Travel

Travel: Indonesië Curated

Hoe overleef ik in mijn eentje in Indonesië. Dat is wat ik me afvroeg nadat ik, zonder er echt over na te denken, een retourticket naar Bali had geboekt. Het was een druilerige regenachtige Nederlandse lentedag en met verre zomerse bestemmingen in mijn achterhoofd was mijn dagdroom deze middag nét iets rigoreuzer uitgepakt dan normaal. Het was eind mei, en in het vale witte licht van mijn beeldscherm verscheen het onontkomelijke bewijs dat ik een maand later vier weken lang in mijn eentje zou moeten overleven op witte bountystranden. Ach, er kunnen je ergere dingen gebeuren dan spontaan een ticket naar een paradijs boeken, toch?

Alleen op reis

Ik vloog via Kuala Lumpur en moest daar voor mijn gevoel een eeuwigheid wachten op mijn overstap. Ondanks dat het één van de grootste airports van Zuid Oost Azie is, kon ik er na een paar uur in mijn eentje ronddwalen geen ander vermaak bedenken dan het fanatiek imiteren van whatsappsmileys in de spiegels van de toiletten. Nastuiterend van de dertigste Starbucks koffie waarop ik mezelf getrakteerd had, vroeg ik me ernstig af wat ik een maand lang met mezelf aan moest als dit het resultaat was van 24 uur alleen zijn.

Maar een maand is voorbij voordat je het doorhebt. En om jullie de zeverige dagboekteksten over mijn vakantie verder te besparen, heb ik hieronder een kort, maar zorgvuldig gecureerd lijstje met tips samengesteld.
Let wel op, dit lijstje is compleet subjectief, onvolledig en ontoereikend als je het échte Indonesië wil ontdekken. Ik heb zelf nul voorbereidende research gedaan en niet één tempel bezocht. Het lijstje hieronder is het resultaat van een maand lang vrienden maken, bier drinken en spontane strandfeestjes.

Tips

Uluwatu Area. Niet alleen worden in dit zuidelijke stukje van Bali verschillende surfcompetities gehouden (inclusief bijbehorende zongebruinde halfgoden, huizenhoge golven en sfeervolle strandfeesten), ook ontwijk je er de grote groepen Australische comazuipers die je op de rest van Bali tegen komt. Je kunt er heerlijk rond scooteren en je hebt er prachtige verlaten stranden (vraag de locals naar Nunggalan of Nyang Nyang beach).

panorama-strand
Ga je voor de ‚eat, pray, love’-ervaring? Ga dan naar Ubud op Bali. Het hele dorpje is ontzettend commercieel en ik liet me er een drie dagen durende stilte retraite aanpraten, maar it was worth it. Je voelt je precies Julia Roberts als je tussen de vastgeroeste hippies en over-verlichte zenmeesters je totally raw vegan macrobiotische healthshake naar binnen werkt. Een populaire plek om te slapen, eten en mediteren is de Yoga Barn, maar je vind in Ubud sowieso crazy makkelijk een toffe plek om te verblijven.

Ontwijk Kuta op Bali, tenzij je gek bent op Engelse of Australische pubers die zichzelf met hels lawaai proberen te verdrinken in het bier.

In Kuta op Lombok wilde ik blijven wonen. Dit surfbolwerk bood me geïmproviseerde strandbarbecues, oneindige scooterritjes, avonden vol jamsessies en onevenaarbaar avontuur. Ik verbrijzelde er mijn zelfvertrouwen met mijn gebrek aan surfervaring en leerde er een kampvuur maken dat de hele nacht blijft branden. Je kunt er heerlijk eten bij Ocean Breeze of het Drop In Cafe.

Gili Air en Nusa Lembongan, bounty islands 2.0. Als je droomt van een tropisch paradijs dan zijn deze eilandjes je homebase. Ga er snorkelen, luieren, zwemmen en niks doen en waan je in een heerlijk stukje hemel op aarde. Neem naar Gili Air wel genoeg cash mee, want er is maar één pinautomaat en die is het grootste gedeelte van de tijd leeg of buiten gebruik.

palmbomen-foto

Reis alleen. Alleen reizen brengt, los van je reisomstandigheden, een oneindig gevoel van luxe met zich mee. Je hebt de ultieme vrijheid om op ieder moment van de dag precies te doen waar je zin in hebt en dat is onbetaalbaar. Zet daarom je angsten, onzekerheden en twijfels tenminste één keer in je leven aan de kant en ga in je eentje op avontuur (al is het voor een weekendje naar Antwerpen).

Vraag anderen om tips. Schakel je meest oppervlakkige vooroordelen in en benader de dichtstbijzijnde tof-uitziende vreemdeling. Waar moet je slapen, waar moet je eten en waar moet je dingen van je bucketlist afstrepen. Je bent echt niet de eerste die dit hoekje van de wereld ontdekt, dus bespaar jezelf de moeite en het kopen van een Lonely Planet en leer van andermans avonturen.

Zeg ja op alles. Een ritje door de rijstvelden achterop de motor van een vreemdeling? Ja. Een nacht op het strand en onder de sterrenhemel slapen? Ja. Midden in de nacht skinny dippen? Ja. Avondenlang jezelf voorschutten zetten met Indonesische karaoke? Ja. Ja. JA. (Of ‚yes’, in de meeste gevallen.)

Mocht je binnenkort Indonesië bezoeken, dan hoop ik dat je net zo geniet als dat ik heb gedaan. En als dit tripje naar de andere kant van de wereld voorlopig niet op je agenda staat, dan kun je de laatste punten van mijn lijst ook gewoon toepassen terwijl je thuis de winter probeert te overleven of in een huisje op Terschelling zit.