Travel

Stop de Teek!

Van 29 maart tot 6 april is de Week van de Teek. Om mensen bewust te maken van het feit dat de teek van onderen komt en bewust te maken van de gevaren en risico’s van een tekenbeet, is de campagne Stop de Teek opgezet. Hier heb ik aan meegewerkt en ik heb gesproken met mensen die de ziekte van Lyme hebben of hebben gehad. Ik wist niet dat zo’n klein beestje zoveel impact kon hebben!
Doe mee met de actie en stop de teek!

Stop de teek van onderen!

Teken komen van onderen. Via je voeten en enkels neem je ze mee uit het gras, heide, duinen of struikgewas. Door trillingen en je lichaamstemperatuur weet een teek precies wanneer hij vanuit het gras overstapt op jou als gastheer.
Van onderen zoeken ze een weg naar een hoger gelegen warm en vochtig plekje om zich te voeden met bloed. Teken komen dus op meer plaatsen voor dan gedacht werd, want ze vallen niet uit bomen! Een tekenbeet oplopen is makkelijk en merk je vaak te laat. Goede bescherming van je voeten en enkels is dus belangrijk.

Teken zijn gevaarlijk!

De teek komt van onderen maar een tekenbeet krijg je vaak op een hoger lichaamsdeel, in knieholtes, je lies of in je haargrens. Een tekenbeet is gevaarlijk omdat het speeksel besmet kan zijn met verschillende bacteriën, zoals de borellia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme lijkt in het beginstadium op een heftige griep en geeft vermoeidheidsverschijnselen en kan uiteindelijk verlamming en zelfs een hersenvliesinfectie veroorzaken!

Bescherm jezelf van onderen!

Onbezorgd naar buiten gaan lijkt een gevaarlijke missie, want de teek komt overal in Nederland voor. Maar dat is het niet als je jezelf beschermd tegen de teek:

  • draag je sokken over je broek
  • draag bedekkende kleding

Goede sokken zijn bijvoorbeeld de geimpregneerde Bugsox sokken . Deze zijn geimpregneerd met een middel dat de teek onschadelijk maakt en voor volwassen en kinderen niet gevaarlijk is. Zo krijgt de teek geen kans en stop je de teek!

Stop de Teek!

Speciaal voor de Week van de Teek is de actie Stop de Teek van onderen gestart. We willen duidelijk maken dat de teek van onderen komt en dus niet uit bomen valt. Via twitter.com/stopdeteek zijn 1.000 paar Bugsox te winnen en op de speciale site stopdeteek.nl is meer informatie te lezen. In het filmpje hieronder is te zien dat maar weinig mensen weten dat de teek van onderen komt. Bekijk de film en kijk op www.stopdeteek.nl