self-care sunday

Self-care Sunday: Deep Tissue, app voor Nidra en Stoïcijnse rituelen

self-care sunday

De zondag is voor velen heilig op een religieus niveau. Nou heb ik me daar al een tijd geleden van gedistantieerd, maar dat is een ander verhaal. Voor mij is de zondag heilig in de zin van een dag voor mezelf invullen. Doen waar ik zin in heb, en soms is dat heel veel, soms ook helemaal niets. Er zijn een paar dingen ‘standaard’ op de zondag: geen wekker zetten en net zo lang in m’n slaap coconnetje blijven als ik zin heb, het wekelijkse rondje planten verzorgen en ’s avonds uitgebreid douchen inclusief kaarslicht, Enigma op de speakers en alle mogelijke maskers en pamper yourself at home treatments die ik maar kan bedenken. Heerlijk dat tutten thuis, vaak is dat het moment om ook mijn nagels weer van een nieuw kleurtje te voorzien (ik heb dus echt niet het geduld om dat in een salon te laten doen). Daar kan ik echt van genieten, net als van de volgende dingen:

Deep Tissue massage bij Cowshed Spa in Soho House Amsterdam

Als ik het druk heb of lange dagen achter mijn laptop zit, voel ik dat meteen in mijn nek en schouders. Alles gaat vast zitten en pijn doen. In drukke periodes trakteer ik mijzelf daarom regelmatig op een massage. Ik heb best wat locaties in de stad geprobeerd, maar geloof dat ik nu een vaste plek heb gevonden. Bij de Cowshed Spa in het Soho House hebben ze de beste Deep Tissue massage die ik in tijden heb gehad. Deze was zo goed dat ik er een soort stonede garnaal van werd en de rest van de avond precies niets anders kon dan slapen. Bovendien is de spa een oase van rust midden in een van de drukste straten van Amsterdam, waar je eenmaal binnen precies niets meer van merkt. Als ik me in drukke tijden al zo’n momentje gun dan vind ik een heel uur vaak lastig, maar deze 30 minuten voelden eindeloos aan. De perfecte self-care investering als je het mij vraagt. Tel daar de fijne natuurlijke Cowshed producten bij op en je hebt mij al snel voor je gewonnen. Heb jij wel het geduld om stil te zitten voor een mani- of pedicure, dan is dit tussen al je drukke afspraken door ook een perfecte plek. En wat ik niet wist, je kunt er ook terecht voor een stijl- of knipbeurt – en voor heren een grooming sessie. Ik ga mezelf voor mijn verjaardag weer zo’n fijne massage cadeau doen, never enough self-care! Hier een overzicht van alle behandelingen en via deze link zie je de opties om een afspraak te maken.

PS onder het mom van self-care trakteer ik mezelf regelmatig op een luxe thee of drankje aan de bar, heerlijk in m’n uppie mensen kijken, boekje lezen en even uit de drukte verdwijnen

Deeprelax: Yoga Nidra op ieder moment

Al vaker heb ik aangegeven; yoga nidra is mijn lifesaver. Ik slaap thuis nog steeds vreselijk slecht en de Nidra sessies houden me dan echt op de been. Onlangs lanceerde House of Deeprelax hun eerste iPhone app, waarmee je de sessies altijd en overal kunt luisteren – en zelfs kunt downloaden. Perfect voor in het vliegtuig, in de trein etc. En zo kun je de verleidingen van je telefoon lekker langs je heen laten gaan, want je hebt er geen verbinding met de buitenwereld. De app werkt super simpel en ziet er prachtig uit. Erg fijn vind ik dat je kan kiezen tussen verschillende momenten (ochtend, avond, ontspannen of ‘first aid’, als je echt even aan het rust infuus moet. Je kunt nu met lekkere korting een jaarabonnement afsluiten en geloof me, dit is echt het perfecte cadeau voor jezelf en dit past helemaal in de nieuwste ‘intermittent resting‘ trend.

View this post on Instagram

K U N J I J D A T ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ons doel is om komend weekend ontspannen in te gaan. Wellicht ben je al super moe. Dan moeten we dus even rigoureus zijn vandaag. Dusss⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kun jij dat? Elke dag minder doen dan je hoofd je vertelt? Kun je herkennen of je vaak in de overlevingsmodus zit of kun jij juist compleet de controle loslaten? Grote kans dat je, net als wij allemaal, een groot deel van de tijd in standje overleven doorbrengt.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Daarom wil ik je vandaag vraag voorleggen: Stel nou dat fit en ontspannen zijn en je goed in je vel voelen, eigenlijk veel belangrijker is, dan wat je daadwerkelijk de hele dag in actie doet om je doelen en dromen te bereiken? Wat gebeurt er bij jou als je die stelling in overweging neemt? Wij zijn heel benieuwd! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #ontspanning#stilte#yoganidra#yoganidraapp#yoga#meditatie#slaap#slaapmeditatie#meditatie#nidranaps#lummelen#bewustzijn#geleidemeditatie#slaap#diepeontspanning

A post shared by Eliane Bernhard (@houseofdeeprelax) on

Holistik boek

Niet meer nieuw, maar wel fijn als inspiratie voor self-care momenten en terug naar leven in het nu. Evelyn en Karlijn, de drijvende krachten achter het online platform Holistik.nl delen al meer dan drie jaar tips om holistischer door het leven te gaan, in plaats van hollend in de hoogste versnelling. Het boek brengt verhalen, inzichten, tips, recepten en vooral heel veel fijne momentjes rust. Bovendien ziet het Holistik boek er ook nog eens prachtig uit, dus leg hem vooral ergens in het zicht zodat je wanneer je het gevoel hebt dat alles aan je voorbij raast, je meteen eerste hulp kunt toepassen.

The Daily Stoic

Af en toe krijg ik te horen dat ik een ijskoningin of robot lijk, want emoties toon ik niet zo snel buiten mijn inner circle. Dat is deels Waterman gedrag, deels zelfbescherming, maar ook voor een groot deel onbewust en mijn manier om met dingen om te gaan. Dat stoïcijnse is misschien niet voor iedereen, maar het helpt mij heel erg om dingen in perspectief te zien, en dan vooral de dingen die je zelf kunt veranderen of beïnvloeden. Vorig jaar begon ik dan ook met het ochtendritueel om iedere dag een pagina uit The Daily Stoic te lezen, en dat doe ik nog steeds. Sinds kort is daar The Daily Stoic Journal bij gekomen op aanraden van een vriendin, waarin je ’s ochtends en ’s avonds kort beschrijft wat je bezig houdt en waar je iedere dag een zin vindt als ‘houvast’. Sowieso is het heel goed om ’s avonds dingen van je af te schrijven, maar ook ’s ochtends wensen, verwachtingen en mood vast leggen is een lekker begin van de dag. Bovendien voelt het letterlijk alsof iedere dag (bijna) een nieuwe lege bladzijde is, wat ik erg motiverend vind.
Mocht dat stoijcijnse nou niks voor jou zijn, dan is het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth ook een aanrader. Een investering, maar dit is wel een boek wat je de rest van je leven mee kan nemen als dagboek met overzicht van alle dingen waar je dankbaar voor was, klein en groot. Tip: ik kocht hem tweedehands op Bol.com, omdat iemand het boek twee keer cadeau had gekregen.

Bij jou op bezoek

Mijn agenda is na werktijd zelden leeg, vaak zijn er events, openingen en etentjes. Toch heb ik mezelf lang geleden al verplicht om minimaal een avond per week thuis te zijn. Wat ik dan ga doen boeit niet, meestal is dat met een volle wasmand voor me op de bank ploffen – en ga ik naar bed met nog steeds dezelfde volle wasmand als to do. Heerlijk zo’n avondje niets. Dit weekend was ik behoorlijk druk met Hotelnacht, de laatste klusjes in mijn huis etc. en ik merk dat ik dan heel veel behoefte heb aan thuis zijn. Maar sociale contacten vragen ook aandacht. Daar heb ik dus op ondervonden dat het ook prima is om bij iemand thuis af te spreken, voor een borrel hoef je echt niet altijd de kroeg in. Zo had ik laatst een kleine housewarming met vriendinnen en ga ik volgende week lekker het glas heffen thuis. Het beste van twee werelden en bovendien is een borrel niet veel werk en wel gegarandeerd gezellig – en met het boek Borreltijd ook qua happen zeker een succes.

Wat is jouw ultieme self-care sunday tip?

Dit artikel bevat affiliate links bij de genoemde boeken – ik ontvang een beetje commissie als je besluit een van deze boeken via deze links te kopen. Zie het als een klein beetje sponsoring voor de artikelen die je hier kan vinden.

Sabine de Witte