Travel

Stop de Teek – Week van de Teek 2011

Week van de Teek 2011
Maandag gaat de Week van de Teek 2011 van start. Tot zondag 10 april schenken diverse organisaties zoals het RIVM, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten aandacht aan de opkomst van de teek, de gevolgen van een tekenbeet en besmetting met de ziekte van Lyme. Vorig jaar raakte ik er al bij betrokken, toen Care Plus met het initiatief Stop de Teek kwam. Toen heeft Care Plus de tekentest laten ontwikkelen, dit jaar zijn er weer een aantal producten bijgekomen die het nog makkelijker maken om je zelf te beschermen tegen teken.

Voorkomen, verwijderen, testen
De Stop de Teek campagne is meer dan ‘een klus’. Nadat ik me vorig jaar verdiepte in de teek, ‘slachtoffers’ van de teek die inderdaad besmet waren geraakt met de ziekte van Lyme interviewde en de cijfers bestudeerde, werd ik me bewust van het gevaar. Een gevaar dat in de stad net zo goed aanwezig is als op het platteland, al zijn de concentraties anders. Maar de teek is eigenlijk overal en kan een kleine sluipmoordenaar zijn als je een tekenbeet te laat ontdekt. Daarom is het belangrijk om een tekenbeet te voorkomen. Ga niet zomaar in het gras zitten, ook op de golfbaan, in de tuin, in de duinen, op de heide loop je risico.

Goedbedoelde ‘spam’
Soms krijg ik tijdens acties voor klanten te horen dat ik ‘spam’ op Facebook, Twitter e.d. Ik ben heel kieskeurig in het uitvoeren van acties en zal nooit iets promoten waar ik niet achter sta. Stop de Teek heeft geen commerciële insteek, al biedt Care Plus, de initiatiefnemer, als enige zo’n uitgebreid productassortiment om tekenbeten te voorkomen, verwijderen en te testen. Mocht je de komende week dit initiatief als spam ervaren, vraag ik je 1 ding: lees de website. Lees op Week van de Teek waarom zoveel partijen zich ineens in zetten voor voorlichting om dit onderwerp. 1 op de 8 tekenbeten is een beet bij kinderen. De gevolgen van een tekenbeet kunnen in korte tijd enorm heftig zijn. Van plotselinge vage klachten naar uitval en levenslang aan je rolstoel gekluisterd zijn. De medische wereld neemt tekenbeten ook nog niet voldoende serieus. Heb je geen rode kring, wordt je 9 van de 10x bij de huisarts weggestuurd. Terwijl het juist zo belangrijk is om tijdig met behandeling te beginnen! Een tekenbeet kan iedereen overkomen, jong, oud, groot en klein. Een teek kiest zijn slachtoffers niet bewust, zoals muggen letten op temperatuur. Het bijna onzichtbare beestje kan toeslaan als sluipmoordenaar. Niet alleen mensen zijn prooi voor de teek, ook huisdieren. Controleer je huisdier daarom ook regelmatig. Honden en katten worden er niet zo zeer ziek van, maar kunnen wel de teek overdragen van dier op mens. Het tekengevaar schuilt dus in een klein hoekje!

Volg de Stopdeteek.nl actie op Twitter @stopdeteek, of word lid van de Facebook fanpage en ontvang gratis Bugsox!

Infographic cijfers teken

Sabine de Witte