amsterdam

Start Something met Alvalle – op z’n Spaans in je eigen buurt

Alvalle ROEF inspiratiediner

Een tijdje geleden ontving ik een uitnodiging van Alvalle, een Spaans gazpacho merk. Of ik open stond voor een samenwerking, waarbij iets simpels als een drankje kan worden gezien als deuropener. Letterlijk, ‘Start Something’. Nou ben ik gek op Spaanse taferelen, zijn de hete dagen uitermate geschikt voor lang maar simpel tafelen met koude gazpacho en tapas en ben ik altijd te porren voor iets nieuws. Voor ik je lekker ga maken met foto’s hiervan, eerst iets anders.

Alvalle en Amsterdam

Inmiddels is Amsterdam al bijna 11 jaar mijn woonplaats en geniet ik erg van de buurt en stad waar ik in leef. Onlangs zei een vriendin over Amsterdam: ‘het is fijn om er even weg te gaan, maar nog leuker om weer terug te komen’ en dat kan ik beamen. Helemaal ergens anders heen verhuizen, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren. De stad gaat me aan het hart en ik zie haar in rap tempo veranderen. Helemaal nu ik parttime op de Wallen werk, en nee die verandering is niet altijd gunstig. Maar ook de Pijp, waar toen ik er kwam wonen net de Chocolate Bar helemaal hip was, en waar je nu over de hotspots en koppen kunt lopen. Door mijn werk bij concrete ben ik me nog meer bewust van de impact van architectuur op je stad en woonomgeving. Door mijn werk bij Iamsterdam vorig jaar, ken ik ook de achterkant en de aanpak van bepaalde problemen. Het blijven interessante vraagstukken als je het mij vraagt.

alvalle roef restaurant bureau

Zoku, door concrete ontworpen en sinds dag 1 mijn werkplek, is een mooi voorbeeld van een concept met impact op de stad. Een oud en saai gemeentekantoor is nu het hart van de buurt, met een social space als levendige ‘lobby’, die zeker niet alleen voor hotelgasten is. De co-working space trekt mede-ondernemers aan, buurtgenoten komen regelmatig op de koffie en de band met de neighbours is warm en uitnodigend. En niet te vergeten: de rooftop. Een heerlijke plek voor lunch, diner, koffietje of borrel. Maar het dakterras is niet alleen aangenaam voor zonaanbidders en borrelaars. Door de beplanting is het ook nog eens goed voor insecten (welkom bijen!), het gebouw en… juist, weer de buurt! Het is een sociale ontmoetingsplek en net als in de social spaces is de sociale controle er groot. Is er een feestje? De buurt is welkom. Mooi weer? De buren zonder tuin of balkon weten hun weg te vinden. Ligt er weer iemand in bikini te zonnen? Ja dat kun je vanaf daar prima zien. Stel je voor dat dat pand nog steeds anti-kraak semi-leeg was geweest? Dan was het er toch een stuk minder aangenaam. Een mooi voorbeeld is het pand even verderop, waar het altijd een puinhoop is, achtergelaten door illegale feestgangers of daklozen.

Jaarlijks organiseert ROEF het ROEFtop festival, waar ook Zoku aan mee doet. Je (her)ontdekt er rooftops en bekijkt de stad ineens van hoger perspectief. Als je goed naar al die rooftop initiatieven kijkt, hebben ze een ding met Zoku gemeen. Beplanting en een sociale functie die verder gaat dan een borrel doen. En dat zag Alvalle ook…

Inspiratiediner en nieuw perspectief op je stad

ROEF organiseerde in samenwerking met Alvalle een inspiratie diner bij restaurant Bureau – gevestigd in B. Dat was mij al bekend van Startupbootcamp en meerdere gevestigde startups. Maar het enorme dakterras, met jeu de boules baan en beplanting kende ik niet. Ze brachten 60 sociale stadmakers, verbindende designers en andere connectie connaisseurs samen op het dak. Geheel volgens Spaanse traditie waar het dak van oudsher een plek voor ontmoeting is Bij Restaurant Bureau dineerden we aan lange tafels: een mediterraans driegangendiner met tussenpozen vol inspiratie én klinkende feiten. Sprekers vertelden over hoe meer verbinding gelukkig maakt, broederschaprevoluties in steden, internationale voorbeelden en eigen ervaring. Er zijn heel wat nieuwe handen geschud, maar ik kwam er ook bekende gezichten tegen (hoi Citinerary, zwaai BartsBoekje!)

Het was inspirerend en leerzaam om sprekers Bas Mesters ▵ journalist en cultuurhistoricus die vanuit historisch en internationaal perspectief over broederschapsrevolutie in de stad sprak. Beate Volker ▵ hoogleraar sociologie deelde haar expertise over sociale relaties met buurtgenoten voor een gelukkig leven aan te horen. Net als de drie entrepreneurs die hun eigen inspiratie en best practices deelden: Lior Steinberg (HumanKind), Joop de Boer (Pop-Up City) en Manon van Hoeckel (Studio Manon van Hoeckel). Allemaal houden ze zich bezig met sociale aspecten en het leefbaarder maken van je omgeving. Inspirerend en leerzaam is het zeker. Als ik terugdenk aan de tijd dat ik twee jaar lang maandelijks in Barcelona zat, herken ik de geschetste situaties van uitnodigende dakterrassen, feestjes met onbekenden tot in de kleine uurtjes, waarbij iedereen willekeurig aan kan schuiven en binnen kan vallen. Dat zie je in Nederland niet zo snel gebeuren. Hoogste tijd dus om zelf die deuren eens wat vaker open te zetten, of je buren spontaan uit te nodigen voor een avond ‘op z’n Spaans’. De perfect serve en gazpacho van Alvalle is een makkelijke stap. Weet jij wie je buren zijn? En wanneer zat jij voor het laatst aan een tafel met onbekenden? Hoe leuk was dat? Juist, even aftasten en onwennig, maar daarna maak je er samen altijd wat leuks van.

Yes, die buurtborrel die ga ik binnenkort zeker geven. En daar zal ik ook de virtuele deur voor open zetten, zodat je zelf kunt zien hoe leuk dat eigenlijk is, spontaniteit en het onbekende. Alvalle maakt je dat overigens extra makkelijk met de Alvalle Buren Borrelbox. Volg @AlvalleNL om te zien hoe jij er zelf een kunt bemachtigen en start something!

Foto credits Alvalle/ROEF: World of Me Marie
Foto credits alle foto’s waar ik op sta: Ashkan Mortezapour

Disclaimer: dit is een betaalde samenwerking met Alvalle. Voor het aangaan van samenwerkingen en ambassadeursschappen zijn we bij YourAmbassadrice heel kritisch en het zal nooit invloed op een persoonlijke mening hebben.

Sabine de Witte