Travel

Tel Aviv: de stad waar je je hart aan verliest

tel aviv

Tel Aviv is een super gevarieerde stad en de perfecte start om Israël beter te leren kennen. Een stad die perfect is voor een korte city trip of luie strandvakantie. Tel Aviv heeft zoveel te bieden. Naast de beste restaurants, musea, clubs en strand op loopafstand zijn er ook heerlijke hotels, gastvrije, lieve mensen en heerlijke markten om te struinen. Ik werd verliefd… op Tel Aviv.

Tel Aviv: originele stad meets strand bestemming

Wil je eens iets anders, en misschien iets minder Dutchies tegenkomen tijdens je vakantie? Doe dan eens gek en boek een retourtje Tel Aviv. Ik weet zeker dat als je eenmaal een bezoek hebt gebracht aan deze stad, je nog eens terug wil komen. Je vindt er de gezellige drukte van de stad én het relaxte van het strand.

Waar verblijven de locals? Waar moet je eten en slapen? Ik ben op onderzoek uit gegaan en samen met een aantal locals (dankjewel Daniella Leegwater for showing me around!) heb ik de leukste high lights van de stad bezocht.

 photo telaviv-strand.jpg

 photo tel-aviv-straat.jpg

Je komt aan op Ben Gurion Airport en het makkelijkst is om vanaf het vliegveld een trein of taxi te nemen naar het centrum (duurt maximaal 20 minuten). Je vliegt onder andere met KLM naar Tel Aviv. De munteenheid is de Shekel, 100 shekel staat momenteel ongeveer gelijk aan € 25,-.

 photo lifestyle beeld hotel shenkin.jpg

Overnachten in Tel Aviv

Je hebt verschillende grote hotelketens aan het strand maar de leukste boetiek hotels bevinden zich iets meer richting het centrum van de stad. Ik verbleef in het Shenkin Hotel, een boetiek hotel, gelegen in het voor mij leukste deel van de stad; op loopafstand van het strand en midden in het centrum, vlak achter Shenkin street. Shenkin street doet denken aan de negen straatjes van Amsterdam. Hier komt heel hip Tel Aviv heen om te shoppen, iets te drinken op het terras en er zitten veel leuke boetiekjes. Het Shenkin hotel voelt als thuiskomen. Je komt binnen in een gezellige lounge waar een koud glas bubbels en een vriendelijke gastheer je verwelkomen. Wil je liever koffie of thee? Dat kan, want je kunt 24/7 thee en koffie pakken op het schattige binnenplaatsje. Ik kreeg een de superior room met uitzicht op de skyline van de stad. Een fijne kamer met een heerlijk bed, waarbij onder de lakens van Egyptisch katoen kruipen geen straf is. Het concept van het hotel vind ik leuk bedacht: ze willen dat je je als een local voelt. Je krijgt bijvoorbeeld een speciale pas om bij een sportschool om de hoek te gaan sporten en een ontbijt voucher waarbij je bij een van de drie nabijgelegen cafés kan ontbijten. Super leuk en de keuze voor het ontbijt is heel uitgebreid. Daarnaast heeft het hotel een heel lekker dakterras en een spa waar je een massage kunt boeken. Ook leuk om in de buurt van Bograshov street te gaan zitten. Dit is een hele leuke straat waar veel Franse bakkers en brasseries zitten. Bograshov zit op vijf minuten loopafstand van het strand en ook nog eens hartje centrum.

 photo telaviv-shenkin.jpg

 photo shenkin-boutique.jpg

 photo hotel Shenkin.jpg

In Tel Aviv van A naar B

Tel Aviv is geen grote stad en in principe kun je alles lopen, maar als je snel van a naar b wilt gaan, dan kun je het beste een fiets huren. Pas wel op, want er zijn niet overal fietspaden en je kunt dus het beste soms op de stoep fietsen of een brede boulevard nemen waar wel fietspaden zijn.

Waar moet je echt heen in Tel Aviv?

Houd je van autheniek eten? Shuk Ha Carmel, de bekende markt waar je lokale producten kunt kopen, is the place to be. Hier koop je verse sapjes, kleurrijke kruiden of een leuk souvenir voor thuis. Shuk betekent overigens markt in het Ivriet (modern Hebreeuws). Sla een zijstraatje van de markt in en lunch samen met de locals bij Schmuel (Ha Carmel st 21). De beste kebab van Tel Aviv die samen met een Israelische salade wordt geserveerd. Hidden gem? De hummus bar die op de Shuk Ha Carmel markt in een oude omgebouwde synagoge verstopt zit. Heel erg lekker maar als je niet goed oplet wandel je er ook zo voorbij.

 photo hummus bar in synagoge.jpg

Twee straten achter de markt in de wijk Kerem HaTeimanim, zit Yom Tov café (Yom Tov st 31) die de lekkerste ice-koffie schenkt.Niet ver hiervandaan zit de wijnbar Ha’basta (HaShomer st 4). Je kunt hier naast een bijzondere wijnkaart, gerechten eten die de chef met ingrediënten van de markt voor je neus klaarmaakt. Het gerucht gaat dat het een van de favoriete restaurants is van Yotam Ottholenghi. Bestel de koolrabi en de ceviche! Reserveer wel op tijd een tafel en dan het liefst buiten of aan de bar waar je een kijkje in de keuken hebt.

 photo Levinsky marketJPG.jpg

Vergeet niet de wijk Florentin waar je de Shuk Levinsky markt vindt. Hier kun je kruiden, gedroogd fruit, bijzondere ice-tea met botanische bloemen, en nog veel meer locale producten kopen. Het is een wirwar van restaurants, kooplui, pop-up shops en graffiti kunstwerken op de muur. Erg leuk om doorheen te lopen.
Yaffa is ook zeker een bezoekje waard, want hier kun je uren dwalen over de vlooienmarkt en zie je hoe de Arabische en Joodse cultuur met elkaar verweven zijn.

 photo kruidenstand bij shuk ha carmel.jpg

Tel Aviv favorieten

Wat mag je nou echt niet missen in Tel Aviv en zijn mijn ultieme favorieten? Mijn favoriete dag in Tel Aviv ziet er ongeveer zo uit:

Mensen kijken kun je het beste doen op Rotschild Boulevard bij Rotschild 12 bijvoorbeeld. In deze bar spreken mensen in het weekend af voor een borrel en is het zien en gezien worden. Neve Tzedek is ook een hele leuke buurt om doorheen te lopen. Let op; wel veel (Franse) toeristen en vandaar dat alles ook iets duurder is, maar wil je een keer op chique, dan moet je hier zijn. Bij Lulu (Shabazi st 55)kun je bijvoorbeeld heel lekker lunchen.

Luieren op een bedje doe je bij het leukste strand van Tel Aviv genaamd LalaLand. Hier kun je uren naar mensen kijken terwijl je aan de Limonana nipt-een soort limonade met munt en citroen-. Liever een iets rustiger plekje zonder toeristen? Ga dan naar gay beach of Mezizim beach. Hier vind je minder strandbedjes, maar er zitten wel de echte Israeli’s die vaak aan het matkotten zijn. Dit is een soort beachball, waar ze in Israël gek op zijn.

Mijn favoriete restaurant in Tel Aviv is Onza. Dit geweldige restaurant met een authentieke setting is gelegen in Yaffo (Rabbi Hannina St. 3). Yaffo is een havenstad aangrenzend aan Tel Aviv, waar veel Arabische invloeden te zien zijn. Hier kookt chef Muli Magriso de sterren van de hemel. Leuk weetje; Muli heeft ooit voor Moshik Roth bij &samhoud places gewerkt. In Onza kookt hij met Turkse invloeden. Bestel een aantal mezzes en cocktails en laat je verwennen door de verrassende goede service. Doe jezelf een plezier en bestel de warme Aubergine met Labne(een soort dikke yoghurt), de tomatensalade met feta, de gefrituurde bloemkool, de slow-cooked egg met truffel en de toetjes zoals de chocolademousse! Do I need to say more? Zorg dat je ruim van te voren reserveert en vraag een tafel buiten op het terras.

 photo cocktail bij Onza.jpg

Tip: Een lekkere fruitshake voor onderweg haal je bij Tamara (Ben Gurion Blvd 30). Dit is mijn standaard stop als ik naar het strand loop of terug naar het hotel ga. Zo lekker!

 photo fruit shake bij Tamara.jpg

Zorg dat je je souvenir shopping voor zaterdag doet, want zaterdag is een rustdag aka shabbat time en dit wil zeggen dat alles dicht is tot zondag ochtend.

 photo ontbijt in tel aviv.jpg

Mijn laatste avond eindig ik altijd op Shenkin street bij Orna ve Ella (Shenkin st 33) en daar bestel ik de beroemde zoete aardappel pannenkoekjes die je ook in het boek van Ottholengi terug kunt vinden, maar die nergens zo lekker zijn als bij Orna ve Ella. Oh ja alle desserts zijn hier ook helemaal fantastisch, neem de cheesecake!

 photo HaBasta.jpg

Ik zou nog veel meer tips kunnen delen over deze waanzinnige stad die echt voelt als mijn tweede thuis… ik kan maar een ding zeggen. Boek nu je ticket en thank me later 😉Fotocredits header: Israel Tourism

Sabine de Witte