Zwitserland

Autorit door Zwitserland

In de zomer van 2009 maakte ik een autorit naar Zwitserland. Zonder vooraf overnachtingen te plannen, gewoon op de dolle pof die kant op gereden. Ik ben gek op bergen en ging van kleins af aan ook altijd met mijn ouders op vakantie naar bergachtig gebied, vooral de Franse Alpen. Meerdere keren klauterde ik de Mont Blanc en Alp d’Huez op en af en toe maakten we overstapjes naar de andere kant van het gebergte. Zo genoten we een dag van Genève en het prachtige meer van Genève, maar verder kende ik het eigenlijk niet. Door de plaatjes van het EK in 2008, in de omgeving van Bern en Basel, de uitzending van Top Gear met de autoroute door Davos en een geschikte lease bak, ging de reis dus naar Zwitserland.

Brienz, Zwitserland

Chalet in Brienz

Na een dag rijden en crossen door Bern kwam ik per toeval in Brienz terecht. Veel over gehoord en het heeft de geweldige combinatie van bergen en een groot helderblauw stuwmeer. Met heel veel geluk was er plek in een geweldig chalet met uitzicht over het meer. Zo’n fantastisch houten chalet, wat doet denken aan wintersport. Helaas ontbrak de open haard, maar het terras in de zon maakte veel goed. Na 3 dagen werd het tijd om te verkassen, want de chalet was verhuurd aan wel voorbereide toeristen. Vanuit Brienz bezocht ik de bekende Jungfrau en paradeerde ik in de sneeuw van Eiger, op bijna 4000 meter hoogte. Ik dronk water uit een waterval, stond plots oog in oog met een ware Milka koe inclusief bel en mijn bergschoenen waren geen overbodige luxe. Wie zegt dat bergen alleen leuk zijn om vanaf te roetsjen? Ik vind het geweldig om uren te wandelen, van waterval naar uitzichtpunt, klauterend over gladde stenen. Wat mij wel erg opviel was dat de Zwitserse bergen een stuk minder ruig waren dan de Franse. Het leek meer aangelegd, wat deels ook klopte, want veel heeft er moeten wijken voor het plezier van de wintersporters. Dus ik drong aan op een bezoekje aan de Franse Alpen, om mijn observatie te kunnen bevestigen.

Chalet in Brienz

Zwitserse Alpen, Jungfrau

Zwitserse Alpen loslopende koe

Drinken uit een waterval

Magische Mont Blanc

Onderweg naar Chamonix moest er nog gekampeerd worden. Iets wat niets voor mij is. In de bergen is het snel koud, er reed een trein om het half uur langs en de tent stond voor een waterval. Wat een continue plasgevoel teweeg bracht. Een onrustige nacht dus. Maar die werd al snel goed gemaakt met het uitzicht op de witte toppen van de Mont Blanc. Die echt stukken ruiger is dan de Zwitserse Alpen. Een comfortabel hotel, Franse garçons die me voorzagen van lekker eten met een indrukwekkend uitzicht en mooi weer aan de voet van de berg. Veel meer tevreden kan je me niet krijgen.
Of mijn voorliefde voor de Mont Blanc accessoire lijn ook echt door de berg komt, ik vermoed van wel. De eerste keer met mijn ouders daarheen en met je korte broek in de sneeuw staan, met een adembenemend uitzicht over de gletsjer en de stuwmeren, urenlange wandelingen. Die ene witte top heeft voor mij iets magisch. En is net iets specialer dan al die andere witte toppen :).

SabineDeWitte in Zwitserland

Mont Blanc

Voor een impressie van deze mini-vakantie van 5 dagen kun je foto’s bekijken op mijn Flickr.