Travel

Stedentrip: Praag

safe travels

De reis

Het leuke van schrijven voor Your Ambassadrice is dat je naar plekken mag waar je misschien in de eerste instantie helemaal niet aan had gedacht of juist naar die plekken gaat waar je heel graag naar toe wil. Voor mij is Praag er een in de eerste categorie. Ik ken vrij veel mensen die er zijn geweest en enthousiast terug kwamen en toch was ik er nog nooit geweest. Zonde weet ik nu! Want wat is Praag een leuke en vooral prachtige stad!

Binnen een ruim uur vliegen vanaf Schiphol landt je in Praag in een totaal andere wereld. Want: een taal waar je niks, maar dan ook niks van kan maken en een eigen munteenheid. Lekker ouderwets omrekenen dus. Dat rekenen niet mijn sterkste punt is bleek toen ik het eerst uur totaal verkeerd omrekende en dacht dat een hamburger van de roomservice een whooping 60,- zou moeten kosten. Niet dus… Verder het weekend maar even mijn calculator op mijn Iphone gebruikt, kleine tip, just saying… 😉
Vluchten gaan overigens ook vanuit Rotterdam en Eindhoven en met een beetje speurwerk vlieg je er voor de prijs van een treinretourtje Amsterdam-Groningen heen. (Google maar wat een retourtje kost 😉 )

Hotel

 photo Warm welkom kamer Praag.jpg

Ik verbleef in het Vienna House by Andal. Onderdeel van een keten met voornamelijk hotels in Tsjechie en Duitsland. Het hotel had een prima ligging net iets buiten het centrum van Praag, maar was met de tram of metro een klein kwartier van de meest belangrijke plaatsen af, heel prima dus! Daarnaast ruime kamers, voorzien van alle gemakken. (Ik had zelfs een bad en ik hartje in bad gaan!).

 photo Badkamer Praag 4.jpg

De omgeving van het hotel was gezellig, een paar prima winkels en een grote supermarkt (nog zo’n ding dat ik heel leuk vind in het buitenland, supermarkten)

Foodtour

Een goede manier om een stad te leren kennen is aan de hand van Horecabezoekjes, dat is geen nieuws. Wat wel een first voor mij was, was de Praque Food Tour. Met andere woorden, op stap met een gids die je meeneemt van foodspot naar foodspot. Mijn verwachting was dat we van hotdogkraam naar bar zouden gaan, maar dat was compleet anders. Allereerst was onze gids een onwijs leuke dame van 29 genaamd Leona die geboren en getogen Praagse was. Ze wist alles en elke vraag in vlekkeloos Engels te beantwoorden. Daarnaast nam ze ons mee naar echt hartstikke mooie locaties waar we heerlijk (en veel!) aten. Tijdens het eten werd aan de hand van de maaltijden veel vertelt over de cultuur, de geschiedenis en de tradities van de stad en het land. Ondertussen zie je ook nog eens heel veel van Praag. Een absolute aanrader om meer over de stad te weten te komen!

 photo Bier 5.jpg

Zo waren wij o.a. bij een bierhal die er in de eerste instantie uit zag als een shabby jaren 70 kroeg, maar die, als je net even wat verder keek, stiekem een hipster bierbar in vermomming was. Het interieur was met opzet volledig nagebootst uit de Sovjet tijd tot de treurige vitrage aan toe. Stiekem heel leuk en ook een mooi gemengd publiek. Je snapt dat in een echte bierhal er ook echte schnitzel gegeten moet worden (guilty pleasure!)

 photo Schnitsel Praag 1_1.jpg

En uiteraard de enorme pullen bier voor 2,- per pul. Praag is en blijft een bierstad waar je voor drie keer niks schandalig veel kan drinken. Iets dat de Tsjechen dan ook graag doen. Een whooping 137 liter bier persoon maar liefst.

 photo Bierpul op brug Praag.jpg

Praag

Praag lijkt nog het meest op een filmset, op elke hoek van de straat de mooiste architectuur. Niet zo gek dus dat er dan ook echt veel films in Praag worden opgenomen. Ik werd redelijk hysterisch toen ik de locatie van de openingsscene van Mission:Impossible direct herkende. (Je weet wel, met de steegjes, aan het mistige water, dat ze dan doen alsof ze een dronken, verliefd stel zijn en dat ze dan worden verraden?? Niet? Terugkijken dus!)

 photo Pastel hotel Praag.jpg

Verder is er adembenemend veel goede architectuur met een behoorlijk Parijse vibe, iets dat ik niet had verwacht. Uiteraard kun je de Karlsbrug niet overslaan hoe druk deze ook is. de wereldberoemde brug met elke zoveel meter een machtig theatraal kunstwerk kun je niet missen; deze verbind de twee delen van de stad met elkaar die wordt verdeeld door de rivier de Moldau.
Een aantal zaken zijn echt meer dan de moeite waard om te bekijken. Allereerst de Nationale Opera waar nog steeds zeer regelmatig voorstellingen zijn. Wel op tijd reserveren, het gaat snel!
Ook kun je bijna onmogelijk de burcht niet overslaan. Ik zei bijna onmogelijk, want ik had “slechts” 2,5 dag in de stad en heb dat dus wel gedaan, maar alleen al de aanblik vanaf de brug op de imposante burcht zegt genoeg, daar moet je heen.
Geen citytrip zonder museumbezoek, je kent me 😉 In Praag ben ik naar het Mucha museum geweest. Mucha (je moet het even Googlen, maar dan weet ik zeker dat je het ook kent) is de bekende tekenaar van Art Nouveau tekeningen uit begin jaren 1900.

 photo Mucha.jpg

Het museum is klein, maar bevat heel veel informatie met veel werk. Neem een rondleiding, de dames die al ietwat op leeftijd zijn zitten vol enthousiasme en vertellen graag over al het moois.
Alles is heel goed te belopen, maar voor de niet-wandelaars geen nood, het OV is heel prima geregeld. er is een uitgebreid metrostelsel en een al even goede tramverbinding. Al snel wordt je hier hartstikke handig in, beloofd.


Ook echt niet te missen (al is het alleen al omdat het nogal een fotogenieke plek is) is de John Lennon memorial wand. De muur, ooit een doodgewone muur in Praag, is sinds 1980 een verzamelplaats voor protest teksten en tekeningen en dat uit zich in een kleurrijke muur midden in Praag. Stop daar nog een hippe, Praagse boy met gitaar bij die Beatles liedjes speelt en je hebt nu een mierzoete, maar te gekke plek in Praag.

Uit eten

Eten, ik hou er van! En in Praag heb ik dat genoeg gedaan, geloof me 🙂 Waar ik naast de eerder genoemde plekken nog meer was? Hier!

Bistro Next Door

 photo Restaurant Next Door Praag 1_1.jpg

Bistro next door, de nieuwste aanwinst van de beroemde chef-kok Zdenek Pohlreich, is een nieuw hot item voor alle Tsjechse foodies en daar moesten we uiteraard heen! Zdenek was mij niet helemaal bekend, maar deze beroemde chef-kok, best-selling auteur, tv-persoonlijkheid en ondernemer is een Tsjechie een ware held. Of zoals Leona, onze gids, hem noemde: de Praagse Gordon Ramsey. Toen Tsjechie in de jaren tachtig onder het communisme geisoleerd van de rest van de wereld raakte koos hij ervoor om te emigreren in 1989 naar de Nederlandom vervolgens over de hele wereld ervaring op te doen. In Australie werkte hij langzaam zijn weg omhoog en werd hij executive chef van het bekende restaurant La Guillotine. Nu is hij weer terug in Praag op deze hotspot. Het restaurant ligt centraal in Praag en heeft een te gekke inrichting.

Perníckuv sen

Een traditie in Praag met de feestdagen is het bakken van kilo’s (ik overdrijf niet) kerstkoekjes. Dit alles om uit te delen aan familie en vrienden en daarmee toch vooral te bewijzen dat je een hartstikke geschikte huisvrouw bent. In lijn met deze traditie, en omdat er ook wat minder geslaagde huisvrouwen zijn, is er een echte gingerbread man koekjeswinkel genaamd Prenickuv Sen welke zo uit een zoete kerstfilm zou kunnen zijn gestapt.
Adres: Haštalská 757/21 | 110 00 Praha 1-Staré Město

Farmers market

 photo Koffiemenu boerenmarkt.jpg

Op zaterdag is er aan de oever van de Moldau is er elke week een echte boerenmarkt met enkel lokale producten van groente en fruit tot hele maaltijden. Bij mooi weer verzameld Praag zich massaal op zaterdag op de markt niet alleen om er de boodschappen te doen maar ook als ontmoetingsplek voor koffie en een lunch die je ter plekke koopt én opeet.


Een pareltje verstopt op een klein beetje gekke parkeerplaats is Kavárna Creperie. Een koffiebar met als uniek product pannenkoeken met een soort karamelpasta en creme fraise. En dat smaakt dus veel beter dan het klinkt! (serieus, waarom smeren wij geen creme fraise op pannenkoeken??). Deze enorm hippe bar is gevestigd in een oude tapijtenfabriek waar de stad een pitch voor uit had geschreven onder de noemer: wie weet er tijdelijk raad met deze plek? Het resultaat is een super hippe, haast Berlijnse koffiebar met heerlijke industriele inrichting. Heel jong Praag lijkt zich hier te verzamelen en dat snap ik helemaal. Zeker de moeite waard, als moet je wel heel even zoeken… 😉

 photo Chai latte Praag.jpg

Ook enthousiast geworden om deze prachtige stad te bezoeken? (en ik zou het doen!) Meer info over Tsjechie in het algemeen en Praag kun je vinden op de website van het tourisme bureau Tsjechie.

Sabine de Witte