Travel

Terug of vooruit

De maand december. De radio speelt weer allerlei Top-zoveel’s en telt al af tot oudjaarsdag, de tv gids staat vol met geplande terugblikken en jaaroverzichten. Hoewel het over een paar weken alweer zover is, ben ik er weinig mee bezig.

Misschien komt het omdat ik nu vooral vooruit kijk. Al een tijdje bezig ben met de planning voor 2010 businesswise, dingen afrond en nieuwe dingen start. Of omdat ik lang genoeg heb terug gekeken en ik al voel dat 2010 mijn jaar word. In 2010 word ik 25. De leeftijd waarop ik volgens mijn plannen een eigen huisje, boompje, beestje, vent en leuke baan zou hebben, 2 auto’s voor de deur, de hele rataplan. Geen kinderen, die hebben nog nooit in mijn jaarplannen gestaan.

Het klopt aardig, maar wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is het loslaten van plannen. Het komt zoals het komt, het loopt zoals het lopen moet. Ook al heb je het nog zo leuk bedacht, zo is het leven. Sinds ik begon met studeren heb ik geleerd dat niet alles gaat zoals ik wil. Hoe hard ik ook stampvoet, protesteer of jammer. Lang heb ik dat niet getrokken. Ik wilde alle touwtjes in handen hebben.

Als ik terug kijk op 2009, was het een bijzonder jaar. Met veel persoonlijke groei en hoogtepunten. Warme en oprechte personen om me heen, meer dan ik de afgelopen jaren had gehad. Mensen die echt voor me klaar staan, terwijl we elkaar niet eens lang kennen. Daarom kijk ik vooruit met fijne gevoelens.

Wat 2010 ook zal brengen, het zal alleen vooruitgang zijn.

Oud & Nieuw, terugblik, vooruit kijken