design

Swatch Touch: Design tijd

Eervolle plek om mijn pols

Veel symbolischer kon het niet. Op 31 december stopte mijn ‘dagelijkse’ horloge er mee. Batterij leeg. Hoewel ik genoeg ‘back up horloges’ heb, zoals de Triwa die ik afgelopen zomer won, de iPod Shuffle met Hex horloge band die ik in New York kocht en nog een stel Clicks, voldoen deze allemaal niet aan de eisen voor een dagelijkse plek aan mijn pols. Ik was dan ook erg blij dat ik een paar dagen later de Swatch Touch 2011 om kon doen.

Swatch Touch; lijkt wel Chinees

De eerste keer dat je het scherm ziet lijkt het alsof je Chinese tekens ziet. Het is even wennen, zeker om dat de seconden, voor mij het minst belangrijk, het grootst worden weergegeven. Naast tijd geeft de Smart Touch ook data, chrono, alrm, timer en beep aan, die laatste voor tijdens het sporten. En zoals de naam al doet vermoeden, is alles te bedienen met het touch scherm. Hoewel ik met een iPhone, iPod en iPad wel weet hoe je een touch scherm moet bedienen, is mijn relatie met het scherm van de Smart Touch nog niet optimaal. Daarom maak ik vrijwel geen gebruik van de overige functies, het backlight heb ik nog nooit gebruikt. Het horloge is voor mij puur ‘horloge functie’, in een fancy, opvallend design. Hoewel de kleurtjes kek en lekker vrolijk zijn, heb ik wederom een witte versie, zoals bijna al mijn gadgets wit zijn.

Swatch Touch horloge 2011

Enkele verbeterpunten om de Smart Touch voor mij in plaats van alleen horloge ook een echte gadget te maken:

  • het gemak van het touch screen bedienen: nu veel gepriegel voor gegevens die voor mij niet essentieel zijn op een horloge
  • de reactie- en scroll snelheid van het Touch scherm. Zeker als je al een iPhone gewend bent, verwacht je snelle reacties en bewegingen.
  • een extra functie die horloges niet standaard hebben, waardoor het meer een gadget/hebbeding wordt

Fancy design, weinig gadget

Als ik dan moet kiezen uit mijn iPod horloge, wat ik vooral draag als ik veel onderweg ben (lekker muziek luisteren zonder dat je iPhone batterij er meteen aan moet geloven), of de Swatch Touch, dan wint mijn iPod het qua gebruiksvriendelijkheid en opties. De Swatch Touch wint het aan design, draagcomfort en valt meer op. Maar zoals ik al aangaf, een echte gadget, zo voelt het voor mij niet.

De Swatch Touch is te koop voor € 110,00.

Sabine de Witte