Travel

Stedentrip Groningen

Station Groningen

Groningen

Ok, ik moet toegeven, je moet er wel ruim twee uur voor in de trein zitten vanaf Amsterdam, maar dan ben je ook wel in het bijna Noordelijkste puntje van Nederland. In een koud, maar zonnig februariweekend togen Rik (die uiteraard verantwoordelijk is voor de fijne foto’s!) en ik naar Groningen om daar een weekend door te brengen.

Deze studentenstad telt ruim 200.000 inwoners waarvan dus een whooping 75% van de binnenstadbewoners student is. Dat er dus kroegen en cafe’s zijn spreekt voor zich. Ook een mooi detail, Groningen kent geen sluitingstijden wat ervoor zorgt dat er altijd wel een plek voor een drankje te vinden is.  Ook niet te missen is natuurlijk de Martinitoren. Met zijn 97 meter hoog een landmark van deze Hanzenstad. Maar er was veel meer!

 photo Martini toren-09189.jpg

Student Hotel

Wij sliepen in het Student Hotel, want ook Groningen heeft een vestiging van dit fijne concept. Voor hen die dit niet kennen, The Student Hotel is een, goed gegokt, complex van hippe, design, all inclusive studentenkamers die een student voor maximaal een jaar kan huren. Voor de, ik geef toe, wat hogere prijs dan een kamertje achteraf krijgt de student een volledig ingericht appartement met gedeelte keuken en een Van Moof fiets tot zijn of haar beschikking. Daarnaast heeft elke vestiging ook een flink aantal hotelkamers voor de niet-studerende bezoeker. Wees gerust, de kamers zijn volledig gescheiden van de studentenkamers dus verwacht geen/ wees niet bang voor (doorhalen wat niet van toepassing is) studentenhuisfeestjes op de gang, maar eerder een heel erg tof designhotel met o.a. een gym en recreatieruimte. Ook voor hotelgasten staan er fietsen klaar.

 photo Vlag kamer-09151.jpg

Op dit moment zijn er al vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam, maar ook in Parijs, Barcelona en Florence bevinden zich inmiddels hotels.

Wat The Student Hotel voor mij uniek maakt is de combinatie van design, locatie en de prijs. Alle 3 zijn on point. Het design is jaloersmakend (ik was tijdens dat verblijf midden in een verhuizing en vroeg me serieus af of ik ongemerkt een stoel mee het hotel uit zou kunnen krijgen), de ligging centraal (7 minuten met een taxi vanaf CS, er gaat vast ook een bus) en in een leuke, levendige buurt met als bonus de heel acceptabele kamerprijzen. Fijne combi dus!

 photo Overzicht kamer-09110.jpg

 photo Kaart kamer-09104.jpg

 photo Notebook kamer-09093.jpg

 photo zithoek lobby SH-09263.jpg

 photo Gorilla kunstwerk lobby SH-09264.jpg

 photo OPEN interieur SH-09226.jpg

 photo Logo Student hotel 09127.jpg

 photo Postbus interieur SH-09227.jpg

The Pool

Naast een heel tof hotel heeft het hotel in Groningen nog iets anders heerlijks; The Pool. Mocht je denken, die naam ken ik. Klopt. Net als de vestiging in Amsterdam heeft ook The Student Hotel in Groningen een eigen restaurant.  Hier wordt onder andere ’s ochtends een prima ontbijt geserveerd met alles wat je verwacht en meer. Denk scrumbled eggs, tomaatjes, bacon (tegen de lichte hangover van je nacht Groningen…) en verantwoorde yoghurt, vers fruit en sapjes. Leuk detail; ook niet-hotelgasten kunnen hier ontbijten vanaf 7.00 uur.

The Pool heeft uiteraard ook een uitgebreide lunch- en dinerkaart met een klein mediterraans tintje. Denk bijvoorbeeld aan pita brood met hummus of lamssouvlaki.  photo tafel The Pool -09246.jpg

Ik at er zo ongeveer alles van de kaart (je moet alles proeven he?) en genoot onder andere een parmaham pizza, een ceasarsalade en een perfecte viskroketjes.  photo The Pool dinner-09234.jpg

Naast gewoon lekker eten schenken ze goede wijn (vind ik dan weer belangrijk), is de bediening goed (haast een unicum!) en de setting net zo design technisch in orde als het hotel (hallo toffe neon!!).

Hoe leuk Groningen ook is, het is zeker een aanrader “gewoon” in het hotel te eten.

 photo Neon The Pool-09254.jpg

 

 

Winkels

Winkelen in Groningen is leuk! er is een heel divers aanbod van de gebruikelijke highstreet tot leuke, kleine boutiques. En het kan aan mij liggen, maar het liggen de prijzen hier toevallig ook net iets lager?

Een paar winkels licht ik er graag uit.

Laif en Nuver

Aan de Vismarkt zit Laif en Nuver. Een woonwinkel in de categorie; allemaal hebben.  Van fijne geurkaarsen en beautyproducten van Meraki tot kleden en grote, zinken letters en alles er tussenin.

 photo Winkel logo-09155.jpg

Alles zo gestyled dat elk hoekje een klein, fotowaardig hoekje wordt en dat je meteen dat zelfde hoekje mee naar de kassa wil slepen. Ik kocht o.a. een kaars van Meraki en veren voor onder een stolp. Dat soort zaken dus.

 photo interieur winkel 1-09158.jpg

Waar?: Vismarkt 40, Groningen

Woon Zooi

Een andere leuke woonwinkel is Woon Zooi. Met het uiterlijk van een bloemist is deze winkel stiekem veel meer. Tussen de cactussen, van mini tot formaat reuze, vind je ook mooie schalen, borrelplanken met delicatessen zoals olijfolie en zout en zelfs sierraden.

 photo Logo woon zooi-09180.jpg

 photo Cactussen-09177.jpg

Waar?:
Zwanestraat 27, Groningen

Flokstra

Iets waar je wellicht niet meteen naar binnen zou stappen, maar wat zeker wel de moeite waard is, is Flokstra. Flokstra laat zich het best omschrijven als schilderwinkel. Werkelijk álles wat je teken- en schilderhart begeert is er te krijgen. Van verf en papier tot grote doeken en schildersezels. Ik kocht er o.a. een tekenmodel (je weet wel, zo een houten poppetje) en prachtig papier.

Waar?: Stoeldraaierstraat 35, Groningen

Food ’n drinks

Drie Gezusters

Geen bezoek aan Groningen compleet zonder bezoek aan deze mega kroeg in een monumentaal pand aan de Grote Markt. Met maar liefst 10(!!) verschillende barren, waaronder de befaamde draaiende bar, is er altijd wel een plekje waar je je thuis voelt. Overdag een keurig grand cafe, ’s nacht al jaren een geliefd feestcafé. Niet te missen!

Waar?: Grote Markt 39, Groningen

Brouwerij Martinus

Zoals zoveel grote steden heeft ook Groningen sinds 2015 een heuse “hipster biertje” compleet met eigen brouwerij. Namelijk; brouwerij Martinus.

 photo Brouwerij Martinus-09192_1.jpg

Voorheen was hier een drukkerij gevestigd. Het ene ambacht heeft plaatsgemaakt voor het andere. Waar eens de drukpers stond te draaien, staan nu brouwketels te pruttelen. Om de ketels heen is een bar met restaurant waar je direct de biertjes kan proeven (dat blond biertje:<3). Het enthousiaste personeel legt je graag alles uit en als je even rondvraagt loop je misschien zelfs gewoon tegen een van de brouwers aan.

 photo Brouwerij Martinus 2-09215.jpg

Waar?: Kostersgang 32-34, Groningen

Vera

Een van de vele plekken in Groningen om uit te gaan is de Vera. Vera is hèt centrum voor de Pop-Cultuur in Groningen, of zoals ze dat ooit zo mooi voor zichzelf bedachten: Club for the International Pop Underground.

Vera was ooit een keurige studentenvereniging, en daar komt de naam ook vandaan: Veri Et Recti Amici (Ware En Oprechte Vrienden). Anno nu is het een volwaardig concertpodium. Vele, inmiddels wereldberoemde bands hebben hier ooit gestaan, zoals: U2, Sonic Youth, Nirvana en The White Stripes.

Waar?:Oosterstraat 44, Groningen

Art

Galerie Noorderlicht

 photo Galery Groningen-09166.jpg

De Noorderlicht Fotogalerie is een permanente expositieruimte voor verhalende, genre-

overstijgende fotografie. Via de galerie wil Noorderlicht jong lokaal talent een podium bieden, maar ook eigenzinnige meesters uit binnen- en buitenland bij een breder publiek onder de aandacht brengen. Van lokale helden als Mathieu Keuter en Arnoud Bakker, tot internationale grootheden als Abbas, Anders Petersen en Kiyoshi Suzuki. Bovendien fungeert de galerie als laboratorium voor de jaarlijkse fotomanifestaties.

De entree is bovendien helemaal gratis, ook altijd fijn!

Waar?: Akerhof 12, Groningen

Groningermuseum

Ik roep het altijd, maar ook zeker voor Groningen geldt; geen bezoek aan een stad zonder museum!

Op het museumeiland bij het station ligt het Groninger museum. Ontworpen door o.a. Philippe Starck is het gebouw op zich al een kunstwerk! De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit hedendaagse kunst met veel ruimte voor mode (!) en ook een stuk Groningse geschiedenis.

Op dit moment is er een uitgebreide tentoonstelling van Rodin die je eigenlijk niet mag missen. De expositie toont gipsen en bronzen beelden, waaronder bekende werken als De Denker en Balzac, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s die blijk geven van de creativiteit van de kunstenaar. Ook laat de tentoonstelling het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals De Kus. Aanrader!

Waar?: Museumeiland 1, Groningen (t.o. het Centraal Station van Groningen)

 photo Groninger Museum-09343.jpg

Sabine de Witte