tips

Tracks

Wat is een goede manier om jezelf even in een andere wereld te wanen als je niet op reis kunt? Voor mij is dat film. Sinds ik een Cineville pas heb ga ik minstens 2 keer per maand. Heerlijk, even onbereikbaar zijn en opgaan in het beeld en vertoonde verhaal. Vaak heb ik rond 16u een middagdipje en dan is een film pakken een perfecte uitkomst. Gisteravond had ik na een dag vertalen zin om even weg te dromen en bezocht ik de prachtige film Tracks.

Tracks: 3000 kilometer door de woestijn

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson. Zij liep in de jaren ’70 bijna 3000 kilometer door de woestijn, van Alice Springs naar de Australische westkust. De jonge Robyn wil na de avonturen van haar vader zelf laten zien waar ze toe in staat is en de herhaling van de stad ontvluchten. Iedereen doet haar plannen af als roekeloos en onhaalbaar, maar Robyn zet door. Na een jaar werken op verschillende dromedaris ranches, waar ze ze leert temmen, trekt ze er op uit. Uiteraard loopt niet alles vlekkeloos, voelt ze zich alleen (terwijl dat haar grootste drijfveer was, alleen zijn), komt ze terecht in gevaarlijke situaties en ontmoet ze op haar reis geweldige mensen.
Het overkomt mij niet vaak en zo uitgediept is haar persoon niet eens, maar ik moest toch een paar keer tranen wegslikken. Prachtig gefilmd!
Davidson heeft deze reis kunnen maken door National Geographic, die haar sponsorde. Daarvoor kwam een fotograaf, Rick Smolan, haar regelmatig in de woestijn opzoeken. Eerst hekelt ze zijn aanwezigheid, uiteindelijk is hij in alles haar redding.
De reportage van Smolan en Davidson bevat intense beelden, kippenvel momenten en laat zien waar het menselijk lichaam door heel veel wilskracht toe in staat is. Robyn Davidson schreef na aanleiding van haar reis en reportage in National Geographic zelf het boek Tracks over haar reis. Het boek heb ik jaren geleden gelezen en geeft meer persoonlijke momenten weg dan de film, maar ook zonder het boek te lezen is het een aanrader!

De trailer is prachtig, maar de momenten die ik het mooiste vond komen er (gelukkig) niet in voor!

Wat is reizen?

Deze film zette me aan het denken. Ik krijg vaak te horen dat ik ‘niet echt reis’. Een beetje oppervlakkig om te zeggen, want het hangt af van je definitie van reizen. Voor mij is reizen; het ontdekken van nieuwe plekken en ontmoeten van nieuwe mensen. Dat lukt mij prima in een 5-sterren hotel, een stadscentrum of museum. Daarvoor hoef je niet per se de woestijn in. Ook kon ik me erg goed inleven in Robyn en de reden van haar avontuur. De herhaling van het stadsleven. Dat merk ik als ik in Amsterdam ben heel goed. Het is fijn om familie en vrienden weer te zien, maar verder wordt je al snel opgeslokt door je agenda en dagelijkse leven. In een andere stad zijn zoveel nieuwe prikkels, geen herhaling, nieuwe mensen. Dat is voor mij de reden om te reizen.

tracks

Hoe zie jij dat? Is reizen voor jou met een backpack de onbegane paden af gaan of ook een nieuwe stad ontdekken?

Sabine de Witte