typhoon thursday

9 x restaurants en bars op onverwachte plekken in Amsterdam

Vietnamees streetfood geklemd tussen toeristententen met magnetronkeukens, meesterlijke sushi op een industrieterrein, een pop-uprestaurant in een oude kapel. Soms vind je de beste restaurants en bars op onverwachte plekken.

‘Huh, zit dat hier?’
Namen van liedjes kan ik niet aan melodieën koppelen. ‘Ken je (vul naam van een willekeurig liedje in)?’ Grote kans dat dat het geval is, maar dat ik kijk alsof je Swahili tegen me brabbelt totdat je het het nummer laat horen. Ook voor gezichten missen mijn hersenen een schakel. Social Media is mijn smoelenboek – de manier om namen en nieuwe ontmoetingen aan elkaar te linken tot die koppige kop van mij het ein-de-lijk opgeslagen heeft. En dan zijn er de locaties van populaire restaurants. Een heel andere tak van onthouden.

Ik heb een blinde vlek. Een blinde vlek voor populaire restaurants en hun locaties. Door mijn Ov-kaart in te ruilen voor een Amsterdams brik werd hij kleiner en kleiner. Spaghetteria, Jacobsz., Ron Gastrobar. Ooooooh, zit dat hier. Maar toch quote ik, na bijna een jaar Amsterdammer te zijn, nog elk weekend mezelf.

‘Huh, zit dat hier?’ – Marlies

En nee, dat ligt lang niet altijd aan dat warhoofd. Voor het beste moet je soms je best doen. Deze 8 bars en restaurants zijn de zoektocht waard.

Restaurants en bars op onverwachte plekken

Waar moet je dus vooral je ogen open houden als je er langs fietst/rijdt/wandelt? Nou, hier dus!

1. Wyers Bar • Restaurant

Nieuwezijds Voorburgwal. De boulevard van toeristen en trams op doorreis. Daar tussen commercieel steakhouse en groezelige hostels, huist Wyers Bar • Restaurant. Amsterdam en Amerika lijken – zo vlak bij Centraal Station – samen de keuken te runnen. Krokant buikspek en lollipop chicken wings komen met een beetje van 020 in ingrediënten, smaken en recept. De lobster rolls poedelde in een pakje boter voor ze op het bord belanden. Goddelijk. Ook buurman House Bar is minstens net zo verborgen schone. Achter de moderne gevel van het Kimpton De Witt hotel verschuilen een historisch interieur en hoogdravende drankjes zich.

Yes, yes, yes. More gravy baby. #WyersAmsterdam

A post shared by WYERS Bar • Restaurant (@wyersamsterdam) on

2. Rosalia’s Menagerie

Ook Rosalia’s Menagerie bereik je door met een hink-stap-sprong wat toeristen te trotseren. De bar verstopt zich net naast Amsterdams Nieuwmarkt. Het interieur van Rosalia’s dierentuin lijkt uit Mary Poppins’ tas bij elkaar gesprokkeld. Bartender Wouter maakt vergeten schepsels onvergetelijk. Met zijn drankjes en zijn verhalen.

3. Hokkai Kitchen

Op een industrieterrein waar je net zo makkelijk omgelegd als ontvoerd lijkt te gaan worden – Sorry, IJmuiden! – eet je de beste sushi van Nederland. Hokkai Kitchen is elke bus- of autorit waard. Het restaurant is met zijn tl-verlichting en ‘t toilet in de opslag dan borderline snackbar, de chef komt toch echt uit het Okura. De Nederlandse bakermat der sushi. Officieel sluit Hokkai om 7 uur. Maar als je 5 minuten voor sluit reserveert, kan je zo lang blijven zitten als je wil. Bestel vooraf het chef’s menu en knoop een gesprek aan met eigenaar Marinus. Dan kan het wel eens heel, heel laat worden.

Prachtige OToro bij Hokkai Kitchen. #otoro #hokkaikitchen #sushi #iccat

A post shared by Hokkai Kitchen (@hokkai_kitchen) on

4. Bo Nam*

’t Leidseplein een gastronomisch walhalla? Neuh. Toch zit op twee keer vallen afstand Bo Nam*. Je komt hier niet om upscale te doen. Sneakers of hakken: Je kan altijd binnenlopen voor boa buns, summer rolls en retelekkere pho. Om de zoveel tijd trekt Bo Nam de karaokemachine van zolder die de beste zangers door het gangpad laat paraderen. Waarschuwing: bescheidenheid is tijdens Aiscream Karaoke een overschat gegeven.

5. Alice

Amsterdam mag dan hoog van de toren blazen over zijn Toscanini, Koevoet en Incanto. Legendes vertellen dat in een Gronings zijstraatje een leerlinge van Massimo Bottura het beste Italiaans van Nederland kookt. Bij Alice – vernoemd naar de chef – proef je tradities. Geen moderne twist, nieuwe interpretatie of eigen versie van. Dit is hoe de Italianen het bedoeld hadden.

To speak in Michelin terms: definitely worth the 200 km detour!

A post shared by Robert Arts (@robertarts) on

6. Sea Palace

Naast Amsterdam Centraal Station dobbert de kitsch van Sea Palace. De façade mag dan ‘tourist trap’ schreeuwen, binnen is het zo goed dim sum eten dat de zaak elk weekend rammend vol zit. Blok de volgende zondagmiddag en vul elke centimeter van je tafel met hapjes.

7. BAUT

Het is bij de culinaire nomaden van BAUT altijd afwachten waar ze nu weer hun keuken opzetten. Eén garantie: doorsnee zal het niet zijn. BAUT trok van ‘t oude Paroolgebouw aan de Wibautstraat, naar een garage, een kantoorpand, de voormalige V&D aan ‘t Rokin, een oud gasdistributiestation en een kapel. BAUT nummertje 6 is kleurrijker dan alle andere bij elkaar. Moet je gezien en geproefd hebben.

8. Coba

Eerlijk: De eerste keer dat ik langs Coba liep dacht ik dat iemand zijn huis had omgebouwd tot illegale mezcaleria. Het bleek een taqueria. Close enough. In een hoekhuis in Amsterdam Noord zit Coba. Een heerlijk rommelig zaakje waar het interieur zo niet bij elkaar past dat het past. De beste plek om taco’s te verorberen is stiekem de “tafel” bij de kreuken – wat kratjes en een houten plank.

9. Café Zilt

Op de Amsterdamse Zeedijk kan je tijdreizen. Niet naar naar vervlogen tijden uit de Ming-dynastie bij een van de obscure Chinese zaken, maar naar een tijd van gilets en zakhorloges. Zilt voelt als een whiskybar en biercafé uit een andere eeuw. Een mooiere eeuw. Op de planken pronken 100 whisky’s. Whisky’s voor de novice, maar ook exoten voor zij die beter weten. De wijsaarden achter de bar doen graag uit de doeken wat voor verhalen er in je glas zitten.

A post shared by Timo Janson (@stimolazione) on

Wie, wat, waar? Welke bars en restaurants heb ik nog gemist?

Marlies Bax