food fest

Retourtje Baskische keuken bij Euskadi in Rotterdam

euskadi rotterdam baskische keuken

Moet je voor de Baskische keuken echt afreizen naar Spanje? Zeker niet, met de komst van Euskadi kun je het echte Baskenland in Rotterdam ervaren. Hoi trouwens, ik ben Amber, gek op goed eten en drinken en ik zal vanaf nu culinaire avonturen in Rotterdam voor je verslaan. Als eerste neem ik je mee naar het Baskenland, want de Baskische keuken is net zo bijzonder als dit bijzondere deel van Spanje. Sorry als het hongerig maakt!

Baskenland: eten zit in het bloed

De Basken zijn het oudste volk in Europa. Hun taal heeft geen enkele overlapping met welke Europese taal dan ook. Echter, aan een tafel met Basken spreken we allen dezelfde taal. Die van de liefde voor het eten.
Het is dan ook niet vreemd dat toen ik in 2016 door Donostia en Bilbo liep (de Spanjaarden hebben het over San Sebastian en Bilbao) ik mij wel eens heb afgevraagd of een herinnering niet alleen op je netvlies gebrand kan staan, maar ook hetzelfde effect op je smaakpapillen kan hebben.

Baskenland beschikt over de hoogste dichtheid Michelinster restaurants, maar eten bij een bodega of pinxtos bar zou je zo ook maar eens heel gelukkig kunnen maken. Dat deed het in ieder geval bij mij. Aan tafel bij Bodega Donostiarra legde de man naast mij uit dat de gemiddelde Bask zich elke dag drie vragen stelt. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En wellicht de allerbelangrijkste: Waar gaan we eten vanavond?

Mocht een culinair reisje Baskenland er niet in zitten dan is daar nu een hele fijne lokale oplossing voor. Onlangs is op de Westewagenstraat in Rotterdam restaurant Euskadi geopend. Euskadi, wat Baskenland betekent, bracht ons een negengangendiner wat ik mij nog lang zal heugen.

Interieur Euskadi, Alvero Martinez

Euskadi Rotterdam: het Baskenland nodigt je uit

Na het warme en enthousiaste welkomstwoord door Alvero Martinez, vriend van de eigenaren en de executive chef die onder andere werkzaam was El Bulli*** en Arzak*** (waar Sabine beide heeft gegeten, mag ik even jaloers zijn?!), werden de motoren gestart voor een vlucht door Baskenland. And off we went! Hoewel ik graag elke gang zou willen beschrijven, want dat komt bijna elk gerecht toe, wil ik je ook een blog van meer dan een half uur lezen besparen.

Ik ben geen fervent soepeter, maar de ‘sopa de ajo’ deed mij van gedachten veranderen. Deze authentieke knoflooksoep is er een om lyrisch over te zijn. De soep wordt aan tafel over de croutons, champignons en het licht gegaard ei geschonken. Je zou bijna om een tweede bord willen vragen, ware het niet dat er nog vijf gangen zouden volgen. Alleen al deze soep heeft ervoor gezorgd dat ik zeker nog eens een bezoek aan Euskadi zal brengen.

Authentieke knoflooksoep Euskadi

Er volgde meer, waar onder een heerlijke bacalao – bakkeljauw in stoofsaus – en een gestoofde runderwang in een saus die mij deed denken aan een chocolade ganache. Rijk en romig van smaak. De sfeer aan tafel werd er door al dit eten en de wijnen meegebracht door Vinos Quixote alleen maar beter op. We spraken allemaal dezelfde taal. Die van de liefde voor goed eten.

Runderwang en kabeljauw Euskadi

Enigszins bedwelmd door al die prachtige gerechten, besloot ik het dessert aan mij voorbij te laten gaan. Euskadi doet namelijk niet aan kleine porties. Ik was vastbesloten. Ik kon niet meer. Totdat de kaasmousse van onder andere schapenkaas en geitenkaas met een crumble en frambozencoulis werd geserveerd. Dit kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Al mompelend een vergelijking trekkend met de film La Grande Bouffe doopte ik mijn lepel in de mousse en bracht het naar mijn mond. Het was de hemel. Een kaashemel. Met een kloddertje frambozenroze.

Wat is er goed?: De knoflooksoep en de cheesecake onder andere gemaakt van schapenkaas
Wat kan er beter?: Een rode wijn gekoeld serveren is helemaal ok. Een rode wijn te gekoeld serveren komt het bouquet van de wijn niet ten goede en doet dan ook de wijnen meegebracht door Vinos Quixote geen recht
Extra punten: De fijne, relaxte sfeer

Reserveren bij Euskadi

Euskadi is zeven dagen per week geopend van 17.00 tot 23.00u
Reserveren kan door te bellen naar 010-8408042
Meer informatie en het menu kun je terug vinden op euskadirestaurant.nl