Travel

The Ghost Writer

The Ghost Writer, een politieke film waarin de Amerikaanse geheime dienst op z’n Brits een hak wordt gezet. Pierce Brosnan speelt de Engelse ex-premier, Kim Cattrall (Sex and the City) de sexy secretaresse en minaresse van Pierce en de geestschrijver wordt uitmuntend gespeeld door Ewan McGregor. Aan de cast ligt het dus zeker niet.

Wat is een Ghost Writer precies? Simpel; iemand die schrijft namens een ander, zonder daar zelf per se credits voor te krijgen. Waarom zou je dat willen, iemand anders’ geest schrijver zijn? Niet per se bij gebrek aan voldoende eigen verhaal. Het is vaak een opstapje, een training voor je aan je eigen werk begint. Het levenswerk van een ander op papier zetten is immers minder werk dan van je eigen leven een levenswerk op papier maken.

In de film wordt weinig daadwerkelijk geschreven, of herschreven, de oorspronkelijk aangenomen ‘ghost writer’ is namelijk onder verdachte omstandigheden overleden. Er wordt veel onderzocht, geinterviewd en daardoor moet je de rode draad ontdekken die de eerste geestschrijver ook ontdekte.

Waarom zou je in andermans schaduw blijven staan? Omdat je geen lef hebt? Niet genoeg vertrouwen hebt in je eigen verhaal? Om te oefenen voor ‘het echte werk’? Wat mij betreft is het omdat je er een uitdaging in ziet. Het vertalen van andermans ervaringen naar een leesbare, aantrekkelijke tekst is altijd een kunst. Je moet ‘feeling’ hebben bij het verhaal wat je moet vertellen, je kunnen vinden in meningen, ideeen en keuzes van diegene of professoneel genoeg zijn om afstand te kunnen doen daarvan.

Voor de twitter-volgers onder mij, al een paar maanden komen er af en toe tweets voorbij met #ghostwriter als onderwerp, gericht aan @arispens. Samen met haar en @bonnykramer, ben ik begonnen aan een nieuwe uitdaging, nieuw project, waar het ghostwriten onze inspiratiebron voor is geweest. Het businessplan is bijna uitgewerkt en we hebben er ontzettend veel zin in. We waren allemaal al lekker druk, maar nemen nu wat extra hooi op onze vork om dit prachtige idee tot een succes te gaan maken. Gelukkig zijn we alledrie ontzettend ‘down to earth’, dus maak je geen zorgen, wij zorgen wel dat we er niet als geesten bij gaan lopen. Snel meer!