Travel

Stedentrip Brussel: waarom je deze stad zeker een kans moet geven

Manneke-pis-Brussel

De stad Brussel

Brussel is natuurlijk de hoofdstad van Europa. Dit vertaalt zich voornamelijk in de in grote getale aanwezige expats werkzaam voor het Europese parlement en de vele grote bedrijven die er zijn gevestigd. Even wat facts & figures: Brussel telt ruim 1,2 miljoen inwoners verdeeld over 19 gemeenten. Als je daar de voorsteden bij optelt is het daarmee de grootste stad van België. Sabine heeft al eerder haar Brussel-belevingen gedeeld, nu laat ik je Brussel zien door mijn ogen.

Grote-Markt-Brussel

Helaas kennen we deze stad de afgelopen jaren voornamelijk van nieuws over aanslagen. Op 22 maart 2016 werd de stad in haar hart geraakt met diverse aanslagen. Iets dat het toerisme niet goed heeft gedaan. Veel mensen laten Brussel inmiddels links liggen, iets wat deze prachtige historische stad niet verdiend. Deze stad, op slechts 2 uur met de Thalys vanaf Amsterdam Centraal, is namelijk echt heel leuk en veelzijdig! Naast een enorme schat aan culinaire parels en een shopping gebied waar je jaloers op wordt is er ook nog eens een rijke historie met prachtige gebouwen en parken. Kortom, heel veel redenen om juist wél naar deze prachtige stad te gaan!
Wafels-Brussel

Waar overnacht je in Brussel?

Aloft Brussel Schumann
Een van de hotels waar ik heb gelogeerd was het Aloft Schumann. Dit hotel, een soort zusje van het welbekende W hotel, bevindt zich in het zakelijke hart van Brussel. En dat is te merken! Tijdens mijn trip was er toevallig een Europese top en was de buurt bezaaid met ministers en presidenten, indrukwekkend!

Het hotel zelf is modern ingericht met een kleurrijke, speelse lobby met bar, genaamd W xyz, waar je prima een avond door kan brengen. In de bar zijn met grote regelmaat live optredens van jonge muzikanten. Via Project Aloft Stars kunnen deze aanstormende talenten zelfs een contract winnen als ze de meeste Facebook stemmen weten te bemachtigen.
Ook is er een ruim, al even kleurrijk terras voor de zomerse dagen.

Lobby-ALoft

De kamers zijn ruim en hebben alles wat je nodig hebt.Zo heeft elke kamer bijvoorbeeld de plug-n-play-dockingstations van Aloft die tablets, laptops of muziekapparaten verbinden met de 42-inch lcd-tv van de kamer. Lekker je eigen Netflix streamen dus!

Kamer-Aloft-Brussel

Verder is er in de ruime inloop badkamer een oversized regendouche mét badproducten speciaal gecreëerd voor Aloft Hotels door Bliss® Spa. Heerlijk! Uiteraard is er in het hele hotel snel en gratis wifi.

badkamer -Aloft-Brussel

Leuk detail; wil je eigen hond meenemen kan dat gewoon. Sterker nog, als je dat vooraf aan geeft regelt Aloft een hondenmand en alle benodigdheden voor je grote vriend.

Wat kan je allemaal in Brussel doen?

Wiels, museum moderne kunst
Wiels-museum-Brussel

Brussel heeft, uiteraard zou ik bijna zeggen, ook een museum voor de moderne kunst. Het Wiels wel te verstaan. Gevestigd in een oude brouwerij is dit dé broedplaats voor creatief Brussel. Bij binnenkomst in de ontvangsthal zie je al snel de sporen van de brouwerij terug. Grote, koperen ketels sieren nog steeds de entree en en hier en daar zie je oude bewegwijzering van de brouwerij. Ook is er in de hal een leuk koffiecafé geopend waar je kan neerstrijken voor een koffie en broodje. Daar wordt dan ook goed gebruik van gemaakt door de lokale freelancers, het maakt het museum meteen bij binnenkomst levendig, leuk!

Dumas-Wiels

Verder telt het pand maar liefst 3 verdiepingen waar je een enorme verzameling moderne kunst kunt vinden. Uiteraard veel Vlaamse en Waalse kunstenaars, maar ook zeker internationale artiesten ontbreken niet. Ook zijn er veel wisselende tentoonstellingen. Op dit moment is er bijvoorbeeld een tentoonstelling van beeldhouwster Rita McBride. Rita McBride werkt met de taal van de beeldhouwkunst en wendt de woordenschat van architectuur en design aan. Haar interdisciplinaire kunstpraktijk omvat ook publicaties in samenwerking met andere kunstenaars, boeken, performances en grootschalige werken in de publieke ruimte. McBrides monografische tentoonstelling, getiteld Explorer (Verkenner) omvat zowel nieuwe creaties als bestaande werken, waaronder verscheidene die nooit eerder in Europa te zien waren. Aanrader!

Apéro

Om de hoek van het Four Points by Sheraton Brussels Hotel is de perfecte spot voor je dagelijkse apéro. Een gezellige, boerenmarkt met lokale producten als groente en fruit, die zo rond borreltijd transformeert tot een levendige apéro. Vele kraampjes trekken de flessen wijn open en heel Brussel lijkt zich lijkt te verzamelen voor een afterwork drink. Haal bij de ene kraam een bakje olijven, bij de andere wat druiven en uiteraard een goede wijn en de avond kan beginnen. Erg origineel en heel leuk om te doen en absoluut het beste begin van een lange, Brusselse avond.

Apéro op de markt
Foodtruck-Brussel

Chocolade workshop
Chocolate lovers opgelet! In de stad van de chocola is het haast onmogelijk niet iets met chocola te doen of te proeven. Een van die heel bijzondere dingen die je kan doen is een kleine workshop zelf bonbons maken bij meester chocolatier Laurent Gerbaud. Deze meester legt je met heel veel liefde (en geduld) uit wat het verschil is chocola, hoe je perfecte bonbons maakt en hoe je die vervolgens het beste kan eten.(Heeft iemand daar echt een goede uitleg over nodig??) Naast een atelier waar je de bonbons kan maken is er ook een koffiecorner mét shop waar je deze guilty pleasure ook gewoon meteen kan kopen én opeten.

Winkels in Brussel
Brussel mag met recht een shop-walhalla worden genoemd. Van de bekende high street ketens als Zara en H&M tot de luxe brands, alles is te vinden. Als je vooral op zoek bent naar de luxury brands is het Four Points by Sheraton Brussels Hotel jouw hotel. Gelegen op steenworp afstand van Avenue Louise is dit de perfecte uitvalsbasis de verstokte shoppers. Deze klassieke avenue is de thuisbasis van luxe merken en kleine, onafhankelijke boutiques. Ook vind je er diverse koffiebarretjes en lunchzaken. Prima om je er een hele dag te vermaken!

De veruit bekendste winkelstraat is Chaussée d’Ixelles. Met een whooping 31.000 shoppers per dag kun je het misschien niet de rustigste straat noemen, maar wel divers. Naast de standaars ketens is deze buurt ook bekend om de diverse exotische winkels vol eten en cosmetica en vele cafe’s en boutiques.

Hopelijk heb ik je hiermee geïnspireerd om deze stad in 2018 te bezoeken, de stad heeft het meer dan verdiend!

Sabine de Witte