Travel

Hotel Highlight: The Silo in Kaapstad, Zuid-Afrika

the silo hotel kaapstad

De hoeveelheid hotels waar ik de afgelopen 10 jaar heb geslapen, heb ik nooit exact bijgehouden. En toch weten hotels me nog steeds te verbazen. The Silo in Kaapstad was zo’n hotel. Meteen bij binnenkomst werd ik omver geblazen. Als eerste door het gebouw; een verbouwde graansilo en haar architectuur, met immense ramen waardoor je uitkijkt over de hele stad. Vervolgens door het interieur. Dat is hysterisch en kleurrijk, maar zo goed gedaan dat het stijlvol is en dat ik het liefst alles mee naar huis nam. Dan de service. Gedurende de reis door Zuid-Afrika was die overal al uitmuntend, maar hier was het echt van ongekend hoog niveau. Reis met me mee door dit bijzondere 5-sterren hotel in Kaapstad. t
The Royal Portfolio: Silo Kaapstad

Als de taxi aankomt bij het hotel, weet ik: deze hotel beleving gaat anders zijn dan alle andere. Zodra je binnenkomt word je meegenomen door felle kleuren, opvallende prints, de niet te missen ramen die overal prachtig het daglicht laten binnenvallen en verwelkomt de staf je met een warme deken van gastvrijheid champagne en service. Vanaf de eerste stap binnen laat ik me meeslepen in een overdaad van luxe en service, omrand door een kleurenpalet waar de regenboog zelf nog een puntje aan kan zuigen. Het aantal sterren kan niet uitdrukken hoe exclusief deze beleving is.

The Silo Hotel Kaapstad

The Silo ligt in het nieuwe gebied Silo, grenzend aan het populaire Waterfront. De buurt is ‘upcoming’, mede dankzij de komst van het hotel. The Silo opende in maart 2017 na een verbouwing van drie jaar. De voormalige graansilo uit 1927 huist het hotel in de oude graanopslag en op de onderste verdiepingen het Zeitz MOCAA museum. De buitenkant en het museum werden ontworpen door Thomas Heatherwick, founder en directeur van Heatherwick Studio in Londen. Best een uitdaging, een museum en hotel waar omheen een nieuwe levendige ‘Silo’ buurt in Kaapstad moet komen, grenzend aan het hippe V&A Waterfront. Die missie is meer dan geslaagd, want het gebouw is zowel van de buitenkant als van de binnenkant enorm imposant. De inrichting van de 28 kamers, verdeeld over zes verdiepingen, is gedaan door Liz Biden. Zij is mede-eigenaar van The Royal Portfolio en richt eigenlijk alle hotels zelf in. Door haar reizen weet ze moeiteloos trends, tijdloos design, opvallende kunst, lokale cultuur en gedurfde prints te combineren. Het is dan ook alles behalve een modern betonnen gebouw. Centraal staan de enorme ramen en de uitbundige kleuren. Bovendien heeft ook het museum een belangrijke positie in de hotelkamers: de kunst wisselt met de exposities en Liz cureert ook hier weer persoonlijk wat het beste bij de kamers past. Stiekem droom ik er nu van om de nieuwe Liz te worden.

The Silo Deluxe Superior Suites

Alle kamers in The Silo zijn dan ook enorm kleurrijk. Kamer 906, een van de 7 Deluxe Superior Suites waar deze luxepoes mocht overnachten, was voorzien van allerlei kleuren geel, van oker tot felgeel, met een kast met zebraprint, stoelen met ananas-print etc. Laat geel nou ook nét een van mijn favoriete kleuren zijn en de kleur van mijn halve reisgarderobe. Match made in heaven. De Suites hebben uitzicht op de Tafelberg, wat toch wel heel speciaal is als je een dag ervoor nog boven op de platte top hebt gestaan. In de Deluxe Superior Suites speelt de badkamer een grote rol, met een prachtig klassiek bad voor het raam. Vanwege de watercrisis zat een bad nemen met uitzicht er niet in, maar dat mocht de pret niet drukken. ‘Gewoon’ op de sofa zitten tijdens het tanden poetsen, of uitgebreid optutten aan de prachtige make-up tafel, wederom met uitzicht, was al indrukwekkend genoeg. O ja, alle kamers hebben een balkon, dus je kunt niet alleen door de imposante ramen heen kijken, maar zelfs privé genieten van een zonsondergang- of opkomst met het prachtige uitzicht.

Inclusieve service en een must voor een braai of Sunday Roast

Bij The Silo zijn ze lekker royaal: heel veel fijne producten in de badkamer, zoals die van Charlotte Hyst, altijd vers fruit, een fles champagne bij aankomst, chocola en hapjes en een minibar zonder extra kosten. Je hoeft zo’n prachtige kamer in theorie dus niet uit. Het is dat Kaapstad dusdanig interessant is dat het lastig genoegen nemen is met alleen het uitzicht.Gelukkig kan je daar op grote hoogte nog beter van genieten: het The Silo Rooftop dakterras met restaurant is prima voor lunch, drankje of diner met een chef-kok die live z’n cooking skills showt met een Green Egg. Uiteraard, luxe Braai in Kaapstad. Overnacht je in het hotel? Dan heb je exclusieve toegang tot de absolute roofTOP met 360 graden uitzicht over de stad. Ook het zwembad is alleen voor hotelgasten, lekker exclusieve waterpret dus. Over dat zwembad gesproken: WOW. Het is dat ik zo’n intense hekel heb aan water op m’n gezicht, anders had ik m’n best gedaan op een zeemeerminnen move. Het hotel heeft uiteraard ook een spa, maar dat heb ik niet met eigen ogen kunnen aanschouwen. Ook voor ultieme ontspanning en een verwensessie zit je hier dus goed. Tip: plan hier je ‘rustdag’. Uiteindelijk had ik hier echt dolgraag meer tijd willen doorbrengen, niet alleen om de spa en restaurants ook te testen, maar omdat dit echt een andere luxe ervaring is dan alle anderen die je wellicht ‘gewend’ bent.

The Silo heeft uiteraard een prachtige bar, The Willaston, en hier nuttig je een drankje in stijl. Qua interieur; denk aan koloniaalse invloeden x de Fabienne Chapot collectie in alle mogelijke prints en kleuren, fluweel en zwart/witte tegels.
Eet je om wat voor reden dan ook liever binnen, of zie je de noodzaak om de hotelkamer voor het ontbijt te verlaten? waarom is mij een raadsel! dan is The Granary Café een prima, maar wel wat formeler idee. Executive Chef Veronica Canha-Hibbert en haar team hebben alle menukaarten laten beïnvloeden door lokale gebruiken en ingrediënten en uiteraard een uitgebreide Sunday Roast.

Zeitz MOCAA museum: Afrikaanse moderne kunst

Bij een verblijf in The Silo Hotel hoort ook een bezoek aan het Zeitz MOCAA museum. Als hotelgast heb je gratis toegang en de exposities bevatten allemaal jonge lokale kunstenaars die hun culturele achtergrond als inspiratie gebruiken. Het verleden wordt dan ook niet geschuwd en sommige kunst kun je als witte westerling, zeker als je je in zulke luxe als het Silo omgeeft, best als confronterend ervaren. Toch is het een absolute must om het museum te bezoeken. De manier waarop het is ingericht, de architectuur van het gebouw, de akoestiek. De kunstcollecties wisselen regelmatig van artiest en thema.

The Silo Hotel: voor altijd op het netvlies gebrand

Komt het door de opvallende kleuren en hysterische prints dat dit hotel nog zo op mijn netvlies gebrand is? Als ik mijn ogen sluit dan kan ik me alle details uit het hotel nog haarfijn heugen, zelfs de huisgeur herinner ik me nog! Ja dat heeft er zeker mee te maken, maar het interieur is het niet alleen. Het is een compleet plaatje wat klopt, zonder dat het onpersoonlijk of te gemaakt wordt. De staf herkent al haar gasten, ze doen er alles aan om het je naar het hof te maken en ook de locatie is geweldig. Overal voel je de liefde, tijd en passie gestoken in dit hotel. Iets wat The Royal Portfolio hotels allemaal hebben en waarom ik de groep niet snel een keten zou noemen. Het zijn individuele accommodaties, bedacht, gemaakt en ontstaan uit passie en liefde voor reizen, luxe en unieke ervaringen. The Silo Rooms beginnen bij €900 per nacht, afhankelijk van de periode. Juist omdat ze een nieuwe standaard weten te vestigen voor luxe, waar je gewoon op je teenslippers of op je Adidas-sneakers van kunt genieten. Geen pretentieuze ingewikkelde dresscodes of stijve regels, maar toegankelijke verwennerij. Ideaal om even bij te komen van de vroege safari’s of om te acclimatiseren na een lange vlucht in een nieuwe stad.

Ik heb zoveel mooie hotels van binnen mogen zien, het lijstje met hotels waar ik nog heel graag eens naar terug zou gaan is niet zo lang. Maar The Silo staat er op nummer 1.

Fotocredits: de eerste foto in het artikel is afkomstig van het Instagram account van The Royal Portfolio

Disclaimer: The Silo Hotel bood mij deze overnachting aan. Het was onderdeel van een door Safari Design georganiseerde reis, die ik deels tegen betaling en deels gesponsord maakte. Authenticiteit en eerlijkheid staat voorop bij Your Ambassadrice, dus verwacht altijd een oprecht verhaal en zoveel mogelijk eigen beelden tenzij anders vermeld.

Sabine de Witte