gastronomie Hospitality Hotspots Travel Travel

Noord en Centraal Argentinië roadtrip gids 2023

Hola! Deze week zette ik alle tips voor je op een rij voor een roadtrip door het noorden van Argentinië. Tips die ik verzamelde tijdens een één maand durende reis die ik ondernam onder het liefdevolle, toeziende oog van mijn Argentijnse schoonmoeder en een nichtje. Drie vrouwen, drie verschillende generaties, scheurend door de woestijnen van Catamarca, Salta en Jujuy naar de Boliviaanse grens, waarna er afgedaald werd naar de glooiende wijngaarden van Mendoza om ten slotte weer terug te keren naar de hoofdstad.

De reis stond in het teken van het cureren van de mooiste, handgemaakte schatten voor mijn bedrijf Artá, maar ook vooral om de cultuur en de rijke natuur van het land van mijn familie nog beter te leren kennen. Het werd een reis om nooit te vergeten; adembenemende landschappen, bijzondere ontmoetingen, mooie gesprekken en op sommige momenten was het natuurlijk ook een jankboel want ja, een maand is lang. Het resultaat van de reis voor jullie is een piekfijne rij met sfeervolle residenties, must-see creaties der natuur en natuurlijk tips voor de culinaire liefhebbers onder ons. Ready? Set. Vamanos!

*Wij ondernamen de reis met onze eigen auto. Wil je enkel 1 à 2 weken rondreizen? Vlieg dan direct naar Salta, of Mendoza. Plus kies de tijd waarin je gaat reizen zorgvuldig, de maanden februari, maart en april zijn het einde van de Argentijnse zomer, en ik kan je vertellen, die is heerlijk.

Cordoba

Voordat ik deze trip voor je ontvouw een kleine disclaimer; onthoudt dat het noorden van Argentinië een robuuste versie is van het land. Geen brede avenues, überluxe eco-restorts en sterrenrestaurants, maar het authentieke Argentinië; ruige, verbluffende natuur, sfeervolle, traditionele, residenties (en daarom ook enkele Airbnbs op de lijst) en heel veel, kwaliteits-vlees en wijn.

Afijn, de eerste bestemming die werd aangedaan is Carlos Paz in de provincie Cordoba. Een stad die voor veel Argentijnen een vakantiebestemming is, want de glooiende groene heuvels die het San Roque meer omringen, huisvesten mooie hotels en appartementen. Wij verbleven in Casa de Campo, een moderne villa in het nabijgelegen Villa San Nicolás. Met haar minimalistische, strakke interieur en enorme ramen, heb je het gevoel dat je buiten leeft. Het boek dat gelezen werd aan het fantastische zwembad na de reis van acht uur, was zeker geen overbodige luxe.

Catamarca

Langzaamaan verandert het landschap van groene weiden in glooiende bergen, doorkliefd met rivieren die rijke klei produceren. Gelegen in het midden van al dit moois, op een steenworp afstand van de stad Catamarca, vind je het La Aguada hotel. Een uit steen en hout vervaardigd herenhuis dat in de jaren tachtig dienst deed als olijfboerderij. De damboerdvloeren en handgeweven spreien van de kamers geven die Argentijnse je ne sais qoui, die werkt als een tiet; je voelt je meteen thuis en omringd door warmte. Probeer de Sanagasta, Santamaría of Aguada kamer te bemachtigen en de droom is compleet.

Wanneer je verder rijdt richting het noorden, zul je merken dat de kwaliteit van het wegdek en de welvaart over het algemeen, enorm verschilt per provincie. (in de provincie Tucuman zijn de gaten bijvoorbeeld bijna zo groot als de weg zelf). Geen politiek betoog hier, wel een korte uitleg: elke provinciale partij wordt democratisch verkozen en deze hangt één van de twee overheersende politieke ideologieën aan. Welke ideologie wordt aangehangen, definiëert het budget voor het onderhoudt van de provincie. Politiek en de verdeeldheid daarover, is een enorm groot onderwerp in het land. Je kunt ervoor kiezen als toerist om je ogen daarvoor te sluiten, maar des te interessanter is het om je hier wel voor open te stellen, en ook deze kant, van het land waar je zo van geniet, te begrijpen.

Catamarca is één van de provincies die over meer vermogen beschikt, resulterend in een aanbod van moderne restaurants langs de route naar Cafayte. La Posta was daarvan de uitblinker. Een gepolijst, rustiek en sfeervol restaurantje dat excellente pasta’s én vlees van de parilla serveert.

Cafayate

Tijdens de reis van Catamarca naar Cafayate doemt een van de mooiste landschappen van het land op; terracotta-kleurige rotsformaties op links en de diepbruine, immens hoge Andes op rechts. Aankomend in Cafayate voelt het alsof je een (redelijk foute) Western film binnenrijdt. Schijn bedriegt want deze kleine stad is het decor van de beste wijnproductie van de provincie Salta. Door haar hoog gelegen woestijngebied met een uniek microklimaat is die een ideaal gebied voor het verbouwen van druiven.

Tientallen bodega’s (wijnhuizen) sieren het landschap en tussen de glooiende wijngaarden, letterlijk in the middle of nowehere, ligt Los Elementos cabañas. Een immense stilte overvalt je, en starend naar de hoge bergen van de Calchaquí-vallei valt alle reisstress van je af. Eigenaar German deelde dat hij als kind al droomde over het bouwen van de chalets. Samen met zijn vrouw Liliana kocht hij in 2013 het stuk semi-woestijn waar ze van deze kale vlakte een ware oase creëerden. De mooie Alpen chalets en zijn ingericht met enkel de essentials, wat ervoor zorgt dat je dus vooral geniet van waar het echt om draait; de overweldigend mooie natuur. Hoor vossen janken in de nacht en wordt wakker met een van de mooiste zonsopgangen van je leven, (inclusief traditioneel ontbijt op je eigen veranda). Deze plek doet iets met je, en het is de reden waarom ik er dit jaar terug kwam en als het even kan, voor altijd terug zal komen.

German adviseerde ons om bodegas Piatelli en Burbujas de Altura te bezoeken, die wij helaas links moesten laten liggen om op schema te blijven. Wel werd Wine Experience restaurant Bad Brothers met een verzoek vereerd. De stijlvolle wijnbar met patio wordt gerund door twee broers die een knap assortiment aan wijnen cureerden en deze serveren met exquise Argentijnse tapas. Na het diner geniet je van een kwaliteitssigaar uit de grootste collectie antieke sigaren van Argentinië, waarover de bar beschikt. Reserveer hier zeker één tot twee week van tevoren, want het zit hier elke dag rammetjevol.

Salta

Salta, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is de enige grote stad die je gaat tegenkomen tijdens de reis. Goed om je hart dus even op te halen aan wat luxe. Je vindt hier winkels die de crème de la crème der alpacawollen poncho’s, lederwaren en sieraden verkopen en een aantal zeer goede restaurants. Wij lunchten bij Möoi, een concept opgericht door chef Jessica Lekerman. Verse, voedingsrijke ingrediënten van het land zijn de basis voor elk smaakvol gerecht. Je vindt haar restaurants ook in Buenos Aires. 

Het Legado Mítico is een smaakvol boetiekhotel gelegen in het hart van de stad en is gevestigd in een prachtig koloniaal gebouw. Het interieur van de kamers is geïnspireerd op de inheemse volkeren uit de regio en op belangrijke, historische personages van de stad. Met haar hoge plafonds, hardhouten vloeren, antieke meubels en een fijne spa, vormt het Legado een heerlijk toevluchtsoord. Het hotel bevindt zich in het midden van de stad dus alles is binnen handbereik.

Tilcara

Op weg naar Tilcara passeer je San Salvador de Jujuy. Het zien van de groenheid van deze stad, zorgde ervoor dat de FOMO grillige vormen aannam, maar de accommodaties in Tilcara waren al geboekt. Voor de volgende reis staat het Monte Refugio Urbano hotel bovenaan de verlanglijst.

Ben je klaar voor het echte werk qua landschappen? Want inderdaad, wat je tot nu toe zag was het voorprogramma. Achter elke bocht in de provincie Jujuy schuilt een nieuwe rotsformatie, berg of dal, in de meest spectaculaire kleuren. Je waant je oprecht op een andere planeet. Tilcara is een dorp dat nabij een groot aantal natuurlijke trekpleisters ligt en is een levendig oord waar je den anderen medereiziger dan ook zeker gaat tegenkomen.

In de hoofdstraat van de straat vindt je de concept Uncu, dat volledig draait om het geven van een podium aan de ambachtelijke kunst van verschillende stammen uit de regio. De speciale (vaak vintage) keramiekstukken en handgeweven modeontwerpen zijn stuk voor stuk collector’s items. Het stel dat de zaak runt voelt haarfijn aan wat de essentie van esthetica is en overdondert je er in alle simpliciteit mee. Het is ook de plek waar ik de foto’s van Miles Guadalupe ontdekte, die eveneens de hoofdrol geeft aan de inheemse bevolking in zijn kunst. Je wilt ze stuk, voor stuk aan je muur.

Wij verbleven in het El Reposo Del Diablo hotel. Een prachtige, uit enkel natuurlijke materialen vervaardigde retreat die haar omgeving eer aan doet. Een zwembad is een uitzondering hier, en met een temperatuur die kan oplopen tot 35 graden, is dat een verademing. Met de Andes als je achtertuin en het centrum op enkele honderd meter afstand kun je, je hier geen beter verblijf wensen.

Purmamarca

Dit minuscule dorpje gelegen aan de voet van het Siete Colores gebergte is voor mij, de nummer één destination van deze trip. Wakker worden in het Los Colorados hotel en direct de zevenkleurige bergketen kunnen inlopen om de zon te zien opkomen, is een ervaring die je van je langszalzeleven niet gaat vergeten.

Het design van het exclusieve Los Colorados is een fusion van traditionele Andes architectuur en moderne details, en is volledig opgetrokken uit leem. (na de eindeloze mogelijkheden van dit materiaal gezien te hebben, wil ik met heel mijn hart ook een lemen huis). De terracotta kleur van het hotel blend volledig met de gelijkkleurige bergen achter de accommodatie, wat een bijzonder effect geeft. De appartementen, die allemaal over een privébalkon of patio beschikken, zijn ruim en zeer comfortabel. No need to say, maar reserveer op tijd.

Purmamarca en Tilcara liggen op dertig minuten afstand van elkaar. Ga voor Tilcara als je uit bent op sociale interacties, en voor Purmamarca als je naar rust verlangt. Deze regio staat bekend om een aantal natuurlijke fenomenen die ik voor je op een rij zette. In de dorpen zelf vindt je tours, maar je kunt ook zelf op ontdekkingstocht gaan.

  • Salinas grandes, de grootste zoutvlaktes van Argentinië. De weg vanaf Purmamarca hiernaartoe is een kleine uitdaging; veel bochten en je stijgt snel. Oplossing; coca bladeren, die je koopt op elke hoek van de straat. Het rijden met je auto op het zoutmeer is een belevenis. Je boekt de toegang, inclusief persoonlijke gids, ter plekke bij het enige kantoortje aldaar.
  • Gargante del diablo, de duivelshals, een lekkere wandeling die je leidt naar prachtige watervallen. De weg vanaf Tilcara is erg smal en stijl, vertrek dus (erg) vroeg om geen tegenliggers tegen te komen.
  • Quebrada de las signoritas, spectaculair landschap bestaande uit huizenhoog, rood gebergte die je nietig doen voelen. Een must!
  • Quebrada de Humahuaca 14 kleurige bergen. Een must! Probeer ook zeker de vers gemaakte empanadas die aangeboden worden daar door de locals.
  • Bezoek het op 5000m hoogte liggende bergdorp Iruya, met een gids welteverstaan (de weg is slecht en je hebt absoluut een 4×4 nodig). De reis naar het dorp zelf, is het meest spectaculaire aan de trip, want onderweg zie je condors, caucho’s en mistige, onevenaarbare mooie gebergten.
  • Cueva de las Flechas. Een grot met eeuwenoude muurschilderingen. De grot werd door de Inca’s gebruikt voor ceremonies. Deze grot heeft een prachtige akoestiek en wordt door menig muzikant gebruikt als theater. Wij luisterden er naar, de voor ons Hollanders, tranentrekker Adiós Nonino, door Carel Kraayenhof, inderdaad, het nummer dat gespeeld werd tijdens de bruiloft van Willem en Max.

Mendoza

We maken nu een grote sprong omdat na Jujuy, nagenoeg dezelfde route werd genomen om uit te komen in dé wijnprovincie van het land; Mendonza. Heb je minder tijd, dan is een lang weekend of een week hier ook genoeg.

Wij verbleven in de stijlvolle Airbnb van Javier, een oase van rust in de zeer mooie Chacras de Coria buurt, net buiten het centrum van de stad Mendoza. We staken de openhaard aan en genoten tot in de late uurtjes van een goede fles rood. De ochtenden werden gespendeerd in de jacuzzi van de tuin, uiteraard met een glas bubbels.

Het is niet vaak dat we bij YA festivals promoten, maar voor Palapas maken we graag een uitzondering. De weekenden aan het azuurblauwe meer van de Potrerillos Dam zijn bestemd voor dit, voor velen, nog onontdekte festival.

Het feest is intiem, met één stage aan het water en dj’s die sets draaien om je vingers bij af te likken. Ben je toe aan een versnapering dan loop je 100 meter om aan te schuiven in het Palapas restaurant. Een volledig uitgerust, luxe restaurant waar de heerlijkste gerechten worden geserveerd. Zorg ervoor dat je op tijd terug bent voor de spectaculaire zonsondergang en sluit de avond dansend onder de honderden sterren af. Een speciale plek om herinneringen met je liefste mensen te maken. Je bestelt je tickets via de DM van het instagram account.

Wie Mendoza zegt, zegt bodega’s, de al eerder genoemde wijnhuizen van Argentinië. Met meer dan 1500 van deze parels, huisvest deze provincie de grootste, en een van de hoogst aangeschreven wijnindustrieën van de wereld. Doordat het zich bevindt aan de voet van de Andes, proef je de minerale tonen in vele van de wijnen.

Helaas hebben wij alleen de tijd gehad om één bodega te vereren met een bezoek, maar die maakte alle verwachtingen waar. Bodega Andeluna is een in 2005, op Italiaanse architectuur geïnspireerde bodega die omringt wordt door de Andes. In de kelder wordt je meegenomen op een reis langs het proces van het maken van de wijnen en proef je van de beste flessen die het huis te bieden heeft. Waarna je aanschuift in de tuin voor een uitgebreide proeverij van Argentijnse gerechten, en meer variaties van de godendrank. De gerechten zijn vervaardigd met lokale ingrediënten waarbij de Andes in elk detail worden benadrukt. Na het diner biedt de bodegatuin een uitermate fijne plek om uit te buiken. De awardwinnende wijnen gingen obviamente mee naar huis.

De roadtrip werd afgesloten bij de Siete Colores. Spectaculair niet? Dit is het resultaat wanneer je de bergen bezoekt tijdens zonsondergang. Van Mendoza capital rijdt je in 12 uur terug naar BA. Een niet heel spectaculaire trip, die uiteraard wel op te spicen valt wanneer je wat meer afdaalt naar het zuiden. Wij trokken hem in één keer door; it’s up to you!

Je leest het, het was een speciale reis met een wereld aan werelden. Ik kan je niet genoeg aanraden om dit zelf te gaan ontdekken. Er zijn velen die mij vroegen waarom ik het noorden van het land verkoos boven het populaire Patagonië en mijn antwoord daarop is simpel: mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar landschappen die niet in Europa voorkomen en waar de inheemse culturen vertegenwoordigd zijn. Mijn blog nu teruglezend, laat me inzien hoe vol ik van het land ben; het is een ode aan het noorden geworden en die is in alle oprechtheid geschreven. En de ontdekkingsreis stopt hier niet, want het land heeft nog zoveel meer te bieden. Van de jungles en jaguars tot gletsjers en walvisspot-tochten, dus je begrijpt; Argentinië 2025 it is. (en hopelijk Japan in ’24)

Disclaimer: Door de erbarmelijke economische situatie van Argentinië, veroorzaakt door de instabiliteit van de Peso, is het voor Europeanen en Amerikanen erg aantrekkelijk om op dit moment hier op vakantie te gaan, of remote te werken. Natuurlijk is dit een mooie kans om de economie te stimuleren, maar ben je er ook zeker bewust van dat deze situatie voor de Argentijnen (erg) zwaar is. Van dichtbij heb ik gezien wat deze situatie kan veroorzaken. Een grotere fooi (10% is de standaard) wordt dan ook zeer gewaardeerd.

Britt Schepers