de pijp area self-care sunday

Self-care Sunday: de perfecte dag om vooral met jezelf bezig te zijn

sabine selfcare sunday

Yes, het is zondag! De dag waarop je lekker mag doen waar je zelf zin in hebt. Het is de dag waarop zo min mogelijk dingen gepland staan, zodat ik precies kan doen waar ik behoefte aan heb. Soms is dat alsnog met vrienden afspreken, maar meestal is het weinig spannends en dat is heerlijk. De tips om het maximale uit je self-care sunday te halen wil ik je natuurlijk niet onthouden.

Doei notificaties – en het liefst doei telefoon

Oh wat ben ik fan van van de Do Not Disturb en Screen Limit functies op mijn iPhone. Notificaties van mensen die niet in mijn favorieten staan komen zodra dat aanstaat niet binnen. Daarnaast gaat Instagram op slot als er een uur doelloos liken en scrollen voorbij is – er is meer op de wereld dan een social media kanaal dat in handen is van iemand waar ik de kriebels van krijg. Ja het is mijn werk en daarom wellicht een beetje hypocriet – maar het leven en tijd zijn te kostbaar om je daarin oeverloos te verliezen. Deze regels gelden niet alleen op zondag overigens, maar iedere dag. Ook is de telefoon uit de buurt van het bed verbannen. Teveel onrust en blauw licht. Bedenk goed waar jij op zondag je telefoon voor nodig hebt of wilt gebruiken, stel desnoods limieten in en geniet van alle tijd die je ineens ‘over’ hebt!

Yoga Nidra – all day every day

Al zo vaak genoemd: Yoga Nidra. Letterlijk mijn lifesaver. Favoriet zijn de sessies van House of Deeprelax – die een prachtig platform heeft gebouwd met hele fijne sessies. Ik hoop dat Eliane binnenkort gehoor geeft aan een lang gekoesterde wens: een speciale Yoga Nidra sessie voor onderweg in het vliegtuig/trein. Er zijn een aantal sessies gratis te proberen via de website of via haar YouTube (ook Engelstalig). De sessies kun je de hele dag door volgen op een moment dat jou past. Zelf vind ik het heerlijk om op een drukke dag met een ochtendsessie te beginnen, als mijn agenda het toelaat volg ik overdag een sessie in plaats van een dutje en ik val er praktisch iedere nacht mee in slaap.

house of deeprelax yoga nidra

House of Formlab shop

Behalve self-care sunday heb ik ook een verplichte doordeweekse avond thuis zitten in het leven geroepen. Bij hoge uitzondering ga ik in m’n uppie naar de bios of komt er iemand bij mij eten en bank hangen, maar die avond kom ik de deur niet uit. Dan is mijn ritueel hetzelfde als op een zondagavond: op tijd de gordijnen dicht, lampen gedimd, kaarsen en muziek aan. Uitgebreid douchen, een yin yoga sessie thuis, nagels lakken, maskertje, de hele rambam staan dan op het menu. Mijn badkamer is inmiddels een kleine thuisspa. Eens per twee maanden hang ik een verse bos eucalyptus in de douche en via House of Formlab heb ik de mooiste kaarsen en shower steamers op mijn radar. Het is een gecureerde webshop vol spirituele curiosa’s: van salie tot kristallen, wierook en sieraden. Jaren geleden heb ik met een van de eigenaren, Nicole, gewerkt en ik vond het altijd ontzettend gaaf hoe zij haar interesses tot een business model cureerde. Dat is met House of Formlab weer gelukt en de meeste kaarsen zijn handgemaakt, kristallen persoonlijk uitgezocht en de verpakkingen en beschrijvingen zijn helemaal custom made. Ik wil het liefst de hele shop leegkopen (eucalyptus shower steamers, avonturine stenen, een lippenbalsem met kristallen – hell yes, zeker de lippenbalsem voor deze verslaafde!) Oh ja, ik was vroeger al fan van stenen en kristallen, ik kocht toen iedere keer zo’n blad over stenen en zag overal wat glinsterde wat in. Zo grappig om te zien dat het nu helemaal terug is! Super tof ook voor cadeautjes!

house of formlab candle

Natuurlijk schoonmaken

Een van de fijnste traktaties aan mijzelf: eens in de twee weken komt de schoonmaker langs. Dan kom ik vlak voor het weekend thuis in een compleet schoon huis, met een fris bed en als het echt weer het huishouden van Jan Steen is geweest, zelfs gevouwen was. Betekent niet dat ik zelf te beroerd ben om schoon te maken: dat is in de tussentijd heus nog wel eens nodig en dat vind ik zelfs relaxed: muziek aan en gaan. Wat een heerlijkheid als je klaar bent. Schoonmaken doe ik sinds een tijd wel met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Als dat ook maar een beetje bijdraagt, wie ben ik om dat dan niet te doen? De schoonmaakmiddelen van Method koop je gewoon bij de Appie, zijn er in allemaal kekke kleurtjes en geuren, voor al je schoonmaakklussen, je afwas en zelfs je handen. Toch fijner dan de penetrante lucht van schoonmaakazijn – daar zijn de schoonmaker en ik het allebei over eens.

Update je kledingkast en badkamer

Twee keer per jaar wissel ik mijn garderobe voor het nieuwe seizoen. Weg met de dikke truien, warme laarzen en Uniqlo heat-tech gear – hallo zwierige zomerjurkjes, schattige sandalen en veel te veel bikini’s. De afgelopen jaren heb ik geïnvesteerd in goede en bovendien duurzame investment pieces. Filippa K staat op de meeste labels. Items die ik al die jaren nog steeds aan kan en blij van word. Ik vul mijn garderobe aan met meer on trend items – die ik tegenwoordig van duurzame merken of zoveel mogelijk tweedehands/vintage koop. Alle items die ik tijdens de kledingwissel tegenkom en ik een half jaar niet heb gedragen, gaan weg. Verkopen, weggeven, weggooien (maar wel in een sustainable recyclingbak). Filippa K heeft zelfs de fijne regeling dat je 15% korting krijgt als je een gedragen item wat je niet meer wilt inlevert. Zo begin ik ieder seizoen met een happy wardrobe en kan ik makkelijk indexeren welke items nog ‘missen’. De andere kleding gaat in de opslag en het sorteren en opruimen van de kleding geeft – noem het oppervlakkig – ook een opgeruimd gevoel in je hoofd.

Dit geldt ook voor je badkamerkastjes en toilettas. Hoe vaak ik niet proefjes, amenities of testers krijg en ‘in de bak leg’ om ze vervolgens jarenlang te vergeten. Niet goed voor de producten en ondertussen wel heel veel ruimte opslokkend. Onlangs heb ik al mijn cosmetica en doucheproducten eens goed geïnspecteerd en alles wat aan vervanging toe is, voor een groen alternatief geswopt. Shampoo, douchegel, deodorant, face wash – weg met alle scrubs met micro-plastic, nare bestandsdelen die voor jezelf en natuur niet goed zijn en verpakkingen in verpakkingen. Favoriete merken zijn BeautyKitchen, Dr.Bronner en Dr.Organic. Ik giet veel over in glazen flesjes met pompjes, handig in gebruik en het staat ook een stuk rustiger dan al die verschillende plastic verpakkingen. Zo maak je van opruimen meteen iets leuks – restyle je badkamer met sustainable producten!Enige strubbeling bij mij is nog make-up, want een goed, organic en heel dekkende foundation en poeder heb ik helaas nog niet gevonden.

Kleine wasjes, grote wasjes

Er gaat bij mij nooit iets ongewassen de opslag of kast in – ik heb een kleine wasverslaving. En daar voel ik me niet schuldig over, want mijn AEG wasmachine is super zuinig – met water én kleding. Zelfs zijden jurkjes, shawls en blouses kunnen er in – er zit een stoomfunctie op voor items die geen hele was nodig hebben maar wel opgefrist mogen worden. Daarbij was ik tegenwoordig met de wasschillen van Seepje en heb ik mijn Robijn Zonnig Geel (eh, tegenwoordig Jasmijn & Sandelhout) verslaving gehalveerd door er wat bergamotolie voor in de plaats te gebruiken. Ook daar gaat mijn was goed op, zowel mijn huis als was ruikt lekker en van het in de was gooien van een berg vieze was en het er schoon uithalen krijg ik een bizarre kick. Alleen dat opvouwen, daar raak ik vooral gefrustreerd van. Oeps.

Go green: urban jungle verzorging

Als je zoals ik midden in de stad woont maar uit een klein dorp komt en een tuin, speeltuin en bos dichtbij gewend bent, kun je de natuur best missen. Met planten haal ik de natuur in huis en ik heb inmiddels een behoorlijke urban jungle – die in leven houden ondanks dat ik veel weg ben is een uitdaging en rust te gelijk. Op zondag snoei, giet, verpot en verzorg ik ze met een lekker muziekje op de achtergrond en dansend van plant naar plant. Van sommige planten hoor ik ’s avonds dat hun bladeren in gaan en ze ’s ochtends weer openen. Het geeft me het idee alsof mijn huis leeft en het streelt mijn ego dat ze in goede staat verkeren door mijn zorg. Ok ok, met een beetje hulp van de Plantsome app en Elho waterdispensers.

Go walk!

Waar de meesten lekker uitslapen op zondag, probeer ik me netjes aan mijn slaapschema te houden – aangezien ik al een tijd niet de beste slaper ben. Inslapen en dutjes overdag gaan prima, maar doorslapen is een ander verhaal. Als het weer een vreselijke nacht woelen is, trek ik er op uit voor een wandeling en laat dat nou vaak op zondagnacht zijn. Ook overdag, als ik gewoon lekker heb gecocooned, moet ik er van mezelf op uit om een half uur te wandelen. Soms is dat in de stad, van winkel naar winkel met een tussenstop bij een fijn tentje voor een wijntje, die veel te lekkere cinnamonroll of een ongezonde avondmaaltijd. Soms gaat de wandeling naar het Amsterdamse bos, langs een van de mooie dijken of zelfs naar het strand. Ook fijn om dat af en toe gewoon alleen te doen. En een compensatie voor de zondagen waarop het sporten er bij in schiet, lang leve de competitie met mijn fitbit.

Grip

Dit klinkt misschien minder ‘self-care’ related, maar het geeft veel rust. Plan je week vooruit op zondagavond. Neem je agenda door, bereid voor wat kan en zorg dat je op een rijtje hebt wat je voor die week nodig hebt. Zelf ben ik niet zo goed in een eigen structuur aanbrengen, dus hiervoor greep ik veel naar andermans tips, lijstjes en oplossingen, zonder ze me echt eigen te kunnen maken. Omdat ik veel reis doe ik alles digitaal en was ik dan vaak net dat ene to-do lijstje, blaadje of plannerboekje nog thuis op tafel lag of net in die andere tas zat. Super irritant en onhandig. Daar kwam verandering in toen ik het boek Grip van Rick Pastoor las. Inmiddels mijn holy grail voor time-management. Je hebt er, naast dit boek, alleen maar je eigen agenda bij nodig. Samengevat is de truc heel simpel: je schrijft ALLES op. De tijd die je nodig hebt om van A naar B te reizen, een factuur te sturen, een telefoontje te plegen. Niet alleen werkgerelateerd, datzelfde doe ik ook privé. Het geeft precies het inzicht in mijn eigen tijdsmanagement, ik zie patronen in waar dat mis gaat en plan dus ook heel bewust tijd voor mijzelf in. Inmiddels vind ik het fijn om dat zelfs zo specifiek mogelijk te doen. Waar eerder afspraken met mijzelf in m’n agenda de eersten waren die opschoven, nu voelt het alsof ze net zo belangrijk zijn als die met anderen. Ik neem mijzelf en mijn tijd serieuzer, wat het makkelijker maakt om keuzes te maken en nee te zeggen, efficiënter te plannen en zelfs resulteert in af en toe onverwachte momenten waarop ik tijd ‘over’ heb. En in plaats van het benauwd te krijgen van zo’n volle agenda zoals vroeger, voelt het nu juist volwassen. Zo is het toiletpapier nooit meer op, want boodschappen doen staat tijdig op de agenda en als iemand vraagt of ik tijd heb en er staat een afspraak met mijzelf in, durf ik nu eindelijk volmondig NEE te zeggen in plaats van mijzelf weer weg te cijferen. Een absolute aanrader als tijd ook jouw grootste vijand is!

Om het je makkelijk te maken kan je deze snel aanschaffen via onderstaande affiliate link. Hebben we er allebei wat aan 😉

Hopelijk heb je iets aan deze tips, fijne zondag!

Sabine de Witte