vele gezichten, de relaxte, gemoedelijke sfeer en internationale vibe ontdekte ik voor het eerst tijdens het WK van 5 jaar geleden. Toen de finale gespeeld werd, een paar kilometer verderop, stond ik op het plein bij de Brandenburger Tor, waar ex-president Clinton de finale aftrapte. Die paar warme dagen in Berlijn, waren een aangename kennismaking. Met vooral het oostelijke deel, deels vanwege de gids. Een paar jaar later stond ik weer op datzelfde plein, ditmaal tijdens oud & nieuw, ofwel Sylvester. Berlijn is de mooiste stad om dat te vieren. Hoewel er een miljoen man op de been is in het centrum, is iedereen blij en gezellig. Die keer was Berlijn wit, guur en ondergronds. Tijdens Pasen 2011 toog ik spontaan weer die kant op. In een heerlijk appartement in Grunewald, buiten Berlijn, midden in de bossen. Om naar het centrum te komen, moesten we eerst het voormalige westelijke deel door. De lelijke Kurfurstendamm, wat ooit als tegenhanger van de Parijse boulevards heeft moeten dienen, is zo Westers, dat het bijna on-Berlijns lijkt.

Confrontatie met geschiedenis

Hoewel de Duitsers er zelf liever niet meer zo vaak aan herinnerd worden, kom je in heel Berlijn nog plekken tegen waar je ineens wordt geconfronteerd met de geschiedenis. Bij het station in Grunewald bijvoorbeeld. Maar ook in de Berliner Unterwelten, bij Checkpoint Charlie, in het Treptower Park en natuurlijk bij de stenen die als monument zijn neergezet en als je goed zoekt zijn er zelfs nog stukjes muur te ontdekken. De geschiedenis is niet alleen negatief. Hoe leuk is het om op trabi (trabant) safari door de stad te gaan? Eind oktober tijdens het Lichtjesfestival begaf ik me in een Trabant cabrio om Berlijn vanuit de typische Oost-Berlijn wagentjes te doorkruisen.

Goedkoop eten en drinken

Het is overal in Berlijn stukken goedkoper dan wat je in Nederland gewend bent om uit te geven voor eten en drinken. Zelfs in de hippe wijken Mitte, Prenzlauer Berg, Charlottenburg en Friedrichshain kun je prima en goedkoop eten. Een van mijn favorieten is Nola’s am Weinberg, een restaurant geïnspireerd op de Zwitserse keuken in een mooi park in Mitte. Ook het eten in het restaurant van de Fernsehturm is een aanrader, het eten is verbazingwekkend goed voor zo’n toeristische attractie. Voor drankjes kun je vooral in het oosten van de stad terecht bij Weinereien, waar je naar eigen inzicht kan betalen voor hele prima wijnen. Voor een wat meer alternatieve vibe kun je terecht in Kreuzberg of bij mooi weer lekker barbecueën in de Tempelhof, het oude vliegveld. Ik sliep vaak via via bij mensen, het laatste appartement vonden we via WaytoStay en ook AirBNB heeft een groot aanbod in Berlijn. En overal kan je in een Biergarten terecht voor diverse soorten bier, of als je iets typisch Duits wilt drinken, de Bionade.

Wil je meer tips of specifieke Berlijn informatie? Op Berlijn-Blog kom je fantastische tips tegen, voor je eerste bezoek aan Berlijn maar ook voor gevorderde Berlijngangers staan daar nog hele leuke ideeën.

Voor hotel tips kan ik je het Nhow hotel van harte aanbevelen.

Onbekende Berlijn gezichten

Voor working nomads zoals ik, maak een afspraak om een dag te werken in het Betahaus en ervaar de geweldige (start-up) sfeer in Berlijn.
Hou je van sigaar roken? Vlakbij het Nhow hotel zit een grote sigarenwinkel, Herzog am Hafen, waar je ook Cubaanse sigaren kunt roken.