AD

Thuis aan de bruis: 4 dorstlessende drankjes uit de SodaStream

sodastream

Ken je SodaStream nog van vroeger, toen het nog SodaClub heette? Met een druk op de knop kon je met het apparaat allerlei frisdranken met prik maken. Of zelfs je limonade voorzien van bubbels, waardoor het er ineens een stuk volwassener uitzag op een feestje. Inmiddels staat er zo’n apparaat op mijn aanrecht te prijken.

Inspirerende drankjes uit leuke bestemmingen

Want de grootste challenge voor mij is op een warme dag toch wel genoeg (non-alcoholisch) drinken. Thuis en op reis. Uren kan ik struinen en vol verwondering rondlopen om me vervolgens te realiseren dat het alweer drie uur geleden is dat ik voor het laatst iets heb gedronken. Vaak levert een blik op de klok dan een gezellig glas wijn of lokaal drankje op, maar dat is niet altijd even verstandig. Dus probeer ik met behulp van de SodaStream mijn leven te beteren. Gewoon water drinken krijg ik niet in het systeem. Ik vind het niet lekker, dus moeten er een scheut limonade, een halve fruitschaal óf bubbels in. Want bruisend water krijg ik dan wél weer weg!

De SodaStream [SodaStream Spirit] zorgt dat mijn watertjes een stuk smakelijker worden en daarom deel ik graag 4 recepten geïnspireerd op leuke bestemmingen, waarbij de alcohol vervangen is door bruis. Drankjes die je in een handomdraai zelf maakt met deze bruisende gadget. Leuk als je gasten net iets specialers op tafel wilt zetten of op een warme dag gewoon water je uit de neus komt.

Agua de Valencia

 photo IMG_5966_2.jpg
Een van mijn favoriete drankjes als ik me onder de Valenciaanse zon begeef en een smakelijk aperitief wil. Deze cocktail zonder alcohol is een behoorlijke challenge, want het origineel bevat cava, vodka en gin, gecombineerd met versgeperst sinaasappelsap en suiker. De non-alcoholische variant is een stuk simpeler en gezonder: bruiswater met versgeperste jus d’orange.

De verhoudingen: 30cl jus d’orange op 60cl bruiswater. Serveer in een dun Spaans glas met een schijfje sinaasappel en ijsblokjes.

Virgin Hugo

 photo IMG_5978_1.jpg
Hugo leek een tijdje een trend, maar is inmiddels, zeker buiten de Amsterdamse ring, een blijvertje gebleven. het geheim? Vlierbloesemsiroop! Dat maakt sowieso ieder drankje lekker! Combineer 30 ml vlierbloesemsiroop met 30 ml bruiswater en 120 ml alcoholvrije cider, serveer in een groot wijnglas en garneer met een schijfje kiwi en steranijs.

Kir Royal

 photo IMG_5984_2.jpg
Het bekende Franse aperitief (en slim weetje – Kir is de versie met wijn, Kir Royale met champagne – dat regelmatig een feestelijkheid vergezelt en drinkt als limonade. Schenk creme de cassis in een flute en schenk daar langzaam een scheutje vlierbloesemsiroop (daar is ‘ie weer!) en bruiswater op. Wil je iets non-alcoholisch echt feestelijk serveren? Maak dan een suikerrandje en serveer er een verse braam bij.

Crodino Spritz

 photo IMG_5996.jpg
De Italiaanse klassieker Aperol Spritz fleurt al sinds de jaren 20 de Italiaanse aperitivo’s op, oorspronkelijk uit Venetië. Sinds 2003 is het ook in Nederland een graag geziene gast, dat zal wellicht met de oranje kleur te maken hebben. Deze variant mag ook je zwangere vriendin drinken!
De prosecco vervang je door Crodino (2/3), met daarbij 1/3 bruiswater. Serveer in een wijnglas of longdrink met een schijfje sinaasappel.

Het fijne aan SodaStream is dat je zelf kunt bepalen hoe bruisend je het water wilt hebben. Het apparaat werkt (draadloos) met losse bussen koolzuur en door harder of zachter op de knop te drukken, bepaal je de sterkte. Is categorie ‘spa rood’ te heftig voor je, dan druk je dus iets korter en minder hard. Behalve bruiswater kun je er in combinatie met speciale limonades ook je eigen frisdrank maken, mocht je zelf niet zo creatief zijn. Waarom je dat met de SodaStream zou doen? Het is stukken goedkoper én milieuvriendelijker. Geen plastic flessen, maar de SodaStream fles die je iedere keer kunt hergebruiken.

Drink jij wel genoeg water en maak je thuis liever cocktails met een tic? Op Pinterest staan nog leuke cocktailrecepten.

Welk aperitief is jouw favoriet en aan welke stad doet deze je denken?

Disclaimer: Ik ontving de SodaStream van Cookinglife en bedacht deze recepten voor de samenwerking.

Sabine de Witte