Travel

Stijl onderweg: Iris Oosterloo

Iris Oosterloo reisstijl

Tijd voor een nieuwe ‘stijl onderweg’ met niemand minder dan onze eigen Iris Oosterloo. Sinds januari versterkt Iris het team van Your Ambassadrice en is ze op reis geweest naar Bremen, mee geweest op een cruise van DFDS naar Newcastle, ging naar Bosnië-Herzegovina en is momenteel op roadtrip. Wat gaat er allemaal in haar koffer?

BIJ-NA!! #suitcase #pushyourself #neverfull #travel #roadtrip #pastwel

A post shared by Hierisiris_ (@hierisiris_) on

De reisstijl van Iris

 • Welk kledingstuk neem je altijd mee op reis? – Ik heb denk ik niet één kledingstuk dat ik altijd meeneem. Ik probeer altijd ‘laagjes’ in te pakken: een hempje, een strak shirtje en een trui of vest. O, wacht ik heb wel een vest dat ik nagenoeg altijd meeneem. Het is een vest dat ik al heel lang heb, ooit gekregen uit een erfenis. Het zit ontzettend comfortabel en past bij vrijwel alles (vind ik). En ik heb sinds dit voorjaar een stel nieuwe sandalen die ik echt niet meer kan missen. Ik loop constant op wolken!
 • photo Iris reisstijl trui2.jpg

 • Pak je veel te veel in en moet je op je koffer zitten of pak je efficiënt in? –Ik neem vrij weinig mee. Ten eerste omdat ik het heel vervelend vind om tijd te verspillen aan het uitzoeken van een outfit. Ten tweede omdat ik het vrij prettig vind om een outfit meerdere keren te dragen, want zie punt een. Ik ben zonder moeite twee maanden naar Nepal geweest met een 30 liter rugzak. En ik probeer zo efficiënt mogelijk te zijn bij het inpakken. Bijvoorbeeld een topje meenemen dat je ook als rokje kan dragen. Multifunctionele kleding!
 • photo Mijn koffer en ik.jpg

 • Hoe ziet een stijlvolle travel wardrobe er volgens jou uit? – Wat ik heel mooi vind is wijde stijlvolle kleding. Zoals het zwarte jurkje dat ik meehad naar Newcastle. Het is praktisch een pyjama, maar het ziet er toch vrij elegant uit gecombineerd met leuke schoenen. Een wijde broek met een wijde top vind ik mooi. Ik kijk liever na de stoffen van een kledingstuk dan naar bijvoorbeeld de print.
 • Waar kom je op reis altijd mee weg qua stijl/fashion? – Waar Sabine gaat voor zwart, ga ik voor donkerblauw. Ik val om de een of andere reden altijd voor donkerblauwe kleding. Ik probeer zoveel mogelijk kleur in mijn outfit te verwerken dus ik draag weinig zwart. O ja, en de panty is mijn ‘spijkerbroek’, want die draag ik altijd. Pluspunt: het neemt veel minder ruimte in!
 • photo a64b6fd7-0f8d-4c66-93b5-fc3b37b74ea9.jpg

 • Wat was je grootste modemisser op reis? – Er werd mij aangeraden om in Nepal een meer bedekkende kledingstijl aan te meten. Lange broek en een shirt met iets van mouwen zou voldoende zijn. Ondanks dit advies bleven de mannen op straat me nakijken en waren ze aan het grimassen als ik voorbij liep. Wat bleek: mijn zwarte truitje bleek helemaal doorschijnend te zijn… Oeps!
 • Heb je wel eens een heel bijzonder item gekocht op reis? – Ik zoek op reis altijd gelijk de tweedehands- en vintage winkels op. Zo neem je echt iets mee van de plek waar je bent, want de kleding komt van mensen die daar wonen. Zo neem je een stukje stijl van je vakantiegebied terug naar Nederland. Als ze er zijn dan ga ik ook de markt af en vaak koop ik dan wel iets. Meestal zijn dit geen kledingstukken, maar eerder zeepjes of lokale honing.
 • photo iris reist met trein.jpg

 • Koop je veel kleding op reis en is je winkelgedrag er anders? – Ik zorg altijd dat ik nog iets van plek in mijn koffer/backpack heb, zodat ik op de terugweg niet helemaal met twee voeten mijn tas moet aanduwen. Vroeger ging ik altijd naar dezelfde winkelstraat met dezelfde winkels als in Nederland om daar dan dezelfde kleding te kopen die ze hier ook hebben. Nu probeer ik bijzondere boetiekjes op te zoeken die echt hun ‘eigen’ kleding hebben. In de Balkan hebben ze vrij veel tweedehandswinkels en toen ik daar twee jaar geleden was heb ik dan ook heel veel kleding mee terug genomen. In Nederland doe ik precies hetzelfde. Ik hoop weinig nieuwe kleding, maar als ik ga koop ik meestal groots in.
 • Hoe beïnvloedt reizen je stijl? – Ik denk niet echt. Ik draag zelden een spijkerbroek. Dat komt goed uit, want als ik ga vliegen of lang in een trein moet zitten dan wil ik op een gegeven moment de kleermakerszit aannemen. Dit is mijn meest comfortabele positie en met mijn lengte van 159 cm pas ik overal tussen. Hierom draag ik ook op reis altijd panty’s, want die zijn rekbaar. Als ik echt in een land ben met een andere kledingstijl dan neem ik die gelijk over. Als ik naar een wat minder extreem land ga dan behoud ik veelal mijn eigen stijl. In Amsterdam heb je al zoveel keus in kledingstijlen dat ik denk dat deze in andere landen met een enigszins Westerse cultuur niet echt verschilt.
 • photo IMG_1002.jpg

 • Welke stad of bestemming associeer je met jouw stijl? – Dit is een lastige vraag. Ik heb geen idee eigenlijk. Scandinavië? Maar dat is alleen maar mijn associatie met wijde kleding die ik heb bij het hoge Noorden. En ik ben vrij minimalistisch, dat is wel echt Scandinavië.
 • Wie is jouw fashion icon? – Een vriendin van mij draagt altijd erg leuke kleding. We hebben ook nog eens dezelfde pasvorm. Als zij kleding wegdoet of verkoopt dan kom ik altijd met tassen terug. Heerlijk! Een echt bekend persoon als icon, dat heb ik niet.
Sabine de Witte