amsterdam

Rijks Museum Amsterdam

Eindelijk is de opening van het rijkste gebouw van Amsterdam, het Rijks Museum in zicht. Vandaag kreeg de internationale pers een preview en ik mocht een sneak peek meemaken in een paar zalen. Ik ben een Rijksmuseum en Nachtwacht maagd. Tegen de tijd dat ik kunst en Amsterdam genoeg wist te waarderen, ging het museum dicht voor renovatie. Maar van wat ik heb gezien, ben ik onder de indruk. Zwaar.

Rijks Museum: hart van kunst en geschiedenis

Zo kunstarm als we de afgelopen jaren in Amsterdam waren, zo rijk gaan we vanaf 13 april weer zijn. Wat, we zijn in 1 klap multimiljonair. Want het Rijks Museum is een museum zoals ik nog niet eerder heb ervaren. Een kloppend hart vol kunst en geschiedenis. Van een gebouw iets maken wat leeft, aanspreekt en de verhalen aan de muur versterken, dat is een kunst an sich. En precies wat ze met het Rijks Museum gedaan hebben. De ingang is uitnodigend, de sfeer niet kil en formeel. Het licht is aangenaam, de indeling overzichtelijk en alles is duidelijk aangegeven. Je maakt een reis door de tijd zonder betweterige geschiedenisleraar aan je zij. De kunst en het museum spreken voor zich.

Nog 9 nachtjes slapen

En dan wordt Amsterdams’ grootste ergernis, Nederlands grootste trots. Krijgen we jong en oud naar het museum zonder tegenzin. Want ondanks de oude kunstwerken, is het geen suffig museum. Er is gedacht aan alle mogelijke bezoekers, jong en oud, traditioneel en modern. Ik ben in vele internationale musea geweest, klein en groot, maar de ‘buzz’ die in het Rijks hangt, heb ik nooit eerder gevoeld. En dat terwijl ik maar een paar algemene ruimten heb gezien en me vooral liet meeslepen door het atrium. Als het straks lekker weer is, de stoelen in de openbare tuin staan, het fietspad open is en alle kunstliefhebbers Rembrandt’s Nachtwacht weer op hun oude plek zien hangen, vergeten we snel de 10 kunstarme jaren en de extra kosten. Dan wijzen we toeristen met trots de weg naar ‘ons’ Rijks Museum.

Tip: wil je het Rijks museum bezoeken, koop dan vooraf online kaartjes. Dat scheelt een hoop irritatie, want er wordt nu al grote drukte verwacht. Andere praktische informatie over het museum is behalve handig voor het plannen van een bezoek, ook leuke voorbereiding!
Op 13 april is er van 12 tot 24u gratis toegang. Druk zal het zeker worden, maar als je op deze zaterdag iets bijzonders wilt doen, een historische date locatie zoekt of gewoon het museum wilt bekijken, be there!

Voor beeld en impressies verwijs ik je door naar de prachtige reportage van het NRC. Mijn amateur-foto-oog zou totaal geen recht doen aan het Rijks en niet weerspiegelen wat ik hierboven beschrijf.

Sabine de Witte