Travel

Sprookjesachtig Bremen met haar bijzondere parels

De Bremer stadsmuzikanten

Bremen, dat kennen de meesten mensen van het sprookje van de Gebroeders Grimm: Een ezel, hond, kat en haan vinden elkaar, nadat ze allemaal gevlucht zijn voor hun moordlustige baasjes. Vanwege ouderdom kan de ezel niet meer sjouwen, de hond niet meer jagen, de kat geen muizen meer vangen en de haan…nouja die vlucht omdat hij op het menu van zijn bazin staat. De vier bondgenoten besluiten om naar Bremen te gaan, dat bekend staat om zijn vrijheid, om zonder baasjes te leven en om straatmuzikanten te worden. Er staat zelfs een beeld van de muzikanten op het Marktplein naast het stadhuis van Bremen! Maar Bremen heeft meer, van typisch lokale bijzonderheden tot bijzonder on-Breemse taferelen.

Restaurant Bremer Ratskeller

 photo IMG_2375.jpg
Wat je ook op het Marktplein van Bremen vindt, is het authentieke gastronomische Bremer Ratskeller. Een restaurant met typisch Breemse gerechten en inrichting. Je bestelt hier een originele Bremer Knipp. Dit is een gerecht waarbij varkensvlees en granen gemixt zijn tot een schnitzelachtige vorm. Ze serveren het met gebakken aardappeltjes met spek en appel compote. Niet voor de vega’s onder ons, maar wat was het heerlijk! Lekker Duits.

 photo IMG_2321.jpg

Stadswijnkelder

Maar naast een droogje kun je er ook terecht voor een natje. En niet zomaar eentje: Bremer Ratskeller heeft de stadswijnkelder van Bremen. Leuk weetje, Ratskeller staat voor wijnkelder. Deze wijnkelder bestaat al meer dan 600 jaar en is daarmee de oudste wijnkelder van Duitsland. Het lijkt me bijna onnodig om te vertellen, maar je kunt er dus ook (Breemse) wijn proeven!

De inrichting van Bremer Ratskeller is groots opgezet, maar het voelt knus aan. Aan de zijkant van het restaurant zitten coupés waar je met een groep vrijwel afgesloten van het restaurant in privé-sfeer dineert. Overal staan gigantische wijnvaten. Waarschijnlijk ter decoratie, maar misschien zit er nog wel iets spannends in. Wie weet…

Cocktailbar Lemon Lounge

 photo IMG_2414.jpg

En dan? Naar huis? Nee, natuurlijk niet. Om de avond in stijl af te ronden, ga je de bar in. In Nederland niet meer te vinden, maar in Duitsland nog wel: een rokersbar. En dat niet alleen, een rokersbar met heerlijke cocktails. De Lemon Lounge heeft meer dan 100 diverse mixdrankjes, zodat er voor elke smaak wel iets te vinden is. De inrichting is een tikje ordinair met rode lampen en roodleren stoelen en banken, heel Duits, maar de sfeer is heel ontspannen en het publiek is heel divers. De Lemon Lounge bestaat inmiddels al vijftien jaar, een teken dat ze weten wat ze er doen.

 photo IMG_2399.jpg

De Lemon Lounge heeft naast zijn cocktails ook nog iets anders bijzonders. De zogenaamde Barrel Aged Cocktails. De naam zegt het al, cocktails worden in vaten opgeslagen. De cocktails nemen de houtsmaak van de vaten over, naarmate ze er langer inzitten. Zo ontstaat er een heel nieuwe drankje.

 photo IMG_2398.jpg

Bravo voor Bremen

Voor mij was Bremen een onbekende stad in Duitsland. Ik heb er nu maar één dag van kunnen genieten, maar ik raad de stad zeker aan. Nog een leuk weetje: het is ‘maar’ drie en een half uur rijden vanuit Amsterdam…
Ik was er voor een lancering waar je binnenkort meer over gaat lezen, met gelukkig genoeg tijd om tussendoor de stad te verkennen.

 photo IMG_2411.jpg
– We surely did!

Sabine de Witte