Travel

Srprs.me: op reis naar bestemming onbekend, wat doet dat met je?

srprs.me sabine

Of ik op reis wil met Srprs.me – die vraag krijg ik in mei. Al heel lang staat het op de bucketlist als iets dat ik ooit zou moeten doen. Voornamelijk om uit mijn enorme comfort zone te komen van goed voorbereid op reis gaan, soms op reizen waarbij praktisch alles voor me is geregeld en ik alleen maar aanwezig hoef te zijn. Bovendien ben ik perfectionist én control freak: een bijzonder onhandige combinatie op reis omdat je niet alles kunt voorzien en van te voren kunt weten. Improviseren vind ik lastig, als ik eenmaal iets heb bedacht dan moet dat, liefst op mijn manier, gebeuren. Toch besloot ik de uitdaging aan te gaan. Een multi-citytrip, in vier dagen twee steden bezoeken. Normaal is deze trip vijf dagen, met reisdag dus, maar dat paste niet qua schema. Srprs.me regelt vlucht en verblijf, de invulling van je trip is aan jezelf.

De Srprs.me voorwaarden voor een verrassingsreis

Srprs.me heeft verschillende thema’s, afhankelijk van hoe ver, hoe lang en je budget. Oh en je avontuurlijkheid: je kunt zelfs op ‘broke’ trip. Ik vind de Multi City al avontuurlijk genoeg. Daarnaast kun je drie bestemmingen opgeven waar je niet naartoe wilt, naast Londen en Parijs, waar iedereen ongeveer al is geweest. Op ons lijstje stond Boedapest, Barcelona en Berlijn. Zelf zou ik dolgraag naar een onbekende stad in Oost-Europa gaan, Gdansk, Warschau of Krakau bijvoorbeeld. Mijn reisgenote is vriendinnetje Martine, die prachtige foto’s maakt en zelf ontzettend veel heeft gereisd voor werk en privé. We houden allebei van het goede leven, dat hoeft niet per se over the top luxe, maar wel met goede wijn. Dat we het leuk gaan hebben, daar hebben we wel vertrouwen in, welke bestemming dan ook.

srprsme trip

Psychologische effecten van een reis met bestemming onbekend

Als de datum en mijn reisgezelschap eenmaal vast ligt, kan het grote wachten, gissen en hopen beginnen. Per mail druppelt er steeds meer info binnen, maar de cruciale informatie, moet wachten tot donderdag 13 juli om 7.00u. Inmiddels ligt de kaart met krascode al een week in huis en heb ik ‘m vast onder in mijn koffer verstopt om niet in de verleiding te komen. Sinds een week is ook de weersvoorspelling zichtbaar, zodat je een idee hebt wat je moet inpakken. Traveling light is met de huidige voorspellingen een challenge: 18 graden, bewolkt en regen. De weerkaart van Europa ernaast leggend sluit dat heel veel bestemmingen uit. Geen tripje naar het snikhete Spanje of bloedhete Kroatië en ook Athene lijkt uitgesloten. Mijn reisgenote blijkt een heuse Sherlock en haar speurneus en de mijne gokken op Dublin en Bergen (Noorwegen). Maar de Faroë-eilanden zijn ook een optie. Dagelijks check ik of het weerbericht niet ineens anders is en zelden heb ik zoveel moeite gehad met inpakken. Bij alles schiet de gedachte: Wat als we veel gaan wandelen? Wat als we op een boot gaan? Wat als het koud en nat is? Wat als… Om gek van te worden! Eerder deze week stond ik bij een boekwinkel tussen de reisgidsen met de gedachte dat ik er eentje moest kopen voor deze trip. Maar eh… welke?

Een normale reis bereid ik goed voor: ik maak een wishlist met plekken die ik wil bezoeken en dingen die ik wil doen, zet de plekken in Foursquare zodat ik een handig overzicht heb op een kaartje en vraag mijn netwerk naar lokale connecties en tips. Niets voor kunnen bereiden voelt voor mij alsof ik m’n werk niet doe maar ook een beetje alsof ik mezelf niet ben. Dit is SO not me!

De belangrijkste dingen: een paraplu, regenjas en flinke dosis enthousiasme liggen in ieder geval klaar. Voor de rest is het aftellen maar…

Sabine de Witte
Laatste berichten van Sabine de Witte (alles zien)