food fest

Rozey aan de Wijnhaven wil vega-harten sneller laten kloppen

Hoofdfoto Rozey

Droom jij wel eens van een watermeloen steak in port jus met gerookte amandelen? Nee? Ik denk dat dat niet heel bijzonder is. Ik namelijk ook niet. Totdat ik op een middag ging eten bij vegetarisch/veganistisch restaurant Rozey aan de Wijnhaven in Rotterdam. Ik hoef er niet meer van te dromen. Ik heb het daar gewoon gegeten.

Wees die idealist; mooie plannen die tot wasdom komen

Een tijd geleden smeedde Roos Rutjes samen met grote-horeca-meneer Roland Hogenelst een prachtig plan. Ze wilde de vegetarische/veganistische kaart meer in het oog laten springen. Ook om niet-vegetariërs eens kennis te laten maken met een flink originele kaart, maar vooral om de vegetariërs en veganisten geperfectioneerde smaakcombinaties te kunnen bieden. Het is waar dat het aantal vegetarische en veganistische restaurants groeien, maar als ik aan vegetarisch denk zie ik nog maar al te vaak de teleurgestelde gezichten van mijn vegetarische en veganistische vrienden voor me wanneer hen de zoveelste saaie salade of portobello met geitenkaas wordt voorgezet. Daar hoef je je bij Rozey geen zorgen over te maken. Roos heeft samen met haar keukenstaf, die voornamelijk uit vleeseters bestaat, net zo lang gewikt, gewogen en geproefd totdat er een menu van 55 gerechten kon worden gepresenteerd die, in ieder geval, veelzijdig en uitgebreid te noemen is. De verhouding vegetarisch en veganistisch is fifty fifty bij deze nieuwe, mooie plek in het centrum van Rotterdam. De officiële opening liet wat langer op zich wachten. Het was belangrijk om eerst een goed geoliede machine neer te kunnen zetten en ik kan je vertellen; dat is gelukt.

A Whole Lotta Rozey; duurzaamheid in al zijn facetten

Interieur Rozey

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Inmiddels zie ik door het keurmerkenbos de bomen niet meer, maar voor eigenaresse Roos was dit juist de reden om een plek als Rozey te creëren. Je ziet het overal in terug. Ze hebben hun leveranciers gevraagd om producten te leveren die niet bijdragen aan milieuschade en dierenwelzijn boven aan hun lijst hebben staan. Naast dagverse groenten en fruit mag je er ook genieten van biologische koffiebonen, biologisch bier, en natuurwijnen. De tafels zijn gemaakt van marmoleum, er hangen luchtzuiverende planten en zelfs het servies is vrij van dierlijk materiaal. Het frisse interieur in lichte kleuren straalt rust uit. Persoonlijk houd ik enorm van restaurants waar niet elke hoek is volgepropt met snuisterijen. Het leidt alleen maar af van het eten. Bij Rozey kan ik me concentreren op de heerlijkheden die mij voor worden gezet en mijn gezelschap. En dat is dan ook wat ik heb gedaan.

Een authentiek menu waar vegetariërs, veganisten, maar ook vleeseters blij van worden

Voorgerecht Rozey

We beginnen met een bitterbal van zeewier, krokant Sardijns brood met hummus en muhammara en een carpaccio van biet. Vooral de bitterbal verrast me. Krokant van buiten en de balans van binnen is precies goed, zonder dat het bij mij de associatie van babyvoeding oproept. Het is stevig, maar niet stug. De betere bal. En dat van zeewier.
Op grote dienbladen dient het volgende gerecht aan. Bietencarpaccio. Het is niet mijn favoriete groenten, maar ze hebben het heerlijk op smaak weten te brengen. Mocht je wel carpaccio willen, maar geen biet, probeer dan de knolselderij-variant.

Hoofdgerecht Rozey

Ik keek even vreemd op toen ik de serveerster mij het volgende gerecht hoorde uitleggen. Steak van wat? Juist. Steak van watermeloen met zeezout in een jus van port. Beetje vreemd, maar wel lekker. Een broodje pulled jack fruit met coleslaw, krokante uitjes en BBQ saus die ik mij nog lang zal heugen en zoete-aardappelfrietjes met kerriemayonaise. Nadat ik mijn broodje al vingerlikkend had verorberd heb ik in mijn beste non-verbale communicatie het broodje uit de handen van mijn tafelgenote zitten kijken. Iets wat niet is gelukt, zij vond het namelijk ook te goed om te delen.

Holy Macarony!

Een aantal weken voor mijn bezoek aan Rozey was ik in Parijs. Ik kan Pierre Hermé en Ladurée uiteraard niet voorbij lopen. Ladurée vanwege de etalages, Pierre Hermé vanwege de kwaliteit. Als je wilt dat ik je met iets help waar ik eigenlijk niet gemotiveerd genoeg voor ben, lok mij met een doos macarons and I’m your girl. Holy macarony! Ik weet niet wat voor hocus pocus zij hebben uitgehaald met de macarons, maar dit was fantastisch. Rozey’s Garden is een dessert van chocolade aarde, chocolade mousse en frambozen. Het zou kunnen dat er iemand misschien wel twee at. Daar kwam een iets strakker uitgevoerde non-verbale uit-de-hand-kijk-techniek dan toch eindelijk van pas.

Nagerecht Rozey

Wat is er goed?: De wens een duurzaam restaurant neer te zetten is tot in de details doorgetrokken.
Wat kan er beter?: Rotterdam is altijd aan het bouwen, zo ook aan de Wijnhaven. Ik hoop voor Rozey dat het daar snel voorbij is zodat wij ook van hun fijne terras kunnen genieten.
Extra punten: De macarons. Bestel ze. Eet ze. Bestel nog meer.

Reserveren bij Rozey:

Rozey is alle dagen geopend van 17:00 – 22:30 uur

Online reserveren kan via rozey.nl/reserveren of door te bellen naar +31 6 3827488

Rozey werkt met vaste prijzen voor eten en drinken. Op maandag tot en met donderdag betaal je 32,50. Op vrijdag tot en met zondag betaal je 37,50.

Amber de Bruin