Travel

Stijlvolle handgemaakte armcandy van april tot oktober

april & october Jane Strawbag

Ieder voorjaar hetzelfde riedeltje: ik wacht met smart op de dag waarop de regen-, wind-, en hagelproof tas waarin ik mijn steun en toeverlaat genaamd laptop vervoer, kan omwisselen voor een simpeler, lichter, stijlvoller en vooral zomerser exemplaar. Mijn favoriete model dat aan al deze eisen voldoet: de ‘strawbag’. Ik ontmoette de strawbag voor het eerst in Kenia en bij het zien en shoppen van mijn eerste rieten mand, maakte zich onmiddellijk een tropische vibe van me meester. Rieten manden doen me denken aan strand, aan struinen in Frankrijk, stijlvolle seventies vibes waarin iconen Brigitte Bardot en Jane Birkin met hun rieten manden door de Parijse straten flaneerden.

Mijn geluk kon dan ook niet op toen afgelopen zomer de rieten tassentrend doorbrak, eentje waarmee ik me al jaren richting picknick of leenbalkon begeef en die in koudere tijden dienst doet als wasmand. Het exemplaar dat ik uit Kenia meenam, was perfect als handbagage, goed georganiseerd met een tas-in-tas-in-tas systeem, want desbetreffend souvenir is zo groot dat ik er zelf dubbelgevouwen in pas. Wat overigens iets minder praktisch is voor de dagelijkse stijlvolle gang van huis naar kantoor. Daarom startte ik onlangs een zoektocht naar een vintage Loewe basket, maar daar bleek ik niet de enige in, dus moest er gezocht worden naar een nieuwe (langdurige) zomerliefde.

April&October: gevlochten luxe

En toen was daar ineens: April&October, een nieuw tassenmerk. We vonden elkaar op Instagram, vonden elkaar aardig via via, het was liefde op het eerste gezicht tussen mij en Jane (hun nieuwste model), de kleur taupe (mijn favoriet voor tijdloze designer items) zat in het assortiment et voilà, een romance was geboren. Kan ik tijdens de Summer of Love lekker m’n tandenborstel in verstoppen voor als ik blijf slapen! De tassen worden handgemaakt (gevlochten!) bij een klein fabrikant in Spanje, onder het toeziend oog van Anna en Juanlu – daarom kan er een kleine 2 weken levertijd op zitten – van hoogwaardige kwaliteit palmbladeren en leren accenten in kleine oplage. Alle tassen hebben een afsluitbaar binnenvak in dezelfde kleur als de suède overslag en iedere tas is uniek, voorzien van heel veel liefde en gemaakt met een zo klein mogelijke footprint. Extra punten voor de schouderstrap, waardoor je hem op twee manieren kunt dragen – en dus ook twee keer zo zwaar kunt beladen. Met de afmetingen van 55cm breed x 30 cm hoog past mijn Air er precies in, of mijn halve leven als er weer gevlogen mag worden en Jane als nieuwe handbagage bestie overal mee naartoe mag. Jane is er in de kleuren oranje, taupe, olijf, geel, paars en een cognac variant met leer in plaats van suède.

Grappig weetje; de naam slaat op de geboortemaanden van de vriendinnen die allebei naar de naam Karin luisteren.

Affordable luxury dankzij een lage prijs per wear

Kwaliteit is aan de prijs, voor € 229,95 loop jij rond met deze stijlvolle strobaal. Graag help ik je een aankoop voor dit bedrag goed te praten: ik heb in de afgelopen jaren heel wat rieten tassen versleten, van merk tot supermarkt, en zelden hielden ze het langer dan één seizoen vol. Dus zit ik met al die tassen al lang en breed over dat bedrag heen. Bij April&October gunnen ze je een nieuwe vriendin die je niet zo snel in de steek laat, wel zo duurzaam! Drie keer raden met welke tas ik tussen april en oktober rondloop…

april & october handgevlochten strawbag

Fotocredits: Stefanie Brinkman

Disclaimer: ik heb de tas gekregen, maar zoals je hopelijk weet, deel ik hier na al die jaren nog steeds alleen dingen die door mijn kritische keuring komen. Ik ben niet alleen curator van het goede leven, ook graag van duurzame mooie dingen.

Sabine de Witte