Hotspots Reistips Travel

Roadtrip Andorra

Stijlvolle mini-vakantie

Vorig jaar leerde ik via Instagram Marta kennen. Ze runt een succesvolle social media monitoring startup in Barcelona, is nog gekker op foto’s maken en is local manager van de Instagramers Barcelona community. Ze liet me vorig jaar al geweldige hotels, dakterrassen en restaurants zien, maar ik als niet-Barcelona inwoonster kwam ook op plekken die zij nog niet kende. Of juist op dezelfde plekken. Ze werd mijn eerste vriendin in Barcelona. Ook haar vriend, Xavier, runt een succesvolle start-up, het besloten netwerk Sibarit.us. Een term die in Spanje gebruikt wordt voor mensen die houden van het goede leven. Jep, daar hoor ik ook bij. Na een avondje gin-tonics en Spritz drinken bij het Art hotel, grapten we over een vakantie met z’n 4-en, want ook Patrick hadden ze inmiddels leren kennen. En zo gezegd, zo gedaan. Vrijdagavond vertrokken we naar Andorra. De bedoeling was dat Patrick en Marta zouden gaan snowboarden, maar er lag nauwelijks sneeuw en wat er lag was vooral ijs. Dus het werd een weekend vol eten, drinken, foto’s maken en luxe. Heerlijk!

Oesters eten

SabineDeWitte en Marta

3 Landen in 2 dagen

Vrijdag aten we na aankomst in het Plato restaurant, wat een geweldige kaart heeft. Zaterdag gingen we sneeuw happen in Vallnord, een prachtig wintersportgebied waar alles echt super goed voor elkaar is. Vorig jaar zat ik daar gewoon te werken, dit jaar genoten we van de zon, het eten, de wintersportende mensen en goede gesprekken. Marta en Xavier zijn Catalaans, maar schuwen het niet om de gevoelige economische situatie te bespreken. Ook zij verbazen zich over de hoge werkloosheid onder onze leeftijdsgenoten, want zij bewijzen beide dat als je echt wilt, er genoeg werk is en succes te behalen valt. De frustratie is duidelijk merkbaar, maar ze geven ook aan dat ze door hard te werken er zelf voor zorgen dat ze een goed leven hebben. En dat is het voornaamste verschil met Nederland: de Spanjaarden die het goed hebben, hebben ook echt een goed leven. Inclusief 2e huis, veel winkelen, reizen en lekker eten. Zondag ontbeten we uitgebreid en luxe in het Hermitage Hotel, waar de Spa helaas was volgeboekt, waaraan duidelijk te merken is dat ondanks de weinige sneeuw Andorra nog steeds in trek is. Daarna rijden we richting Pas de la Casa, meer richting de Franse Pyreneeën. Daar lag meer sneeuw, waren ze aan het sneeuwscooteren en met honden aan het sleeën, geweldig! Vorig jaar heb ik dit al gedaan in Grandvalira, het andere grote wintersportgebied van Andorra, dus nu alleen toegekeken. Daarna nog even heerlijk op het terras genoten van de zon en de frisse berglucht, om daarna via Frankrijk door te rijden naar het 2e huis van de ouders van Marta in de bergen. Na een ontvangst met champagne en hapjes, een trotse vader die vertelde dat de voorzitter van FC Barcelona 2 huizen verderop zijn residentie heeft en een bescheiden Spaanse moeder. Het leven in Spanje gaat echt alleen maar om lekker eten als ze vrije tijd moeten besteden, want na de hapjes daar (op zondag is dit een Spaanse traditie, rond 12.00u, voor luchtijd en dit heet ‘Vermoet’) werd het tijd voor tapas in een restaurantje verderop. Daarna was het alweer tijd om afscheid te nemen en naar de airport te rijden. Spanje, Andorra en Frankrijk, 3 landen in 2 dagen, een goede roadtrip door de Pyreneeën!

Roadtrip in Andorra

Hondenslee in Andorra

Het luxe leven

Waar het in Nederland vaak als ‘opschepperig’ wordt gezien als je in een restaurant een fles champagne laat aanrukken, in Spanje en Andorra laat je er alleen maar mee zien dat je geniet van het leven en dat je het goed hebt. Ze gaan naar Andorra en genieten daar in de weekenden van rust en het goede leven, om bij te komen van het harde werken. Dat zijn inderdaad geen ‘medewerkers’ maar ondernemers, want hard werken en Spanje is een combinatie waar we in Nederland vaak om moeten lachen. Andorra is/was een belastingparadijs, dus een goedkoop toevluchtsoord voor de rich & famous. Je vindt er veel luxe restaurants, hotels, spa’s en winkelcentra met dure merken. Op straat zijn geen buitenlanders of zwervers te vinden, want Andorra weert daklozen en immigranten vakkundig. Een heel verschil met Barcelona, waar je continue op je spullen moet letten en een beroving altijd op de loer ligt. Het voelt veilig, er is veel politie op straat en in tegenstelling tot de Spaanse politie, zijn ze vriendelijk en behulpzaam. De mensen zijn er vrolijk en genieten zichtbaar van de rust en de luxe. Andorra is dus geen wintersportbestemming voor de apres-skiers die er graag een biertje doen, want alles is er stijlvol en beschaafd. Zelfs de Russen die om 11u beginnen met wodka achterover slaan, weten zich te gedragen. Voor mij is Andorra je even dompelen in de weelde van het goede leven. Perfect om even bij te komen en je weer op te laden voor een nieuwe periode hard werken. Wat overigens niet wil zeggen dat ik alleen maar genoegen neem met luxe en champagne. Maar ik vind het fijn als er wat comfort tegen over het werken staat 🙂 Ben je dus op zoek naar een wintersportoord waar je laveloos apres-skieen niet als vereiste geldt, dan kan ik je Andorra van harte aanbevelen!

Bollinger champagne en tapas

Voor meer foto’s, bekijk mijn Andorra set op Flickr

[google-maps width=500 height=300]

Sabine de Witte