Travel

Social media & vriendschap

Online en offline vriendschap
Vorige week las ik een artikel in Psychologie Magazine over de zin en onzin van sociale media. Aan de ene kant hoor je veel positieve berichten, goede initiatieven en mooie resultaten. Dat is ook mijn ervaring ermee. Aan de andere kant zou sociale media onpersoonlijk zijn, minder sociaal maken en voor veel mensen een uitvlucht zijn om aan het echte leven te ontsnappen. Over alle voors en tegens wil ik het niet eens hebben, het is je eigen keuze om daar aan mee te doen en je eigen grenzen daarin te bepalen. Dit artikel is een keer niet negatief over vriendschappen die online ontstaan, maar een online sociaal leven zou juist vriendschappen verdiepen.

Je leven online delen
Als je een beetje actief bent met social media deel je vrijwel alles waar je mee bezig bent en wat je leuk vindt. Een completer beeld van jezelf dan je Facebook profiel, krijg je bijna niet. Sterker nog, soms is het best aan te raden om je eigen profiel even na te kijken op wat je allemaal ‘leuk’ vindt, want die knop klikken is makkelijker dan iets daadwerkelijk leuk vinden. Doordat je zoveel deelt weet iedereen eigenlijk automatisch ook wat er speelt. Niet in detail, maar wel voor een groot deel. Je ziet aan foto’s, tweets en foursquare check-ins of iemand in een goede bui is en leuke dingen doet, of op plekken komt waar je liever niet zit en het allemaal even niet zo lekker gaat.

Toelaten
Dat ik geloof in online vriendschap, netwerken en zelfs liefdes die elkaar op het net vinden, moge duidelijk zijn. Dat er mensen bewust voor kiezen om offline te blijven, is iets lastiger te begrijpen voor mij, maar respecteer ik uiteraard ook. Wel ontdek ik daardoor inderdaad een verandering in vriendschap. Naar ‘offline’ vrienden voel ik me vaak sneller schuldig als ik een tijdje niets heb laten horen. Online leest iedereen wel mee en als ik het druk heb ben ik minder actief of roep ik dat wel. Toch wil ik ook niet zomaar iedereen toelaten. Niet iedereen hoeft te weten wat ik doe, waar, wanneer en met wie. Daar hou ik graag enige controle over, omdat er ook misbruik van gemaakt kan worden, is helaas gebleken. Sommige mensen hou ik daarom online bewust op een afstand. Zo hoef ik later niet te ‘unfrienden’ of ‘unfollowen’ en heb ik nog enige controle over mijn online leven.

Ik geloof dat je ook social media moet toelaten in een vriendschap. Echte vriendschappen kunnen prima online ontstaan, offline vriendschappen moeten soms ook gewoon over online dingen kunnen gaan. Social media en ik zijn in ieder geval dikke vrienden 😉

Add as friend on Facebook

Sabine de Witte