food fest

Winehouse SOMM: wine & dine fine in de Baarsjes

Somm winehouse

De perfecte borrelplek, daar ben ik altijd naar op zoek. Een plek waar je naast een goed glas wijn ook een lekker hapje kunt eten. Toen ik mocht gaan proeven bij Winehouse SOMM waande ik mij dan ook even in de zevende hemel. Smakelijke hapjes met bijpassende wijnen.

Winehouse SOMM is nog onontdekt in Amsterdam maar een absolute must om een keer een kijkje te gaan nemen als je gek bent op wijn en niet vies bent van een goed stuk vlees of vis. Van buitenaf heb je niet echt door dat het een wijnbar is waar je ook nog eens heerlijk kunt eten. Er hangt een super gezellige huiselijke sfeer, maar als je eenmaal binnen aan een glas wijn zit, heb je al snel door dat deze wijnbar meer is dan alleen even een borrel doen.

Somm winehouse

Veel wijnexpertise bij eigenaar Sascha

Eigenaar Sascha is overigens geen onbekende in de horeca wereld. Eerder werkte hij als Maître sommelier bij het bekende Michelinsterrenrestaurant in Maastricht, Beluga. Ook was hij restaurantmanager bij Gordon Ramsay en zette hij Bord’Eau in Hotel de l’Europe op met de chef als Maître sommelier. Mijn verwachtingen waren dan ook best hoog.

Om een goede indruk te krijgen van de kaart, kregen wij een aangepast menu. Normaal gesproken zou je een keuze maken uit vis of vlees als ‘hoofdgerecht’, alleen in dit geval heb ik alvast beide voor je voorgeproefd!

Tijdens de try-outs kreeg ik de kans om een tasting van de voor- en hoofdgerechten te proberen. Over de voorgerechten niets dan goeds. We begonnen de avond met twee rondes met oesters. Daarna kregen we alvast een ’toetje’ voorgeschoteld. Een crème brûlée van eendenpaté.

Verfijnd menu met passende wijnen

De chef maakte vervolgens aan tafel het eerste zalmgerecht. Een waar spektakel. Eerst werd de zalm ingevet met olijfolie en vervolgens werd deze geflambeerd om opgediend te worden met sojasaus, een lente uitje en een pepertje. Yum! Een vleugje Azië en dat terwijl de kok uit Duitsland komt. Er volgde nog een andere variant van het zalmgerecht; dit keer gebakken met een basilicumsausje, voor wat extra frisheid.

Er was een gerecht dat het iets minder voor mij deed: de coquille met bloedworst. Ik ben gek op coquilles en die waren dan ook perfect bereid. Alleen ik ben persoonlijk niet zo’n fan van bloedworst. Mocht je gek zijn op bloedworst dan kun je deze combinatie vast en zeker beter waarderen dan ik deed. Gelukkig werd het al snel goed gemaakt met ratatouille met mul. Dit in combinatie met een Beaujolais Blanc wijntje was pure perfectie.

Sommwinehouse vis

Toen het visfeestje was afgelopen, stortte wij ons op de vlees gepaard met rode wijn, een Touraine Amboise. De vleesgerechten werden klassiek geserveerd. Een perfect stukje entrecote en een super mals stukje biefstuk. Wanneer een restaurant als toetje een moelleux van chocolade serveert, kan mijn avond eigenlijk niet meer kapot. Dan is het feestje echt compleet.

Perfect voor de zondagmiddagborrel

Winehouse SOMM is wat mij betreft een absolute aanwinst voor de Baarsjes. Ondanks dat het goed verstopt zit in de Baarsjes en je van buitenaf misschien niet zo snel door hebt dat dit een wijnbar is. Is het de perfecte plek om je zondagmiddag borrel te houden om vervolgens te blijven hangen voor een hapje. Wijnbar SOMM heeft zijn charmes, goede wijnen en een kaart waar je u tegen zegt. Helemaal fijn is dat de menuprijzen ook nog eens super schappelijk zijn met al het eten dat je voorgeschoteld krijgt.

Wat is er goed? De smaakcombinaties zijn echt verrassend en complementair!
Wat kan er beter? Persoonlijke smaak dat ik niet zo van bloedworst ben, dat soort ingrediënten kan niet iedereen waarderen.
Extra punten voor: De informele sfeer en persoonlijke benadering!

Contactgegevens Winehouse SOMM

Reserveren doe je via 06-24144708 of via de website.

Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag van 17:00 – 0:00, vrijdag en zaterdag van 16:00 tot 1:00, zondag van 15:00 tot 23:00. Maandag’s gesloten.
Baffinstraat 1, Amsterdam

Sabine de Witte