Travel

Stedentrip Riga

stedentrip riga

Een stedentrip is voor mij de ideale getaway! Je hoeft er vaak niet ver voor te reizen en toch kan je op redelijke afstand in een totaal andere wereld terecht komen, zoals bijvoorbeeld Riga. Vaak voelen 3 dagen in een andere stad als een week vakantie. Het fijne van mijn werk voor Your Ambassadrice is onder andere dat ik soms naar plekken mag waar ik in de eerste instantie helemaal niet aan had gedacht. Vaak zijn die plekken nou net degene die het aller leukst zijn! Riga is een heel goed voorbeeld van een stad waar ik in de eerste instantie nooit als stedentrip aan zou hebben gedacht. En je raad het al, ik werd enorm verrast door deze prachtige stad!

Riga – Letse hoofdstad met kleur

Riga is de hoofdstad van Letland en met circa 640.000 inwoners de grootste stad in de Baltische landen. De stad ligt aan weerszijden van de Westelijke Dvina dicht bij de monding in de Golf van Riga , de Oostzee. Het is het politieke, economische en culturele centrum van Letland. De stad heeft door zijn ligging twee verschillende gezichten; enerzijds is het een energieke, Europese stad en aan de andere kant is het juist een enorm Russische stad. Niet zo gek aangezien Riga slechts 300 km van de Russische grens ligt. Doordat veel mensen het Orthodox geloof aanhangen is stad voorzien van vele, prachtig rijkelijk versierde Orthodoxe kerken.


Ook kun je nog duidelijk de restanten van de naoorlogse Sovjettijd terugvinden. Overal vind je standbeelden van Sovjetkopstukken tegen. Als tegenhanger heeft Riga ook een modern centrum met veel hippe eettentjes en een prachtig theater. Riga heeft een uitgebreid netwerk van trams die je gemakkelijk naar elke gewenste plek kunnen brengen, maar het aller makkelijkst is zeker de taxi. Voor de ritprijzen hoef je dat zeker niet te laten.

Vliegen met AirBaltic

Riga is een kleine 2 uur vliegen vanaf Schiphol, ideaal dus voor een weekendje stedentrippen. En dat terwijl je in een totaal andere setting landt; de taal, de temperatuur, een enorm verschil met Nederland. Een van de maatschappijen welke rechtstreeks op Riga vliegt is airBaltic.

Deze maatschappij is relatief jong; in 1995 zijn zij ontstaan door een samenwerking van Scandinavian Airlines (SAS) en de Letse overheid. Geen wonder dus dat zij dé maatschappij zijn voor vluchten van en naar Letland! Recentelijk hebben zij een wereldprimeur toegevoegd aan hun vloot, de Bombardier CS300. Nou weet ik weinig van vliegtuigen en het technische gedeelte bespaar ik je dan ook, maar ik noem het toch. Waarom? Om dat het een heel fijn vliegtuig is! Naast dat het spiksplinter nieuw is, het is het eerste grote vliegtuig van deze bouwer, is het ook nog eens een stuk ruimer dan wat je gewend bent. Misschien wel het aller fijnste is dat er voor alle (!) passagiers een plek is in de handbagagevakken voor een rolkoffer. Nooit meer de ellende van het langzame boarden en koffers die toch ineens in het laadruim moeten. Wát een verademing!

AirBaltic staat bekend als een van de meeste punctuele maatschappijen ter wereld dus nar ruim twee uur land je vrijwel zeker zonder vertraging op Riga International Airport. Het vliegveld ligt een klein half uur rijden van het centrum van Riga dus met een beetje gelukt zit je met de lunch al in de hoofdstad.

Verblijf in Riga

Tijdens mijn trip verbleef ik in het Raddison Blu Latvia. Deze landmark is een van de hoogste gebouwen van Riga, niet te missen dus. Het hotel is ontzettend centraal gelegen en voorzien van alles wat je nodig hebt en meer. Denk bijvoorbeeld aan een inhouse casino en nachtclub, een echte hotspot blijkbaar, want ook de lokale Letten komen hier massaal! Ruime kamers met een adembenemend uitzicht op de stad gegarandeerd. Voor een nóg beter uitzicht kun je zelfs de lift nemen naar de 26e verdieping voor een bezoek aan de skybar.
Voor wat meer rust is er een spa aanwezig voorzien van een 18 meter zwembad, een sauna, stoomcabine en jacuzzi. Ook is er de mogelijkheid een gezichts- of lichaamsbehandeling te boeken, heerlijk na een dag door de stad lopen!

Wat is er te doen in Riga?

De stad leent zicht uitstekend om per fiets te verkennen! Hoe Hollands wil je het hebben? Een fiets huur je onder andere bij de Riga Explores Club. Dit bedrijf gerund door een groep ontzettend leuke, jonge mensen kan je alles vertellen én laten zien van Riga. Ontdek bijvoorbeeld de prachtige oude binnenstad die zo uit een sprookje lijkt te komen met prachtige gebouwen. Wist je bijvoorbeeld dat er een mini versie van the Empire State building gewon in Riga te vinden is? Ook heeft dit gedeelte van de stad ontelbaar veel leuke , hippe koffietentjes en barretjes en in de zomer veel terrassen. Ook vind je hier leuke boetiekjes en de incidentele grote ketens (uiteraard geen stad zonder H&M 😉 )

Ander leuk feitje; Riga heeft hierdoor het grootste percentage houten huizen van Europa (+/- 20% van heel de stad is gebouwd van hout!). Zo kan je tussen de jaren 50 gebouwen van beton zomaar ineens een heel blok van houten huizen tegen komen.

Ook heeft Riga verbazingwekkend veel mooie musea! Denk bijvoorbeeld aan het Latvian Museum of Modern Art of KGB Building File No. 1914/2014. Een museum volledig gewijd aan de wat duistere KGB periode die ook in Letland erg aanwezig was.

Heel bijzonder om te bezoeken is de centrale markt van Riga! Achter het centraal station staan 5 enorme hallen die samen deze centrale markt vormen. vroeger de opslag voor zeppelins (hoe sprookjesachtig wilde je het ook alweer hebben?), nu allemaal omgebouwd tot lokale foodhallen. Je vindt hier de meest uiteenlopende lokale producten en lekkernijen. En, in tegenstelling tot het centrum waar je nogal wat toeristen ziet lopen, hier vooral de plaatselijke bevolking die de dagelijkse boodschappen komt doen.

Een citytrip met strandbezoek? Ja ook dat kan in Riga! Op slechts 25 kilometer van de stad vind je het prachtige strand van Jūrmala.

Op culinair gebied zal Riga je ongetwijfeld gaan verbazen. Een van de alom geprezen restaurants in Riga is Vincents. Dit Frans georiënteerde restaurant staat bekend om de manier waarop ze het eten serveren; bijna alle gerechten worden aan tafel bereid. Heerlijk!

Uiteraard kun je Riga niet verlaten zonder een traditionele Balsam. Deze kruidenlikeur op basis van vodka kan verschillende ingrediënten bevatten, maar de meest bekende is toch wel de Balsam op basis van zwarte bessen. Dit drankje (al ontstaan in de 18e eeuw!) is met stip de lokale lekkernij en wordt dan ook in overvloed gedronken. Als shotje, met 7-up of in de thee, dit kan altijd en overal.

Kortom, Riga is een prachtige, veelzijdige stad die je absoluut zal verbazen. De stad is zeker betaalbaar, maar tegelijkertijd hoef je niks aan luxe in te leveren, de stad heeft het allemaal. Het is voor mij dan ook een heel goed alternatief voor de wat meer standaard stedentrips als Parijs of Berlijn. Je bent er zo, het is een vriendelijk land en je waant je gegarandeerd in een andere wereld. Ik zeg GO!

Fotocredits header: Bryan Ledgard

Disclaimer: AirBaltic nodigde YourAmbassadrice uit om de lancering van het nieuwe vliegtuig bij te wonen

Sabine de Witte