amsterdam

Restaurant Felix lanceert Felix | 360 – interview sommelier Saskia Smeenk

Sommelier Saskia Smeenk

Sommelier Saskia SmeenkEén van de weinige positieve dingen die ontstaan door COVID-19 zijn de creatieve oplossingen van veerkrachtige ondernemers. Zo ook het team van restaurant Felix; eind januari openden ze de deuren voor het publiek, om half maart alweer de deuren te moeten sluiten. Chef Floris van Straalen (28), maître Sander van Loenen Martinet en sommelier Saskia Smeenk hebben echter niet bij de pakken neergezeten. Kort na de sluiting door COVID-19 lanceerden ze Felix Flex, een ophaalservice met een Felix bouwpakket voor thuis.

Nu de horeca – ondanks de restricties – weer open is, wilden ze niet het bestaande (en geweldige concept) restaurant Felix aanpassen. Ze zagen de kans om gebruik te maken van de concertzaal, waar tot 1 september toch geen gebruik van gemaakt mocht worden. Ze bedachten een concept dat verder gaat dan de geweldige gerechten (seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken) en een gedurfde uitgesproken wijnkaart, met een ware 360 beleving voor alle zintuigen.

Lucky bastard me, kreeg een kleine preview van het concept inclusief een van de vele verrasseende wijnen die Saskia voor het arrangement uitkoos en ik sprak haar over de afgelopen maanden en de totstandkoming van Felix | 360.

SdW: Wat een gekke tijden, zo ga je als een raket na de opening, en zo mag je na een paar weken door toedoen van een virus de deuren sluiten. Hoe heb je die tijd ervaren?

SaS: Het is heel onwerkelijk, tot de horeca officieel dicht moest zagen wij het aantal afzeggingen al toenemen, maar ergens hoop je dat het niet zo ver hoeft te komen. Vervolgens was ik wel even lamgeslagen, zelfs mijn kinderen herkenden me niet, ik kon mijn ei nergens in kwijt. Maar al snel kwamen we met het team samen en wisten we dat we iets wilden doen. Zo ontstond al snel Flex: een culinair bouwpakket voor thuis om toch de Felix beleving te ervaren. Op te halen bij het restaurant, dus zo hadden we toch nog contact met gasten. Bij Flex heb ik ook heel rebels een wijnpairing samengesteld, van bijzondere wijnen en soms in kleinere formaten, want de Felix ervaring moest voor mijn gevoel neet zo speciaal zijn als een gewone avond in het restaurant. Ook heb ik boxen samengesteld met een aantal fijne wijnen voor thuis. Ik zal Sas niet zijn om niet toch iets bijzonders te doen, een tikkeltje eigenwijs, maar uiteindelijk is dat ook waar gasten me dankbaar voor zijn.

SdW: En toen kwamen de berichten dat vanaf 1 juni de deuren beperkt open gingen en bedachten jullie Felix | 360? Wat was het idee daarachter?

SaS: Het gewone concept restaurant Felix met slechts 30 mensen en de verplichte 1,5 meter zagen we niet gebeuren, dat zou de beleving geen goed doen. Omdat evenementen tot ca. september ook niet echt normaal plaats vinden, is het net vernieuwde culturele centrum Felix Meritis, waar we bij in het pand zitten ook leeg. De ruimte leent zich perfect om te spelen met licht en geluid en zo kwamen we bij Felix | 360, een beleving voor al je zintuigen. Met een aangepast menu, alles perfect op elkaar afgestemd qua timing en natuurlijk complementerende verrassende wijnen, kunnen we nu toch de Felix beleving geven én alle veiligheidsregels netjes in acht nemen.

saskia in felix 360 setting

SdW: Mooi om te zien hoe beperking juist jullie creativiteit omzet naar positiviteit en een andere manier van werken. Je hebt hiervoor heel lang bij beroemde en iconische restaurants het vak mogen uitvoeren, zaken waar het vaak wel stukken formeler was. Denk je dat het helpt om zo snel te schakelen omdat jullie een jong team zijn? Net op elkaar ingespeeld, jonge chef Floris wordt al jaren een van de grootste culinaire beloftes genoemd.

SaS:We zijn allemaal ontzettend ambitieus en gedreven. Bovendien hadden we net lekker de smaak te pakken en dat smaakte naar meer. We hebben allemaal onze specialisatie, maar het plaatje moet wel kloppen als alles samen komt. Ik bruis graag en kom het beste tot mijn recht als ik mooie smaaksensaties kan creëren met wijn in samenspel met de gerechten. Tijdens hete proeven blijkt dan soms dat bepaalde smaken dan toch net anders uitwerken als een van ons heeft bedacht en het is dan extra leuk als je elkaar kunt aanvullen. Dat maakt dat we als team bruisen, voor en achter de schermen en dat proef je.

sneak preview felix | 360

SdW: Voor wie is de Felix | 360 ervaring?

SaS: Voor iedereen die zich graag in de watten laat leggen en open staat voor een ervaring die verder gaat dan je bord of glas. De beleving neemt je mee in vervoering, het is bijna een kleine ontdekkingsreis. Of je nou moeder-dochter bent en je weer even de stad in hebt gewaagd, op romantische date wilt, eindelijk een zakenrelatie weer in het echt wilt ontmoeten of een keer een interactieve avond met vriendinnen wilt. We werken met twee shifts: een vroege shift met om 17:30u de start, met 3-gangen menu. De late shift is een vijfgangenmenu geserveerd tussen 20:30 tot 23:30. Over de gerechten geeft restaurant Felix nooit veel prijs, we staan voor New Dutch cuisine en verrassen graag met ingredienten van nu. Je kunt er van uit gaan dat alles perfect klopt, en verder moet je vooral zelf langs komen om het te ervaren!

SdW: ook over de wijn die ik mocht proeven zal ik niet te veel zeggen, laat je verrassen en mee nemen door Saskia en haar team en het kan niet anders dan een bijzondere avond worden.

Restaurant Felix adres en openingstijden

Iedere donderdag, vrijdag en zaterdagavond Felix | 360
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
Reserveren:www.restaurantfelix.nl
020-5891690

Sabine de Witte