Travel

Sapkuur experience

3 Dagen sapkuur, als herboren!

Vorige week ging ik vrijwillig 3 dagen sapkuren. Ik mocht een nieuwe Sapmeesters kuur uitproberen, en hoe ik begon heb je hier al kunnen lezen. Nu, 3 dagen verder, een terugblik.
Wat me na dag 1 namelijk al opviel, was dat mijn huid eerst erg onrustig werd, maar op dag 2 al begon te stralen! Daarnaast stond ik stukken makkelijker en energieker op. Ik ben geen ochtendmens, maar de dagen van de sapkuur verliepen de ochtenden makkelijker. Honger heb ik niet gehad, wel trek en de behoefte aan iets in je mond waar je op moet kauwen. Het voelt onnatuurlijk als je dat niet meer hoeft. Ook de complimenten voor de support en de betrokkenheid van Sapmeesters! Op dag 1 volgde halverwege de dag al een mailtje met praktische tips en steun, en ook op dag 2 en 3 waren ze nauw betrokken bij de voortgang. Ik vond het fijn dat ik hun altijd kon bellen/mailen, mocht er iets zijn.

Smakelijke sappen

Via Twitter deelde ik dagelijks mijn sapjes en de ingrediënten, waar veel wisselende reacties op kwamen. Maar de sapjes waren zeer goed te doen, er was er maar eentje die ik echt niet lekker vond. En ik had moeite met de aloë vera shot ’s ochtends, terwijl de cranberry en citroen zonder probleem gingen. ‘S ochtends eerst een glas citroensap met water drinken is iets wat ik ook al heel lang iedere ochtend probeer te doen, en cranberrysap vind ik ook lekker. Met groot verschil tussen de Oceanspray sap en de verse sap, geen suikers. Als tussendoortje nam ik de bouillon en dronk ik verder heel veel kruidenthee die bijgeleverd was, en water. De 2e avond nam ik voor het eerst het kleidrankje, wat voelt alsof je een glas water met zand naar binnen werkt en meteen een zwaar gevoel in je maag geeft. Maar de volgende ochtend stond ik wel fit op en had ik geen opgeblazen gevoel, zoals ik normaal wel vaak heb als ik gegeten heb. Dat gevoel heb ik tijdens de sapkuur niet meer gehad, door de vele toiletbezoekjes. Om de 15 minuten plassen, geen probleem als je op kantoor zit, maar toen ik donderdagochtend van een afspraak kwam moest ik op de terugweg even een pitstop tussendoor maken. Het geeft wel een heel schoon gevoel, en om niet teveel in details te treden; je ziet het ook zuiverder worden. Deze week had ik geen lunch- of diner afspraken, wat het wel een stuk makkelijker maakte. Omdat ik verder de hele dag thee mocht drinken, heb ik dat niet echt gemist, net als alcoholische drankjes.

Onderschatte inspanning

In de gebruiksaanwijzing, bij de overhandiging van het pakket en ook in de mails werd er gewaarschuwd voor inspanning; het werd afgeraden. Dat vond ik de eerste 2 dagen best overdreven, want het ging me makkelijk af. Maar ze kregen gelijk…
Donderdag was mijn laatste dag en omdat ik om 18.30u vloog nam ik rond lunchtijd de laatste soep en een sapje, en om 17.00u mijn laatste sapje. Ik had even onderschat wat een aanslag een vlucht toch iedere keer weer op mijn lichaam is, sinds ik de bacterie van vorig jaar had, is mijn evenwichtsorgaan nog steeds niet helemaal in orde. Dus bij aankomst in Barcelona had ik barstende hoofdpijn, ondanks het vele water wat ik voor, tijdens en na de vlucht dronk. Ik dook meteen mijn bed in, maar werd ook vrijdagochtend wakker met barstende hoofdpijn. Omdat ik mijn gewone eetpatroon weer mocht opbouwen, ontbeet ik met een sandwich met humus, verse jus d’orange en thee. Wat mijn buik met veel protest accepteerde. De hoofdpijn verdween aan het eind van de middag, met wat hulp van een ibuprofen en heel veel water drinken. De late lunch bestond uit een proeverij van tonijn, ansjovis, vers brood, olijfolie en cava. Het was een soort zuurdesembrood en mijn lichaam vond dat verder geen probleem. Het beetje cava heb ik daarna met heel veel water weer goedgemaakt. Cava, goede wijn en champagne zijn echt een onweerstaanbare verleiding voor mij, ook nadat ik net zo goed bezig was. Strafpunten voor mijn eigenwijsheid.

Opgeblazen

Vrijdagavond, naar aankomst in Andorra, begon mijn mini-vakantie en daarmee vergat ik ook even mijn gezonde patroon van de afgelopen week. Champagne, heerlijke rode wijn, zuurkool met spek en een flink stuk varken op mijn bord (normaal gesproken eet ik bijna geen varkensvlees, omdat ik daar meteen last van krijg; droge plekken en buikpijn). Na het eten was mijn energiepunt tot ver beneden 0 gedaald en had ik buikpijn. Eigen schuld, dikke bult. Zaterdagochtend in het hotel vooral veel verse jus d’orange, fruit, magere yoghurt en wat cornflakes gegeten. Ondanks het lichte ontbijt zat ik erg snel vol. De rest van de dag heel veel water gedronken en later op de piste heerlijk genoten in de zon, van lamsvlees. Op zich ook licht verteerbaar, maar nog te zwaar voor mijn darmen. Weer buikpijn. Veel water en thee drinken hielp, en ’s avonds een groene salade en paella. Het toetje, wat echt te lekker was, moest ik na 3 happen laten staan. Opgeblazen, vol en buikpijn. Een dag geen alcohol, met lekkere dutjes tussendoor. Vandaag heb ik me zwaar misdragen tijdens de brunch in een luxe spa hotel. De bedoeling was om vanmiddag een massage te nemen, maar helaas is daar geen tijd meer voor. Dat zondigen, met donuts, spek en een dikke laag jam, daar boet ik nu alweer een tijdje met veel buikpijn en een ongemakkelijk gevoel voor. De rest van de dag maar weer braaf aan de thee. Wel is mijn huid nog steeds stralend en rustig, maar het energieke gevoel van vorige week is weg. Ik ben me nog weer bewuster geworden van de slechte invloeden van eten op mijn lichaam, en dit weekend was een goed moment om in te zien dat ik de enige ben die dat kan veranderen. De hele week ben ik tijdens de sapkuur sterk genoeg geweest om eten en andere verleidingen te weerstaan, dus waarom zou ik dat de komende tijd ook niet gewoon doen? Dit was mijn laatste weekend onbeperkt genieten, vanaf nu meer mate, beleid en discipline.

Reset

Het grappige is dat Monique gister een vergelijkbare conclusie schreef op Culy. Na deze reset van je lichaam komt alles harder en bewuster aan. Omdat ik donderdag weg ben, weet ik niet precies hoeveel ik door de kuur ben afgevallen. Donderdagochtend was ik 3,5 kilo kwijt. Afvallen moet niet het voornaamste doel zijn om deze sapkuur te doen, want dat eet je er meteen weer aan zodra je gewoon mag eten. Voor een goede schoonmaak en bewustwording van je voedingspatroon, is dit zeker een aanrader. Voor de sceptici; de kuur heeft vooral een korte termijn effect, maar een ‘reboot’ kan nooit kwaad en een schoon begin maakt het makkelijker en een goede motivatie om beter te letten op wat je eet! Dank Sapmeesters, voor dit inzicht en deze ervaring!

Sabine de Witte