Travel

Stedentrip naar Newcastle

Milk beer with view Newcastle

Een stedentrip naar Newcastle per cruise, niet iets wat ik zelf had bedacht. Maar een dergelijke uitnodiging laat ik niet aan mijn neus voorbij gaan en zo nam DFDS Seaywas mij mee op avontuur. En Newcastle verraste: je kunt er gratis naar musea, er is een zondagsmarkt(!), heel veel pubs (uiteraard) en er is natuurlijk de rivier de Tyne met zijn vele romantische bruggen. Lokale blogster Rachel Kershaw liet alle leuke plekken van Newcastle zien!

Hoe kom je in Newcastle

Een van de vele voordelen van een stedentrip naar Newcastle is dat je er met de boot kunt komen. Een tripje op een boot voelt voor mij al snel aan als een vakantie opzich. En al helemaal als je je bedenkt dat het zestien uur duurt om er te komen. Dat klinkt lang, maar eenmaal op de boot ben je dat zo vergeten. Zie het als een minicruise bovenop je stedentrip! Luxe veerbootmaatschappij DFDS Seaways brengt je vanaf IJmuiden tot Newcastle en heeft genoeg vertier aan boord om de tijd door te komen. Zo is er een bioscoop, een cocktailbar en zijn er verschillende restaurants aan boord. Het ‘cruiseschip’ heeft sinds kort een pop-up restaurant waar het eten elke maand een ander thema heeft.

 photo DFDS pop-up restaurant boat.jpg

Zo hebben ze bijvoorbeeld tapas, burgers of, tijdens mijn trip, ‘Asian’ food. En het leukste is dat je alle gerechten met elkaar deelt. Het voor- en hoofdgerecht bestaat uit een verzameling van hapjes die je samen opeet. Een aanrader!

 photo voorgerecht thais dfds pop-up restaurant.jpg

 photo Dessert dfds pop-up restaurant boat.jpg

Ja… het is net zo lekker als het eruitziet. Als je meer wilt weten over het schip zelf: Sabine heeft al eens eerder een artikel geschreven over deze minicruise met een uitgebreidere omschrijving van haar tijd aan boord bij DFDS Seaways!

Wat is er te doen in Newcastle

Een waar godswonder gebeurde er toen ik in Newcastle was: de zon scheen! Zelfs de lokale bewolking wist niet goed wat te doen met dit mooie weer zo vroeg in het seizoen. Waaronder ook de lokale gids en blogster Rachel Kershaw. Ondanks dat bleef ze enthousiast vertellen over haar hometown liet ze de beste must go’s zien.

 • Cultuur in Newcastle

 • Toegegeven, het weer was nu uitzonderlijk goed, maar mocht je je in een wat regenachtigere situatie bevinden dan is er geen nood. Newcastle huist vele bijzondere musea die ook nog eens vrij toegankelijk zijn. Hieronder vallen alle musea die aangesloten zijn bij Tyne & Wear Archives and Museums, waaronder het BALTIC museum voor moderne kunst. Je schijnt er ook een mooi uitzicht te hebben over de stad!

   photo BALTIC centre of contemporary art.jpg

  Natuurlijk is er ook het standbeeld van meneer Earl Grey. Het is een imposant standbeeld midden op het stadsplein. Rachel vertelt dat het soms mogelijk is om helemaal tot boven te klimmen. Helaas is dat vandaag niet mogelijk.

   photo Earl Grey Newcastle.jpg

  Op datzelfde stadsplein ligt in een zijstraat de favoriete cinema van Rachel genaamd Tyneside Cinema. Waar je naast films ook hun galerij en de boekenclub kunt bezoeken. Je kunt er workshops doen, breien en last but not least: cocktails drinken in de cocktailbar.

   photo Cinema tyne side.jpg

 • Eten en drinken in Newcastle

 • Zei er iemand cocktails? Dan is Please to meet you zeker het bezoeken waard. Ze hebben een kast vol gin en een hele knusse inrichting die me wat deed denken aan de Pulitzer’s bar in Amsterdam. Ze hebben ook een hele schattige tuin waar je je drankje tussen de bloemen en planten kun drinken.

   photo Please to meet you Newcastle gin.jpg
   photo ginkast Please to meet you Newcastle.jpg

  Uiteraard heeft Rachel de oudste pub van Newcastle laten zien, Old George. Er wordt vaak live muziek gespeeld met op donderdag en zondag een open-mic-avond waarin lokale talenten een podium krijgen.

   photo Old George Newcastle.jpg

  De drank vloeit rijkelijk in Newcastle, maar mocht je na al die vloeistoffen ’s ochtends trek hebben in een goed ontbijt, ga dan langs bij tea room Violets. Rachel vertelde dat de eigenaresse van Violets tevens de vrouw is van Michelinchef Kenny Atkinson. Kenny Atkinson werkt normaal gesproken bij zijn eigen restaurant House of Tides, maar het gerucht gaat dat de kok soms in de tea room van zijn vrouw kookt en je dus een fantastisch maal krijgt gepresenteerd. Wees wel op tijd, want het is er vaak razend druk.

  Nog een fantastische plek om te gaan lunchen is Cook House. Hier kun je van maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 15.30 uur ontbijten en lunchen. Het menu wisselt dagelijks dus wat je krijgt is een verassing, maar lekker is het sowieso!

   photo Cook house burn.jpg

 • Markten in Newcastle
 • Nieuwe plek, nieuwe markten. Ook in Newcastle hebben ze een rommelmarkt waar veel lokale bewoners graag hun luie zondag vertoeven. Heerlijk over de markt slenteren, en met een koffie of wat sterkers de dag beginnen. Van 09.30 uur tot 16.00 uur kun je naar de markt voor lokaal geproduceerde producten, kunst, mode en spelen er muzikanten.

  De rest van de week kun je al je waar halen bij de Grainger Town Market. Hier halen alle locals hun eten en drinken vandaan en de sfeer is er heel gemoedelijk. Ze hebben binnen ook goede koffietentjes en ook de zoetekauw komt niet te kort. Leuk weetje: bij de koffietentjes is het veelal mogelijk om haver of sojamelk i.p.v gewone melk in je cappuccino te krijgen. Handig!

  De terugreis

  Ben je helemaal uitgeschopt -gegeten en -gedronken en ben je ‘klaar’ om terug te gaan? Dan kun je weer lekker aan boord gaan en de lome uurtjes meepakken met een eindeloze zonsondergang. En al schommelend val je met de golven in slaap. Tot ziens Newcastle.

   photo Sunset DFDS boat.jpg

  Sabine de Witte