Als je mij een beetje volgt weet je dat ik een enorme liefhebber ben van het magazine Monocle en de Monocle lifestyle. Een van de grootste complimenten die ik ooit kreeg was dat ik ’the monocle lifestyle naleefde’. Toen ik hoorde dat Monocle een boek ging uitgeven, was ik dan ook blij als een klein kind. The Monocle Guide to Better Living is het eerste boek waarin het Monocle team antwoord probeert te geven op ‘how to live well’ en daar handige tips & tricks voor geeft. Ze zetten geen stereotypes neer, maar geven inzicht in wat nodig is om een goed leven te hebben. Ik heb nog heel wat letters te verslinden maar heb de hoofdstukken die mij het meest aanspreken inmiddels gelezen en een korte review gemaakt.
Gids voor een beter leven?
Als het goed is ben je super tevreden met je leventje en vraag je je nu af waarom je een Monocle gids nodig zou hebben om je leven nog beter te maken. Dit boek is het lezen waard als je geïnteresseerd bent in het ‘waarom’ van veel verschillende dingen waaronder sociale, economische, culturele en demografische aspecten die je dagelijks leven beïnvloeden. Je woonplaats bijvoorbeeld, er zijn een aantal steden die er uit springen qua woongenot. Omdat de balans van veel facetten klopt. Kopenhagen is een goed voorbeeld: het gaat er economisch relatief goed, mensen zijn gelukkig, leven veel buiten, eten gezond en zijn erg creatief. Daarbij worden burgers vrij gelaten door de overheid: je mag er bij mooi weer in de parken gewoon een wijntje drinken, ’s avonds op een terras buiten staan mag en er hangen niet overal camera’s om inwoners te controleren. Ondanks al die vrijheid is de criminaliteit er laag en voelen mensen zich veilig, vrij en blij. Het openbaar vervoer zit goed in elkaar, stad en natuur liggen vlakbij elkaar en mensen zijn sociaal. Zomaar een aantal onderdelen die je geluk in een plaats bepalen. Behalve steden reizen, eten en werk geeft het boek ook antwoord op een aantal vragen. Hoe bouw je een goede school? Hoe run je een stad? Wie maakt de beste koffie en hoe start je je eigen business?
Normen en waarden
Als je het heel zwart-wit bekijkt is het een boek waarin het Monocle team de normen en waarden van een gezonde samenleving van tegenwoordig op een leuke manier neerzet. Een verbreding van het magazine want het is in dezelfde stijl, tijdloos en met journalistieke onderbouwing geschreven. Behalve bekende steden worden ook nog onontdekte plekjes beschreven, zoals Nieuwendam/Durgerdam. Waarmee ik meteen korte metten wil maken met iedereen die denkt dat Monocle zich alleen maar op steden richt, ook buiten de ring telt gewoon mee.
Het liefst zou ik iedereen met een beetje stem in de Nederlandse politiek het boek cadeau doen. Want de dingen waarmee je het leven van iedereen beter maakt, zijn helemaal niet zo ingewikkeld of ingrijpend. Het gaat vooral om het laagdrempeliger maken van faciliteiten en voorzieningen, het aangenamer maken van reizen tussen A en B, dichterbij huis kunnen ontspannen. Waar Amsterdam steeds met een vingertje omhoog naar plezier makende burgers wijst, luistert San Francisco naar wensen van haar inwoners om samen naar mogelijkheden te kijken. Vrijheid en het gevoel vrij te zijn, speelt een grote rol en een rode draad in de Monocle lifestyle.
Ik besef heel goed dat veel reizen zorgt dat ik kritischer kijk naar voorzieningen in mijn eigen woonplaats. Dat is soms een ontzettend nadeel, want de sfeer in Amsterdam is de laatste jaren zo aan het veranderen. We zijn tolerant totdat het echt ergens over gaat, staan nauwelijks meer op onze strepen en laten ons steeds meer vertellen hoe we ons moeten gedragen. Daartegenover staat dat er steeds meer leuke initiatieven van ondernemers komen.
De afgelopen weken in Parijs heb ik geprobeerd samen te vatten wat er dan zo anders is daar, maar ook in Barcelona, Berlijn en Antwerpen. Het antwoord is heel simpel. Het leeft op straat. Niet alleen bij mooi weer, het hele jaar door. Aan het einde van de middag zitten de oudjes op bankjes, terwijl de kids buiten spelen en hun ouders verderop op een terrasje met een drankje toekijken. Geen moeders die vanaf 5 meter verderop schreeuwen dat iets niet mag, de kinderen kennen en accepteren er veel meer hun grenzen. In de metro lezen mensen een boek, in plaats van continue op telefoon of tablet te spelen. Bij mooi weer wordt ieder plekje buiten gebruikt om plezier te hebben. Activiteiten als een buitenbioscoop zijn gratis en worden in samenwerking met de gemeente georganiseerd. En niet af en toe, maar de hele zomer lang. Bij mooi weer worden fonteinen en pleinen getransformeerd tot verkoelende waterpret speelplaatsen, meetings verplaatst naar buiten en zijn de mensen sociaal. Ik ben opgegroeid in een klein dorp, waar ik niets anders dan bovenstaande gewend ben. In Amsterdam ben ik regelmatig van een terras afgestuurd omdat het te lawaaierig zou zijn voor omwonenden. Tijdens feestdagen lijkt Amsterdam een groot fort voor haar inwoners te worden, wat zich laat platwalsen door bezoekers. Er wordt hier van alles gedoogd en gereguleerd, maar voor spontaniteit is geen of weinig plek. Dat mis ik. Ik kan het allemaal gaan opzoeken hoor, bij mooi weer naar Hanneke’s Boom, Pllek, Pakhuis de Zwijger of het Vondelpark. Maar een spontane barbecue improviseren voor mijn huis is uit den boze, zeker als daar een gezellig flesje wijn bij komt kijken. Ook al zou ik dat met de buren doen. Stel je voor dat het uit de hand loopt en de hele straat ineens besluit mee te doen. Waar zijn de vergunningen, waar kan de gemeente van mee profiteren zonder zelf iets te initiëren?
Parijs staat niet in de gids als ‘city to call home’ en toch voelt het er zo. Want het voelt er alsof alles nog kan en mag. Misschien lijk ik wat negatief, ik kan niet zo goed mijn draai vinden sinds ik terug ben uit Parijs en mis het gevoel wat ik daar had enorm. Natuurlijk heb je zelf in de hand hoe je een stad beleeft en er leeft, maar ik heb er genoeg van om uitgescholden te worden als ik iemand goedemorgen wens, vriendelijk naar iemand lach of terwijl ik stop voor het stoplicht van achteren geramd te worden door de zoveelste ongeduldige fietser. Relax, take it easy. Dat gevoel krijg ik er niet. Op naar Parijs dus…
Boeklancering in Amsterdam
Woensdag 11 september is de officiële boeklancering in Amsterdam. Monocle editor Andrew Tuck presenteert het boek dan officieel aan publiek bij Hotel V op het Frederiksplein. De avond wordt georganiseerd door het American Book Center en uitgever Gestalten. Er is beperkt plek, wil je hier bij aanwezig zijn, RSVP dan snel! Je kunt deze avond het boek kopen en laten signeren. Uiteraard ben ik er deze avond bij, aangezien schrijven voor Monocle een stiekeme droom is.
Mijn exemplaar had ik al ge-preordered en kon ik zaterdagochtend ophalen bij Mendo om vervolgens cadeau te geven aan mede-Monocle liefhebber Patrick. Je kunt het boek hier bestellen voor € 45,00 of offline kopen bij Mendo of ABC.
Vandaag in Londen kon een bezoekje aan de Monocle shop en het Monocle café natuurlijk niet ontbreken, in de kleine winkel kijk ik altijd m’n ogen uit hoe ze de ruimte hebben ingedeeld en van iedere centimeter gebruik maken.
- Uber update: boat cruisen door Parijs en Flying Blue miles sparen - 16/07/2024
- World’s 50 Best Restaurants 2024 - 06/06/2024
- Weekendtips week 22: BITE, veel eten en een vleugje kunst - 30/05/2024